Newsy

Produkty zbożowe niezbędne w diecie małego dziecka. Są źródłem energii i witamin

2015-12-22  |  06:40

Produkty zbożowe to istotny element codziennej diety dziecka. Dostarczają mu bowiem energii niezbędnej do rozwoju mózgu i intensywnego wzrostu. Produkty zbożowe, najlepiej w postaci kaszek, należy wprowadzić do jadłospisu nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Warto jednak sprawdzić, czy nie zawierają one dodatku cukru.

1000 pierwszych dni życia to okres, gdy organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, dlatego wymaga specjalnej diety. Prawidłowe żywienie w tym czasie zapewnia odpowiedni przyrost masy ciała, optymalny stan odżywienia, ma także długofalowy wpływ na zdrowie dziecka  zmniejsza ryzyko otyłości, nowotworów i chorób układu krążenia.

Nadchodzi moment, kiedy samo mleko matki przestaje dziecku wystarczać  wówczas należy rozpocząć wprowadzanie posiłków uzupełniających.

Niemowlęta i małe dzieci powinny otrzymywać produkty bezpieczne, dostosowane do ich potrzeb w zależności od wieku. Dlatego warto wprowadzać do diety produkty zbożowe, szczególnie w postaci kaszek, które pochodzą z zaufanego źródła, są wysokiej jakości i spełniają rygorystyczne normy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Milena Nosek, dietetyk, ekspert BoboVita.

Na etapie rozszerzania diety jako pierwsze posiłki uzupełniające powinno się podawać pojedyncze warzywa, w następnej kolejności owoce, w menu powinny pojawić się również produkty zbożowe. Te ostatnie stanowią bardzo ważny element diety dziecka  są cennym źródłem węglowodanów, dostarczają więc dziecku energii, niezbędnej dla rozwoju mózgu i wzmożonej aktywności fizycznej. Najlepiej podawać je maluchowi pod postacią kaszek. 

– Kaszki zbożowe są źródłem witaminy C i witaminy D, której niemowlęta potrzebują aż 16 razy więcej w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż człowiek dorosły, witamin z grupy B, odpowiadających za układ nerwowy, a także składników mineralnych – wapnia, jodu czy żelaza – mówi Milena Nosek.

Żywność dla dzieci musi zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, powinna być także wolna od pozostałości metali ciężkich, środków ochrony roślin lub nawozów. Warto więc kupować produkty wysokiej jakości i pochodzące z zaufanego źródła  można mieć wówczas pewność, że spełniają one rygorystyczne normy dla żywności dla niemowląt i małych dzieci. Odpowiedni wygląd, smak czy zapach nie są wyznacznikami bezpieczeństwa surowca, dlatego warto nauczyć się czytać etykiety.

– Aż 80 proc. dzieci w wieku 1-3 lata spożywa zdecydowanie za dużo cukru. Najlepiej podawać niemowlętom i małym dzieciom produkty bez dodatku cukru, dlatego też warto czytać etykiety, żeby zwracać na to uwagę. Pozwoli to na kształtowanie prawidłowych preferencji smakowych – mówi Milena Nosek.

Kaszki zbożowe mogą zawierać gluten. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami, takie produkty mogą być wprowadzane do diety dziecka tak jak inna żywność uzupełniająca.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.