Newsy

Stosowanie pasty do zębów z argininą obniża ryzyko choroby próchnicowej

2015-02-09  |  06:20
Mówi:dr n. med. Marcin Aluchna
Funkcja:specjalista stomatologii zachowawczej
  • MP4
  • Ministerstwo Zdrowia alarmuje, że prawie 100 proc. polskich osiemnastolatków cierpi na próchnicę. Największe nasilenie choroby obserwuje się u młodych pacjentów, jednak problem ten dotyczy również osób dojrzałych. Stomatolodzy podkreślają, że podstawą profilaktyki jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Najnowszą metodą walki z próchnicą są pasty do zębów, które oprócz związków fluoru, zawierają argininę. Ten aminokwas jest metabolizowany przez bakterie i neutralizuje kwaśne pH w ustach, przez co obniża ryzyko choroby próchnicowej o ponad 20 proc.

    Według danych Departamentu Matki i Dziecka Ministerstwa Zdrowia choroba próchnicowa występuje u 86 proc. polskich sześciolatków i 96 proc. osiemnastolatków.

    – Największe nasilenie obserwujemy u młodych pacjentów, ale warto wspomnieć o tym, że choroba próchnicowa dotyczy ogółu społeczeństwa, również osób dojrzałych i pacjentów złotego wieku – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Marcin Aluchna, specjalista stomatologii zachowawczej.

    Choroba próchnicowa to problem złożony, związany zarówno z florą bakteryjną, niewłaściwą higieną jamy ustnej, jak i nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.

     Pożywienie oddziałuje na tkanki twarde zęba i przyzębie. Dieta ma także duże znaczenie w okresie rozwojowym naszych pacjentów, bo wpływa w bardzo istotny sposób na prawidłowe ukształtowanie całego narządu żucia – tłumaczy Marcin Aluchna.

    Decydujące znaczenie w profilaktyce próchnicy ma jednak częstość i jakość zabiegów higienicznych jamy ustnej, w tym technika szczotkowania i odpowiedni skład pasty do zębów.

    Od wielu lat dużą rolę w zakresie profilaktyki pełnią związki fluoru. W tej chwili do tej sprawdzonej metody dołączono nowe rozwiązanie, które działa synergistycznie z fluorem i jest to dodatek argininy.

    Arginina zawarta w paście do zębów jest metabolizowana przez bakterie płytki nazębnej, a produkty tej przemiany neutralizują kwaśny odczyn w jamie ustnej powstały po spożyciu węglowodanów.

    – Nasi wrogowie w postaci bakterii, które wytwarzają kwaśne metabolity uszkadzające twarde tkanki zęba, mają niejako już na miejscu oręż wytrącony z ręki. Prowadzone przez wiele lat badania na bardzo licznej populacji wykazują poprawę skuteczności o ponad 20 proc. w chwili, gdy pasta zawiera nie tylko związki fluoru, lecz także dodatek argininy – dodaje stomatolog.

    Połączenie działania profilaktycznego fluoru i argininy określone zostało opatentowaną nazwą technologii neutralizacji kwasów cukrowych. Pasty z dodatkiem argininy są już powszechnie dostępne na polskim rynku.  

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Konsument

    Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

    Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

    Podróże

    Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

    W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.