Mówi: | dr Agnieszka Rudzka-Kocjan |
Funkcja: | specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl |
Prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka wspomaga dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6
W rozwoju mózgu bardzo ważną rolę odgrywają tłuszcze. Największe znaczenie dla budowy komórek nerwowych mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6.
– W pierwszych latach życia dziecka mózg rozwija się najbardziej intensywnie. W tym okresie tworzą się nowe połączenia między komórkami nerwowymi i one są odpowiedzialne za wszystkie czynności ośrodkowego układu nerwowego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl.
Mózg to najbardziej energochłonny narząd organizmu. Do budowy komórek nerwowych, czyli neuronów, potrzebuje on odpowiednich składników odżywczych. Dostarczenie tych składników w optymalny ilościach i proporcjach może wspierać procesy poznawcze, motoryczne i czuciowe dziecka.
– Mózg jest narządem bardzo aktywnym biologicznie. Do jego prawidłowego funkcjonowania i do prawidłowej budowy potrzebuje bardzo wielu różnych składników odżywczych. Szczególnie istotne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 – tłumaczy lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne zarówno do rozwoju mózgu, jak i tkanki nerwowej oraz wzroku. Największą rolę odgrywają tu długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz jego prekursor, czyli kwas alfa-linolenowy (ALA).
– Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, to jest ten najważniejszy kwas z grupy kwasów omega-3, który jest budulcem m.in. błon komórkowych układu nerwowego. Natomiast kwas alfa-linolenowy jest prekursorem kwasu DHA. Dostarczamy w diecie kwas alfa-linolenowy, który potem przekształcany jest w wyniku procesów biochemicznych do kwasu EPA, czyli eikozapentaenowy, który następnie przekształca się do kwasu DHA, czyli dokozaheksaenowego – wyjaśnia pediatra.
Składniki te powinny być dostarczane dziecku wraz z pożywieniem. Najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do 2 roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka. Mleko matki w pełni zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne dzieci do ukończenia 6 miesiąca życia, zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze i wspiera rozwój procesów poznawczych.
Należy pamiętać o tym, że karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
Czytaj także
- 2024-06-07: Co roku Policja notuje 2 tys. zaginięć dzieci i kilkanaście tysięcy ucieczek z domu. To dramat dla całych rodzin
- 2024-07-01: Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-26: Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.