Newsy

Odpowiednia dieta może wpłynąć pozytywnie na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia

2014-06-09  |  06:45
Mówi:dr n. med. Grzegorz Południewski (specjalista ginekologii i położnictwa, ekspert NUTRICIA Profutura Program)
prof. dr hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska (pediatra)
Anna Laskowska (przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program)
  • MP4
  • Ryzyko wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i alergii u dziecka w dużej mierze zależy od diety matki przed ciążą i w trakcie jej trwania oraz żywienia najmłodszych w okresie niemowlęcym. Specjaliści zwracają uwagę, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy. Okazuje się, że dieta w okresie prenatalnym i postnatalnym może wpłynąć na kształtowanie sposobu, w jaki organizm dziecka będzie reagował na czynniki środowiskowe.

    Badania z ostatnich kilku dekad wskazują, że dieta matki przed ciążą oraz w trakcie jej trwania wpływa nie tylko na masę urodzeniową dziecka. Dostarczenie odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach znacząco wpływa prawidłowy rozwój narządów płodu, który ma ścisły związek z ryzykiem chorób cywilizacyjnych w wieku dorosłym. Z tego względu specjaliści apelują, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy.

     Przygotowanie do ciąży to przede wszystkim kwestia zgromadzenia tych składników, które będą potrzebne w okresie ciąży i których tak szybko nie da się uzupełnić w trakcie jej trwania. Wtedy możemy uzupełnić to, co wpływa bezpośrednio na rozwój dziecka. Niedobory, które mogą w międzyczasie się pojawić, a które są związane z brakiem zapasów w organizmie rzeczywiście bardzo szybko narastają i mogą prowadzić do różnego typu zaburzeń. – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Grzegorz Południewski, specjalista ginekologii i położnictwa.

    Ginekolog dodaje, że kobiety ciężarne powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość, ale również na ilość spożywanych produktów. Zbyt duża podaż kalorii w ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko makrosomii płodu, czyli nadmiernej masy ciała dziecka. Duże rozmiary noworodka mogą być np. przyczyną powikłań w trakcie porodu.

    Okazuje się również, że dieta w trakcie ciąży oraz odżywianie dziecka w okresie niemowlęcym może wpłynąć na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia.

     Odbywa się to poprzez drobne zmiany w strukturach DNA, mianowicie przez metylację, transkrypcję i translację genową. To powoduje ukształtowanie metabolizmu na długie lata. Na przykład kształtuje na stałe produkcję enzymów, hormonów, cytokin i innych ciał biologicznie czynnych, które wywierają istotny wspływ na rozwój – tłumaczy prof. dr. hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońskaekspert pediatrii.

    Odżywianie w okresach krytycznych, czyli na etapie płodowym oraz niemowlęcym, wpływa na prawdopodobieństwo rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz alergii w życiu dorosłym.

    Aby ułatwić rodzicom dostęp do najnowszych informacji naukowych na temat programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia, powstała nowa platforma internetowa NUTRICIA Profutura Program.

    – Mamy znajdą tam bardzo przydatne narzędzia np. kalendarz ciąży, który towarzyszy mamie od pierwszych dni ciąży aż do momentu porodu tydzień po tygodniu informując ją, co się dzieje z jej organizmem na danym etapie, a także jak rozwija się jej dziecko. Mamy też filmy instruktażowe związane z karmieniem piersią, wywiady z psychologiem, jak również animacje 3D, które powstały specjalnie na potrzeby Internetowej Szkoły Rodzenia. Mama zobaczy jak doszło do zapłodnienia i jak się rozwija płód w jej łonie – mówi Anna Laskowska przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program.

    Przydatnym narzędziem jest również Asystent Prawidłowego Odżywiania, który dostępny będzie niebawem zarówno przez stronę internetową w przeglądarce komputerajak i na urządzenia mobilne. Aplikacja umożliwia szczegółową analizę diety pod względem zawartości kalorii oraz składników odżywczych, niezbędnych w poszczególnych trymestrach ciąży.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

    Ochrona środowiska

    Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

    Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

    Moda

    Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

    Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.