Mówi: | dr n. med. Grzegorz Południewski (specjalista ginekologii i położnictwa, ekspert NUTRICIA Profutura Program) prof. dr hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska (pediatra) Anna Laskowska (przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program) |
Odpowiednia dieta może wpłynąć pozytywnie na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia
Ryzyko wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i alergii u dziecka w dużej mierze zależy od diety matki przed ciążą i w trakcie jej trwania oraz żywienia najmłodszych w okresie niemowlęcym. Specjaliści zwracają uwagę, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy. Okazuje się, że dieta w okresie prenatalnym i postnatalnym może wpłynąć na kształtowanie sposobu, w jaki organizm dziecka będzie reagował na czynniki środowiskowe.
Badania z ostatnich kilku dekad wskazują, że dieta matki przed ciążą oraz w trakcie jej trwania wpływa nie tylko na masę urodzeniową dziecka. Dostarczenie odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach znacząco wpływa prawidłowy rozwój narządów płodu, który ma ścisły związek z ryzykiem chorób cywilizacyjnych w wieku dorosłym. Z tego względu specjaliści apelują, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy.
– Przygotowanie do ciąży to przede wszystkim kwestia zgromadzenia tych składników, które będą potrzebne w okresie ciąży i których tak szybko nie da się uzupełnić w trakcie jej trwania. Wtedy możemy uzupełnić to, co wpływa bezpośrednio na rozwój dziecka. Niedobory, które mogą w międzyczasie się pojawić, a które są związane z brakiem zapasów w organizmie rzeczywiście bardzo szybko narastają i mogą prowadzić do różnego typu zaburzeń. – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Grzegorz Południewski, specjalista ginekologii i położnictwa.
Ginekolog dodaje, że kobiety ciężarne powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość, ale również na ilość spożywanych produktów. Zbyt duża podaż kalorii w ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko makrosomii płodu, czyli nadmiernej masy ciała dziecka. Duże rozmiary noworodka mogą być np. przyczyną powikłań w trakcie porodu.
Okazuje się również, że dieta w trakcie ciąży oraz odżywianie dziecka w okresie niemowlęcym może wpłynąć na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia.
– Odbywa się to poprzez drobne zmiany w strukturach DNA, mianowicie przez metylację, transkrypcję i translację genową. To powoduje ukształtowanie metabolizmu na długie lata. Na przykład kształtuje na stałe produkcję enzymów, hormonów, cytokin i innych ciał biologicznie czynnych, które wywierają istotny wspływ na rozwój – tłumaczy prof. dr. hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska, ekspert pediatrii.
Odżywianie w okresach krytycznych, czyli na etapie płodowym oraz niemowlęcym, wpływa na prawdopodobieństwo rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz alergii w życiu dorosłym.
Aby ułatwić rodzicom dostęp do najnowszych informacji naukowych na temat programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia, powstała nowa platforma internetowa NUTRICIA Profutura Program.
– Mamy znajdą tam bardzo przydatne narzędzia np. kalendarz ciąży, który towarzyszy mamie od pierwszych dni ciąży aż do momentu porodu tydzień po tygodniu informując ją, co się dzieje z jej organizmem na danym etapie, a także jak rozwija się jej dziecko. Mamy też filmy instruktażowe związane z karmieniem piersią, wywiady z psychologiem, jak również animacje 3D, które powstały specjalnie na potrzeby Internetowej Szkoły Rodzenia. Mama zobaczy jak doszło do zapłodnienia i jak się rozwija płód w jej łonie – mówi Anna Laskowska przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program.
Przydatnym narzędziem jest również Asystent Prawidłowego Odżywiania, który dostępny będzie niebawem zarówno przez stronę internetową w przeglądarce komputera, jak i na urządzenia mobilne. Aplikacja umożliwia szczegółową analizę diety pod względem zawartości kalorii oraz składników odżywczych, niezbędnych w poszczególnych trymestrach ciąży.
Czytaj także
- 2025-01-20: Coraz więcej rodziców odmawia zaszczepienia dzieci. Statystyki mogłoby poprawić ograniczenie dostępu do żłobków i przedszkoli
- 2025-01-21: Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
- 2025-01-16: Europa potrzebuje strategii dla zdrowia mózgu. Coraz więcej państw dostrzega ten problem
- 2025-01-13: Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne
- 2024-12-27: Dwa konkursy w Agencji Badań Medycznych w 2025 roku. Do wzięcia 275 mln zł
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-11: Kobiety nie wierzą w swoje kompetencje dotyczące inwestowania. Niska samoocena często przeszkadza w podjęciu pierwszych kroków
- 2025-01-08: Strach przed porażką i brak wiary we własne siły blokują rozwój przedsiębiorczości kobiet. Częściej zakładają za to firmy z misją
- 2025-01-10: W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
- 2024-12-02: W ostatnich miesiącach coraz więcej Polaków sięga po jabłka. Konsumpcja tych owoców jednak z roku na rok spada [DEPESZA]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
Nie tylko producenci TVN-u chcieli widzieć w swoim formacie Jakuba Rzeźniczaka. Walczył o niego również Polsat, proponując mu udział w nowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Były piłkarz nie wystąpi jednak na parkiecie, bo jak podkreśla, w tym momencie nie czułby się komfortowo w tym programie. Nie chce bowiem prowokować dwuznacznych sytuacji i dostarczać swojej żonie powodów do niepokoju czy zazdrości.
Konsument
Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.