Mówi: | Ewa Wróblewska |
Funkcja: | ekspert BoboVita |
Jakość posiłków ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Odpowiednim wyborem są posiłki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych
Odpowiednim wyborem dla niemowląt i małych dzieci są posiłki tworzone specjalnie z myślą o nich. Posiłki, kaszki czy deserki ze wskazaniem wieku na opakowaniu zawierają niezbędne dla szybko rozwijającego się organizmu substancje odżywcze. Spełniają również znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty ogólnego przeznaczenia. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają barwników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku, dostosowane są natomiast do poszczególnych etapów życia dziecka.
Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Właśnie dlatego dietetycy zalecają regularne spożywanie 4–5 posiłków dziennie, unikanie produktów wysoko przetworzonych, ograniczenie spożycia cukrów, jedzenie dużej ilości warzyw, a także zwracanie uwagi na jakość spożywanych produktów.
– To, co spożywamy, powinno być odpowiednie. Wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się prawidłowym funkcjonowaniem. Natomiast jeżeli do naszego organizmu trafiają produkty nieodpowiednie, na przykład zbyt duża ilość cukrów prostych, nasycone kwasy tłuszczowe, to nie będzie chciał on z nami współpracować – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.
Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze może się różnić w zależności od trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, a także wieku. Rodzice często zapominają, że młody, intensywnie rosnący i rozwijający się organizm dziecka wymaga zupełnie innego sposobu żywienia niż organizm osoby dorosłej. Prawidłowy sposób żywienia jest szczególnie istotny w okresie 1000 pierwszych dni życia malucha, wówczas bowiem rozwija się jego układ odpornościowy, pokarmowy, kształtuje się metabolizm czy rozwija mózg. Co więcej, nawet 60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2–3 lat może przetrwać aż do 17–22 roku życia1.
– W okresie 1000 pierwszych dni rodzice powinni wkładać maksimum wysiłku w to, jak rozszerzają i komponują dietę swoich niemowląt. To właśnie wtedy schemat żywienia staje się dla nich drogowskazem, co i jak wprowadzać do diety niemowląt – mówi Ewa Wróblewska.
Pierwsze produkty uzupełniające powinny trafić do diety dziecka nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Tymczasem, jak pokazują badania, 61 proc. niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, a więc niezgodnie z zaleceniami ekspertów2.
Istotny jest również wybór konsystencji posiłku, która powinna być dopasowana do etapu rozwoju niemowlęcia.
– Na początku powinna być ona gładka, z czasem grudkowata, by później stymulować mięśnie żuchwy do gryzienia oraz żucia. Bardzo ważne jest, aby rodzice wybierali produkty o odpowiedniej jakości, ponieważ niemowlę to nie mały dorosły i w okresie 1000 pierwszych dni nie jest w stanie przyjąć tych samych produktów, które spożywamy my, dorośli – mówi Ewa Wróblewska.
Odpowiednim wyborem dla najmłodszych będą produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Warzywa, owoce, mięsa oraz zboża użyte do ich produkcji spełniają znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty żywnościowe ogólnego przeznaczenia, np. każda partia składników BoboVita* przechodzi nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. Wszystkie produkty pochodzą ponadto od długoletnich, zaufanych dostawców.
– Gwarancją najwyższej jakości jest wskazanie wieku na opakowaniu. Produkt przechodzi setki testów jakości, a normy wobec niego są nawet kilka tysięcy razy wyższe niż normy wobec produktów dla dorosłych – mówi Ewa Wróblewska.
Produkty przeznaczone dla maluchów mogą mieć formę kaszek, deserków, obiadków, zupek czy musów owocowych. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaków oraz barwników. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy jakości i bezpieczeństwa produktu wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.
1 S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 78, October–December 2004, Pages 805–818.
2 Raport z badania Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
Czytaj także
- 2025-04-15: 400 gmin w Polsce nie ma na swoim terenie apteki i sytuacja co roku się pogarsza. Samorządowcy apelują o zmiany w prawie
- 2025-04-04: Wykluczenie cyfrowe szczególnie dotyka generacji silver. T-Mobile wystartował z darmowymi kursami z obsługi smartfona
- 2025-04-08: Przedsiębiorcy czują się pomijani w pracach nad przepisami. Narzekają na zawrotne tempo prac legislacyjnych
- 2025-04-11: Niektóre państwa członkowskie mają dużą skłonność do nadregulacji prawa unijnego. Bariery wewnątrz Unii mają efekt podobny do wysokich ceł
- 2025-04-08: Alkohol najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną u młodzieży. Coraz większa popularność e-papierosów
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-03-25: Brakuje kompleksowej strategii dotyczącej uzależnień dzieci i młodzieży. Problemem nie tylko alkohol i nikotyna
- 2025-04-02: Zapobieganie cyberuzależnieniom wśród dzieci wymaga dużego zaangażowania rodziców. Zakazy nie są wystarczające
- 2025-04-18: UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
- 2025-03-21: KE chce uznawania rodzicielstwa we wszystkich krajach. Europosłanka PiS nazywa to de facto legalizacją surogacji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.