Newsy

Grzegorz Łapanowski: Dzieci nie nabiorą zdrowych nawyków żywieniowych bez pomocy rodziców i ich przykładu. Wsparciem mogą być rodzinne warsztaty kulinarne

2018-05-15  |  06:16

Zdaniem kucharza dorośli powinni nie tylko przyrządzać dla swoich pociech zdrowe dania, lecz także dawać im przykład własnym stylem odżywiania. Pomoc dla rodziców mogą być warsztaty kulinarne „Mokotów na widelcu”, podczas których rodzice z dziećmi będą w Galerii Mokotów wspólnie gotować smaczne i zdrowe posiłki.

Nadwaga i otyłość to coraz powszechniejszy problem wśród polskich dzieci. Z raportów NIK wynika, że odsetek uczniów z zaburzeniami masy ciała od kilku lat sukcesywnie wzrasta i dziś wynosi ok. 22 proc., czyli o ponad 5 proc. więcej niż 4 lata wcześniej. Według Światowej Organizacji Zdrowia na przestrzeni dwóch ostatnich dziesięcioleci w Polsce aż trzykrotnie wzrosła liczba dzieci borykających się z nadwagą. Przyczyną problemu jest niski poziom aktywności fizycznej wśród młodych Polaków oraz złe nawyki żywieniowe.

– Jeśli chcemy zachęcić najmłodszych do dobrego jedzenia, to oczywiście warto jest edukować dzieciaki, ale tak naprawdę kluczowym aktorem, który ma wpływ na to, co dzieci jedzą, są rodzice – mówi Grzegorz Łapanowski agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Rodzice nie tylko zapewniają dzieciom dostęp do zdrowego jedzenia, kształtując w ten sposób przyszłe nawyki żywieniowe, lecz także dają przykład. Jeśli sami nie będą przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, a w ich diecie dominować będą niezdrowe dania takie jak słodzone napoje i przekąski lub fast foody, nie zdołają przekonać swoich pociech do zalet niskokalorycznego jadłospisu.

– Jeśli cała rodzina będzie jadła dobrze, to jest o wiele większa szansa na to, że będziemy jako społeczeństwo szczęśliwi, bo dobrze odżywieni. Pozostaje jeszcze oczywiście kwestia sportu – mówi Grzegorz Łapanowski.

Pomoc w edukacji żywieniowej najmłodszych mogą stanowić programy takie jak „Mokotów na widelcu”. Są to warsztaty kulinarne organizowane przez fundację Grzegorza Łapanowskiego „Szkoła na widelcu” we współpracy z warszawską Galerią Mokotów. Ich celem jest zachęcenie rodziców i dzieci do wspólnego gotowania oraz przekazanie najmłodszym wiedzy na temat zdrowego odżywiania w przyjemny sposób.

–  Zapraszamy na warsztaty kulinarne, w ramach których dzieci razem z rodzicami będą gotowali, bardzo często razem z dietetykami, z kucharzami. Dzięki temu będą mogli się dowiedzieć na temat produktów spożywczych, nowych potraw – mówi Grzegorz Łapanowski.

Warsztaty łączą zabawę z edukacją. Ich uczestnicy zarówno poznają teorię z zakresu zdrowego odżywiania oraz przyrządzania smacznych, a jednocześnie zdrowych posiłków, jak i spróbują samodzielnie ugotować niektóre potrawy. Oprócz sporej porcji wiedzy i umiejętności praktycznych zajęcia te dają także możliwość wspólnego spędzenia czasu i pielęgnowania więzi rodzinnych.

– Dają szansę, żeby spotkać się wspólnie przy stole, pielęgnować jedną z najfajniejszych rzeczy, którą można robić razem, czyli wspólne gotowanie, a z drugiej strony przede wszystkim wynik tego wspólnego gotowania, czyli wspólne jedzenie, które wszystkie tygryski bardzo lubią – mówi Grzegorz Łapanowski.

Zajęcia trwają godzinę i odbywają się w soboty. Uczestnictwo w nich jest bezpłatne, zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców, a zapisywać się można za pośrednictwem strony internetowej grandkitchen.pl.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki

Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Żywienie

Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.