Newsy

Magdalena Różczka: W kwestii odżywiania dzieci warto zdać się na doświadczenie ekspertów i podawać im bezpieczne oraz skontrolowane posiłki

2015-10-27  |  06:50

W żywieniu najmłodszych dzieci warto zdać się na wiedzę ekspertów i podawać im żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci. Niemowlęta i małe dzieci mają specyficzne potrzeby, inne niż osoby dorosłe, dlatego powinno im się podawać sprawdzone, skontrolowane i przede wszystkim bezpieczne posiłki.

Organizm dziecka bardzo różni się od organizmu dorosłej osoby. Ma inne zapotrzebowanie na substancje odżywcze oraz większą wrażliwości na zanieczyszczenia obecne w żywności, dlatego dieta dziecka musi być inna niż dorosłego człowieka.

Dziecko potrzebuje innych rzeczy, na inne rzeczy jest odporne, dlatego dieta takiego małego człowieka musi być zupełnie inna niż dieta dorosłej osoby – tłumaczy Magdalena Różczka, która była gościem specjalnym konferencji na temat bezpieczeństwa i jakości żywności dla niemowląt i małych dzieci.

Żywienie przez pierwsze 1000 dni życia dziecka jest bowiem niezwykle ważne dla dalszego rozwoju dziecka.

– Dopóki dziecko jest w tym okresie, dopóty najlepiej zdać się na kogoś, kto się na tym naprawdę zna i kto poświęcił temu całe swoje życie. Warzywa i wszystkie składniki znajdujące się w posiłkach przeznaczonych dla dzieci są sprawdzane na każdym etapie – mówi Magdalena Różczka w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle.

Posiłki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci skomponowane są tak, by zawierały wszystkie składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Przygotowywane są ponadto z surowców sprawdzonych pod kątem zawartości pozostałości metali ciężkich, pozostałości środków ochrony roślin lub nawozów. Przygotowując samodzielnie posiłki, rodzice nie zawsze są natomiast w stanie korzystać z najwyższej jakości warzyw, owoców czy produktów mlecznych – dobry wygląd, smak czy zapach nie są bowiem wyznacznikami bezpieczeństwa surowca.

Już podczas ciąży dieta mamy ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka. To wtedy zaczyna się kształtować jego metabolizm. Po narodzinach karmienie piersią to najlepszy sposób, by zadbać o odpowiednie odżywianie maluszka. Organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy przez cały okres 1000 pierwszych dni życia, dlatego warto kontynuować jego ochronę i zapewniać mu zbilansowaną, bezpieczną dietę, także na etapie jej rozszerzania.

Jak pokazują badania Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” dla Fundacji Nutricia, prawie 60 proc. dzieci w wieku 12 miesięcy zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci znacznie różnią się od posiłków dla dorosłych. Zgodnie z przepisami prawa nie mogą one zawierać konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku.

Żywność dla niemowląt i małych dzieci jest specjalnym produktem. Nie świadczą o tym kolory czy rysunek na opakowaniu, a wskazanie wiekowe. Dzięki niemu mama wie, czy wybiera dla swojego dziecka odpowiedni posiłek pod względem jego składu oraz konsystencji.

 

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.