Mówi: | Agnieszka Sienkiewicz |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Organic Farma Zdrowia |
Średnio co szósty gimnazjalista zapomina o zjedzeniu śniadania
Spożywanie nieregularnych i źle przygotowanych posiłków może mieć poważne konsekwencje dla rozwoju dziecka. Jeśli nie zje ono zbilansowanego śniadania, może mieć problemy z koncentracją w czasie lekcji. Śniadania powinny być nie tylko zdrowe, ale i atrakcyjne wizualnie. Zamiast niezdrowych przegryzek warto postawić na przekąski zawierające witaminy.
– Praca w szkole wymaga dużego nakładu umysłowego i fizycznego i niedostarczenie odpowiedniej ilości glukozy i wartości odżywczych skutkuje tym, że dzieci po prostu są roztargnione w szkole, źle się zachowują – mówi Agnieszka Sienkiewicz, dietetyk z Organic Farma Zdrowia w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Jak pokazują badania dzieci, które nie jedzą śniadań mają znacznie gorsze wyniki w nauce. Najlepszymi produktami na śniadania są musli, płatki (owsiane, żytnie, jaglane), owsianka z dodatkiem owoców suszonych lub sezonowych czy orzechów. Ważne, aby posiłki były atrakcyjne wizualnie.
– Dobrze, żeby to była kanapka z razowego chleba z żółtym serem, z pieczonym mięsem czy z pastą z warzyw strączkowych, z ciecierzycy, soczewicy lub jakiejś fasoli. Oczywiście do tego warzywa. Ważne, żeby były różnokolorowe, żeby cieszyły oko i żeby dzieci chciały to jeść - podkreśla Agnieszka Sienkiewicz.
W codziennej diecie należy uważać na niezdrowe przekąski, które zawierają zbyt dużo składników niekorzystnie wpływających na zdrowie dzieci.
– W przekąskach jest za dużo soli, za dużo węglowodanów prostych i za dużo tłuszczów nasyconych, które w przyszłości są odpowiedzialne za miażdżycę. Niestety nasze dzieci już pracują na choroby serca i badania naukowe o tym wyraźnie mówią. Już jest nadciśnienie wśród dzieci, co przed kilku jeszcze laty było zupełnie nie do pomyślenia.
Dlatego bardzo ważne jest, aby wśród przekąsek, jakie dajemy dzieciom, nie znalazły się produkty zawierające tłuszcze i węglowodany proste.
– Na przykład tzw. mieszanka studencka to jest doskonały przykład czegoś, co możemy dzieciom dać, co jest słodkie, chrupiące, a przy okazji bardzo odżywcze. Są tam suszone owoce, orzechy i właśnie w orzechach dostarczamy witaminę B1, która pozwala glukozie z suszonych owoców bardzo ładnie się przyswoić – podsumowuje Agnieszka Sienkiewicz.
Czytaj także
- 2025-04-14: Trwa kontrola szczepień dzieci. Rodzice uchylający się od tego obowiązku muszą się liczyć z karami
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-04-02: Julia Kamińska: Bardzo niepokoi mnie trend odwrotu od sprawdzonych szczepionek ratujących życie. Chciałabym, żeby ludzie ufali naukowcom i nie bali się
- 2025-02-27: Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją. Eksporterzy tracą dotychczasowe przewagi kosztowe
- 2025-02-12: Polska z wydatkami na zdrowie zbliża się do średniej krajów OECD. Wyzwaniem jest efektywne wykorzystywanie tych funduszy
- 2025-02-04: Rząd planuje podwójnie opodatkować e-papierosy. To zmusi palaczy do powrotu do tradycyjnych papierosów
- 2025-02-05: Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
- 2025-02-20: Przyszłość centrów zdrowia psychicznego nadal nie jest znana. Pilotaż kończy się w lipcu
- 2025-01-21: Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
- 2025-01-16: Europa potrzebuje strategii dla zdrowia mózgu. Coraz więcej państw dostrzega ten problem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.