Mówi: | prof. Marek Naruszewicz |
Funkcja: | twórca i wieloletni prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą |
Miażdżyca zaczyna się już w dzieciństwie. Badania poziomu cholesterolu należy wykonywać już od 9. roku życia
W ostatnich latach liczba dzieci z otyłością lub nadwagą dramatycznie wzrosła. W Polsce nadmierna masa ciała dotyczy już ponad 20 proc. dzieci i młodzieży. W efekcie u najmłodszych coraz częściej obserwuje się zaburzenia zdrowotne, które uważano kiedyś za przypadłości zarezerwowane dla wieku dorosłego.
– Coraz więcej dzieci i młodzieży ma podwyższony poziom cholesterolu na skutek wadliwego żywienia. Do tego przyczyniają się sklepiki szkolne, gdzie dzieci kupują żywność, która zawiera między innymi tłuszcze trans, które podwyższają poziom cholesterolu – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle prof. Marek Naruszewicz, twórca i wieloletni prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.
Głównym źródłem tłuszczów trans są przekąski typu fast food, krakersy, chipsy oraz wyroby cukiernicze, czyli produkty, które często goszczą w diecie dzieci. Poziom cholesterolu we krwi podwyższają również tłuszcze nasycone zawarte w mięsie i jego przetworach oraz tłustym nabiale. Naukowcy nie mają dziś wątpliwości, że rozwój miażdżycy może rozpocząć się już w dzieciństwie i powoli postępować wraz z wiekiem. Wysokie stężenie cholesterolu przyczynia się do tego procesu i zwiększa ryzyko chorób serca w dorosłości.
– Nastąpił czas, żeby włączyć w to profesjonalną służbę zdrowia. Powinniśmy zacząć oznaczać poziom cholesterolu u dzieci już od dziewiątego roku życia. Jeśli rodzice wcześnie chorują na choroby układu krążenia, to ten wiek trzeba obniżyć nawet do trzeciego roku życia. Im wcześniej będziemy temu zapobiegać, tym bardziej będziemy chronić naszą populację przed chorobami układu krążenia – tłumaczy Marek Naruszewicz.
Profilaktyka podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi polega przede wszystkim na nauce zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Dieta dziecka powinna być pełna świeżych owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych. Jako źródło białka należy stosować chude mięso i odtłuszczony nabiał lub potrawy z roślin strączkowych. Warto ograniczyć do minimum ilość białego cukru oraz tłuszczów nasyconych i trans.
Czytaj także
- 2025-04-08: Alkohol najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną u młodzieży. Coraz większa popularność e-papierosów
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-03-25: Brakuje kompleksowej strategii dotyczącej uzależnień dzieci i młodzieży. Problemem nie tylko alkohol i nikotyna
- 2025-04-02: Zapobieganie cyberuzależnieniom wśród dzieci wymaga dużego zaangażowania rodziców. Zakazy nie są wystarczające
- 2025-03-21: KE chce uznawania rodzicielstwa we wszystkich krajach. Europosłanka PiS nazywa to de facto legalizacją surogacji
- 2025-02-20: Ubóstwo dotyka prawie miliona dzieci w Polsce. Głód i niedożywienie jednym z najpoważniejszych objawów
- 2025-02-14: Dzieci mają zbyt łatwy dostęp do pornografii i patostreamingu. Rzecznik Praw Dziecka apeluje o zaostrzenie prawa
- 2025-03-11: Nowe prawo ograniczy dostęp dzieci do niebezpiecznych treści w sieci. Obecnie większość nastolatków ma dostęp do pornografii czy hazardu
- 2025-01-31: Kompetencje STEM wchodzą szerzej do edukacji. Inicjatywa edukacyjna Amazon objęła już pół miliona dzieci w Polsce
- 2025-02-25: Wykrywalność wrodzonych wad serca u płodów wciąż niewielka. Wsparciem dla kardiologii prenatalnej będzie sztuczna inteligencja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.