Mówi: | dr n. med. Marcin Aluchna |
Funkcja: | specjalista stomatologii zachowawczej |
Stosowanie pasty do zębów z argininą obniża ryzyko choroby próchnicowej
Ministerstwo Zdrowia alarmuje, że prawie 100 proc. polskich osiemnastolatków cierpi na próchnicę. Największe nasilenie choroby obserwuje się u młodych pacjentów, jednak problem ten dotyczy również osób dojrzałych. Stomatolodzy podkreślają, że podstawą profilaktyki jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Najnowszą metodą walki z próchnicą są pasty do zębów, które oprócz związków fluoru, zawierają argininę. Ten aminokwas jest metabolizowany przez bakterie i neutralizuje kwaśne pH w ustach, przez co obniża ryzyko choroby próchnicowej o ponad 20 proc.
Według danych Departamentu Matki i Dziecka Ministerstwa Zdrowia choroba próchnicowa występuje u 86 proc. polskich sześciolatków i 96 proc. osiemnastolatków.
– Największe nasilenie obserwujemy u młodych pacjentów, ale warto wspomnieć o tym, że choroba próchnicowa dotyczy ogółu społeczeństwa, również osób dojrzałych i pacjentów złotego wieku – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Marcin Aluchna, specjalista stomatologii zachowawczej.
Choroba próchnicowa to problem złożony, związany zarówno z florą bakteryjną, niewłaściwą higieną jamy ustnej, jak i nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.
– Pożywienie oddziałuje na tkanki twarde zęba i przyzębie. Dieta ma także duże znaczenie w okresie rozwojowym naszych pacjentów, bo wpływa w bardzo istotny sposób na prawidłowe ukształtowanie całego narządu żucia – tłumaczy Marcin Aluchna.
Decydujące znaczenie w profilaktyce próchnicy ma jednak częstość i jakość zabiegów higienicznych jamy ustnej, w tym technika szczotkowania i odpowiedni skład pasty do zębów.
– Od wielu lat dużą rolę w zakresie profilaktyki pełnią związki fluoru. W tej chwili do tej sprawdzonej metody dołączono nowe rozwiązanie, które działa synergistycznie z fluorem i jest to dodatek argininy.
Arginina zawarta w paście do zębów jest metabolizowana przez bakterie płytki nazębnej, a produkty tej przemiany neutralizują kwaśny odczyn w jamie ustnej powstały po spożyciu węglowodanów.
– Nasi wrogowie w postaci bakterii, które wytwarzają kwaśne metabolity uszkadzające twarde tkanki zęba, mają niejako już na miejscu oręż wytrącony z ręki. Prowadzone przez wiele lat badania na bardzo licznej populacji wykazują poprawę skuteczności o ponad 20 proc. w chwili, gdy pasta zawiera nie tylko związki fluoru, lecz także dodatek argininy – dodaje stomatolog.
Połączenie działania profilaktycznego fluoru i argininy określone zostało opatentowaną nazwą technologii neutralizacji kwasów cukrowych. Pasty z dodatkiem argininy są już powszechnie dostępne na polskim rynku.
Czytaj także
- 2025-01-21: Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
- 2024-12-23: Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
- 2024-11-14: Ubóstwo menstruacyjne wciąż jest problemem w Polsce. Nowy program MEN ma z nim walczyć
- 2024-10-02: Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
- 2024-05-02: Sport może wspomagać walkę z bezsennością. Osoby aktywne fizycznie mają mniej problemów ze snem
- 2023-03-16: Polacy zaczynają dbać o cyfrową higienę. Co dziesiąty unika korzystania z telefonu przed snem, co piąty ogranicza liczbę powiadomień
- 2022-11-23: Dbanie o higienę jamy ustnej pozostawia wiele do życzenia. Innowacje mogą zwiększyć skuteczność mycia zębów
- 2022-06-21: Rak nerki latami rozwija się bezobjawowo. Tymczasem zdiagnozować go może proste badanie USG jamy brzusznej
- 2022-03-16: Licówki mogą się utrzymać na zębach nawet 30 lat. Brak konsultacji także z protetykiem może doprowadzić do osłabienia i uszkodzenia zębów
- 2021-07-08: Polacy przyzwyczaili się do dezynfekcji rąk. Ponad połowa zamierza to robić nawet po zakończeniu pandemii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.