Mówi: | Agnieszka Sienkiewicz |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Organic Farma Zdrowia |
Średnio co szósty gimnazjalista zapomina o zjedzeniu śniadania
Spożywanie nieregularnych i źle przygotowanych posiłków może mieć poważne konsekwencje dla rozwoju dziecka. Jeśli nie zje ono zbilansowanego śniadania, może mieć problemy z koncentracją w czasie lekcji. Śniadania powinny być nie tylko zdrowe, ale i atrakcyjne wizualnie. Zamiast niezdrowych przegryzek warto postawić na przekąski zawierające witaminy.
– Praca w szkole wymaga dużego nakładu umysłowego i fizycznego i niedostarczenie odpowiedniej ilości glukozy i wartości odżywczych skutkuje tym, że dzieci po prostu są roztargnione w szkole, źle się zachowują – mówi Agnieszka Sienkiewicz, dietetyk z Organic Farma Zdrowia w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Jak pokazują badania dzieci, które nie jedzą śniadań mają znacznie gorsze wyniki w nauce. Najlepszymi produktami na śniadania są musli, płatki (owsiane, żytnie, jaglane), owsianka z dodatkiem owoców suszonych lub sezonowych czy orzechów. Ważne, aby posiłki były atrakcyjne wizualnie.
– Dobrze, żeby to była kanapka z razowego chleba z żółtym serem, z pieczonym mięsem czy z pastą z warzyw strączkowych, z ciecierzycy, soczewicy lub jakiejś fasoli. Oczywiście do tego warzywa. Ważne, żeby były różnokolorowe, żeby cieszyły oko i żeby dzieci chciały to jeść - podkreśla Agnieszka Sienkiewicz.
W codziennej diecie należy uważać na niezdrowe przekąski, które zawierają zbyt dużo składników niekorzystnie wpływających na zdrowie dzieci.
– W przekąskach jest za dużo soli, za dużo węglowodanów prostych i za dużo tłuszczów nasyconych, które w przyszłości są odpowiedzialne za miażdżycę. Niestety nasze dzieci już pracują na choroby serca i badania naukowe o tym wyraźnie mówią. Już jest nadciśnienie wśród dzieci, co przed kilku jeszcze laty było zupełnie nie do pomyślenia.
Dlatego bardzo ważne jest, aby wśród przekąsek, jakie dajemy dzieciom, nie znalazły się produkty zawierające tłuszcze i węglowodany proste.
– Na przykład tzw. mieszanka studencka to jest doskonały przykład czegoś, co możemy dzieciom dać, co jest słodkie, chrupiące, a przy okazji bardzo odżywcze. Są tam suszone owoce, orzechy i właśnie w orzechach dostarczamy witaminę B1, która pozwala glukozie z suszonych owoców bardzo ładnie się przyswoić – podsumowuje Agnieszka Sienkiewicz.
Czytaj także
- 2025-02-27: Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją. Eksporterzy tracą dotychczasowe przewagi kosztowe
- 2025-02-12: Polska z wydatkami na zdrowie zbliża się do średniej krajów OECD. Wyzwaniem jest efektywne wykorzystywanie tych funduszy
- 2025-02-04: Rząd planuje podwójnie opodatkować e-papierosy. To zmusi palaczy do powrotu do tradycyjnych papierosów
- 2025-02-05: Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
- 2025-02-20: Przyszłość centrów zdrowia psychicznego nadal nie jest znana. Pilotaż kończy się w lipcu
- 2025-01-21: Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
- 2025-01-16: Europa potrzebuje strategii dla zdrowia mózgu. Coraz więcej państw dostrzega ten problem
- 2025-01-13: Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne
- 2024-12-27: Dwa konkursy w Agencji Badań Medycznych w 2025 roku. Do wzięcia 275 mln zł
- 2024-12-02: W ostatnich miesiącach coraz więcej Polaków sięga po jabłka. Konsumpcja tych owoców jednak z roku na rok spada [DEPESZA]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Wydaje mi się, że ja wczoraj otworzyłam Teatr Sabat. Te 25 lat to była chwila moment
Teatr Sabat, pierwszy po wojnie teatr rewiowy w Polsce, inspirowany estetyką La Belle Époque, świętuje srebrny jubileusz. Jego założycielka Małgorzata Potocka przyznaje, że jest to doskonała okazja, by spojrzeć wstecz na ćwierć wieku pełne pasji i sztuki. Artystka z optymizmem patrzy także w przyszłość. Zapowiada dalszy rozwój tego miejsca, wzbogacenie repertuaru i otwarcie się na jeszcze szerszą publiczność.
Żywienie
Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu

Insulinooporność, czyli zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny, prowadzi do zaburzeń gospodarki hormonalnej. Zmusza bowiem trzustkę do zwiększonego wydzielania insuliny, a to pobudza apetyt i sprzyja tyciu. To zaburzenie metaboliczne może mieć daleko idące konsekwencje dla zdrowia, między innymi prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Na jej rozwój wpływa wiele czynników, w tym: nieprawidłowe odżywianie, przewlekły stres, zaburzenia snu i uwarunkowania genetyczne.
Gwiazdy
Anna Dec: Za mówienie kontrowersyjnych rzeczy byłam karcona w szkole przez rówieśników. Teraz w pracy jestem za to doceniana

Prezenterka zaznacza, że krótkie wiadomości tekstowe, kilkusekundowe filmiki, emotikony czy reakcje w mediach społecznościowych nie dość, że nie są w stanie zastąpić rozmowy twarzą w twarz, to jeszcze mogą być źródłem konfliktów i nieporozumień. Zdaniem Anny Dec wiele osób odbiera wiadomości przez pryzmat własnych kompleksów i emocji, co sprawia, że nawet neutralne komunikaty mogą być źle zrozumiane. Dlatego też ważne sprawy trzeba załatwiać nie przez ekran telefonu, ale podczas spotkania w realnym świecie, bo ono ma największą wartość.