Mówi: | Ewa Wróblewska |
Funkcja: | ekspert BoboVita |
Jakość posiłków ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Odpowiednim wyborem są posiłki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych
Odpowiednim wyborem dla niemowląt i małych dzieci są posiłki tworzone specjalnie z myślą o nich. Posiłki, kaszki czy deserki ze wskazaniem wieku na opakowaniu zawierają niezbędne dla szybko rozwijającego się organizmu substancje odżywcze. Spełniają również znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty ogólnego przeznaczenia. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają barwników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku, dostosowane są natomiast do poszczególnych etapów życia dziecka.
Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Właśnie dlatego dietetycy zalecają regularne spożywanie 4–5 posiłków dziennie, unikanie produktów wysoko przetworzonych, ograniczenie spożycia cukrów, jedzenie dużej ilości warzyw, a także zwracanie uwagi na jakość spożywanych produktów.
– To, co spożywamy, powinno być odpowiednie. Wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się prawidłowym funkcjonowaniem. Natomiast jeżeli do naszego organizmu trafiają produkty nieodpowiednie, na przykład zbyt duża ilość cukrów prostych, nasycone kwasy tłuszczowe, to nie będzie chciał on z nami współpracować – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.
Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze może się różnić w zależności od trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, a także wieku. Rodzice często zapominają, że młody, intensywnie rosnący i rozwijający się organizm dziecka wymaga zupełnie innego sposobu żywienia niż organizm osoby dorosłej. Prawidłowy sposób żywienia jest szczególnie istotny w okresie 1000 pierwszych dni życia malucha, wówczas bowiem rozwija się jego układ odpornościowy, pokarmowy, kształtuje się metabolizm czy rozwija mózg. Co więcej, nawet 60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2–3 lat może przetrwać aż do 17–22 roku życia1.
– W okresie 1000 pierwszych dni rodzice powinni wkładać maksimum wysiłku w to, jak rozszerzają i komponują dietę swoich niemowląt. To właśnie wtedy schemat żywienia staje się dla nich drogowskazem, co i jak wprowadzać do diety niemowląt – mówi Ewa Wróblewska.
Pierwsze produkty uzupełniające powinny trafić do diety dziecka nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Tymczasem, jak pokazują badania, 61 proc. niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, a więc niezgodnie z zaleceniami ekspertów2.
Istotny jest również wybór konsystencji posiłku, która powinna być dopasowana do etapu rozwoju niemowlęcia.
– Na początku powinna być ona gładka, z czasem grudkowata, by później stymulować mięśnie żuchwy do gryzienia oraz żucia. Bardzo ważne jest, aby rodzice wybierali produkty o odpowiedniej jakości, ponieważ niemowlę to nie mały dorosły i w okresie 1000 pierwszych dni nie jest w stanie przyjąć tych samych produktów, które spożywamy my, dorośli – mówi Ewa Wróblewska.
Odpowiednim wyborem dla najmłodszych będą produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Warzywa, owoce, mięsa oraz zboża użyte do ich produkcji spełniają znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty żywnościowe ogólnego przeznaczenia, np. każda partia składników BoboVita* przechodzi nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. Wszystkie produkty pochodzą ponadto od długoletnich, zaufanych dostawców.
– Gwarancją najwyższej jakości jest wskazanie wieku na opakowaniu. Produkt przechodzi setki testów jakości, a normy wobec niego są nawet kilka tysięcy razy wyższe niż normy wobec produktów dla dorosłych – mówi Ewa Wróblewska.
Produkty przeznaczone dla maluchów mogą mieć formę kaszek, deserków, obiadków, zupek czy musów owocowych. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaków oraz barwników. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy jakości i bezpieczeństwa produktu wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.
1 S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 78, October–December 2004, Pages 805–818.
2 Raport z badania Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
Czytaj także
- 2024-12-23: Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
- 2024-12-17: W Parlamencie Europejskim ważne przepisy dla państw dotkniętych przez klęski żywiołowe. Na odbudowę będą mogły przeznaczyć więcej pieniędzy
- 2024-12-16: Polscy młodzi chemicy tworzą innowacje na światowym poziomie. Część projektów ma szansę trafić potem do przemysłu
- 2024-12-18: Co trzeci nastolatek nie rozmawia o pieniądzach z rodzicami. To ma wpływ na jego zachowania w świecie finansów
- 2024-12-23: Pediatrzy: Słodkie e-papierosy nie są przebadane. Państwo musi przejąć inicjatywę w sprawie kontroli ich jakości
- 2024-11-28: Pozew przeciwko Skarbowi Państwa za brak skutecznej walki ze smogiem. Może to wpłynąć na przyszłe regulacje
- 2024-12-02: Budowa sieci szybkiej łączności dla polskiej energetyki wchodzi w kolejny etap. Czas usuwania awarii będzie krótszy
- 2024-12-09: Zaangażowanie północnokoreańskich żołnierzy eskaluje konflikt w Ukrainie. Europosłowie wzywają do większej współpracy obronnej w UE
- 2024-11-27: Fundusze Norweskie wspierają innowacje w polskich firmach. Ponad 200 projektów otrzymało granty o wartości 92 mln euro
- 2024-11-27: Tylko co trzecia firma wdraża zasady zrównoważonego rozwoju. Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Problemy społeczne
Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.