Mówi: | Magdalena Różczka |
Funkcja: | aktorka |
Magdalena Różczka: W kwestii odżywiania dzieci warto zdać się na doświadczenie ekspertów i podawać im bezpieczne oraz skontrolowane posiłki
W żywieniu najmłodszych dzieci warto zdać się na wiedzę ekspertów i podawać im żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci. Niemowlęta i małe dzieci mają specyficzne potrzeby, inne niż osoby dorosłe, dlatego powinno im się podawać sprawdzone, skontrolowane i przede wszystkim bezpieczne posiłki.
Organizm dziecka bardzo różni się od organizmu dorosłej osoby. Ma inne zapotrzebowanie na substancje odżywcze oraz większą wrażliwości na zanieczyszczenia obecne w żywności, dlatego dieta dziecka musi być inna niż dorosłego człowieka.
– Dziecko potrzebuje innych rzeczy, na inne rzeczy jest odporne, dlatego dieta takiego małego człowieka musi być zupełnie inna niż dieta dorosłej osoby – tłumaczy Magdalena Różczka, która była gościem specjalnym konferencji na temat bezpieczeństwa i jakości żywności dla niemowląt i małych dzieci.
Żywienie przez pierwsze 1000 dni życia dziecka jest bowiem niezwykle ważne dla dalszego rozwoju dziecka.
– Dopóki dziecko jest w tym okresie, dopóty najlepiej zdać się na kogoś, kto się na tym naprawdę zna i kto poświęcił temu całe swoje życie. Warzywa i wszystkie składniki znajdujące się w posiłkach przeznaczonych dla dzieci są sprawdzane na każdym etapie – mówi Magdalena Różczka w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle.
Posiłki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci skomponowane są tak, by zawierały wszystkie składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Przygotowywane są ponadto z surowców sprawdzonych pod kątem zawartości pozostałości metali ciężkich, pozostałości środków ochrony roślin lub nawozów. Przygotowując samodzielnie posiłki, rodzice nie zawsze są natomiast w stanie korzystać z najwyższej jakości warzyw, owoców czy produktów mlecznych – dobry wygląd, smak czy zapach nie są bowiem wyznacznikami bezpieczeństwa surowca.
Już podczas ciąży dieta mamy ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka. To wtedy zaczyna się kształtować jego metabolizm. Po narodzinach karmienie piersią to najlepszy sposób, by zadbać o odpowiednie odżywianie maluszka. Organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy przez cały okres 1000 pierwszych dni życia, dlatego warto kontynuować jego ochronę i zapewniać mu zbilansowaną, bezpieczną dietę, także na etapie jej rozszerzania.
Jak pokazują badania Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” dla Fundacji Nutricia, prawie 60 proc. dzieci w wieku 12 miesięcy zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci znacznie różnią się od posiłków dla dorosłych. Zgodnie z przepisami prawa nie mogą one zawierać konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku.
Żywność dla niemowląt i małych dzieci jest specjalnym produktem. Nie świadczą o tym kolory czy rysunek na opakowaniu, a wskazanie wiekowe. Dzięki niemu mama wie, czy wybiera dla swojego dziecka odpowiedni posiłek pod względem jego składu oraz konsystencji.
Czytaj także
- 2025-02-20: Ubóstwo dotyka prawie miliona dzieci w Polsce. Głód i niedożywienie jednym z najpoważniejszych objawów
- 2025-02-14: Dzieci mają zbyt łatwy dostęp do pornografii i patostreamingu. Rzecznik Praw Dziecka apeluje o zaostrzenie prawa
- 2025-01-31: Kompetencje STEM wchodzą szerzej do edukacji. Inicjatywa edukacyjna Amazon objęła już pół miliona dzieci w Polsce
- 2025-01-23: Rośnie pokolenie osób otyłych i z nadwagą. To duże obciążenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego młodych ludzi
- 2025-01-20: Coraz więcej rodziców odmawia zaszczepienia dzieci. Statystyki mogłoby poprawić ograniczenie dostępu do żłobków i przedszkoli
- 2024-12-23: Pediatrzy: Słodkie e-papierosy nie są przebadane. Państwo musi przejąć inicjatywę w sprawie kontroli ich jakości
- 2024-12-09: Podejście do przemocy wobec dzieci się zmienia, ale wciąż dużo jest do zrobienia. Trwają prace nad uszczelnieniem przepisów
- 2024-11-26: RPD chce walczyć z przypadkami przemocy wobec dzieci neuroróżnorodnych. Powstanie specjalny zespół ekspertów
- 2024-11-14: Odwożenie dzieci do szkoły samochodem nie bez wpływu na jakość powietrza. Wielu rodziców tylko po to uruchamia auto
- 2024-10-30: Kompetencje społeczne są kluczowe w świecie pełnym ekranów. Można je rozwijać już u przedszkolaków
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.