Newsy

Warsztaty kulinarne dla przedszkolaków korzystnie wpływają na ich rozwój

2014-02-26  |  06:10

Zajęcia, dzięki którym poprzez zabawę dzieci zdobywają nowe umiejętności, zapewniają przedszkolakom właściwy rozwój. Pedagodzy podkreślają, że w ten sposób najmłodsi odkrywają w sobie pasję i z zapałem podchodzą do realizowania zadań. Dużym powodzeniem cieszą się zajęcia kreatywne, np.  kulinarno-artystyczne. Dzięki nim dzieci poznają zasady zdrowego odżywiania i reguły savoir–vivre’u,  a także uczą się nowych słówek w języku angielskim.

Oferta dodatkowych zajęć dla najmłodszych jest niezwykle bogata. Niezmiennym powodzeniem cieszą się warsztaty plastyczne, nauka gry na instrumentach, treningi sportowe czy kursy języków obcych. W ostatnich miesiącach furorę wśród dzieci robi też nauka gotowania.

 – Uczymy dzieci właściwego komponowania swojej diety, różnorodnego jedzenia, komponowania posiłków z uwzględnieniem warzyw, owoców, różnego rodzaju przypraw. Dzieci poznają u nas smaki i zapachy z różnych stron świata, uczą się je rozpoznawać, oraz dowiadują się, dlaczego są  one zdrowe i co mogą im dać. Do tego uczą się zasad savoir vivreu, współpracy i koleżeństwa – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Imielińska z Akademii Młodego Kucharza.

Zdaniem psychologów, dodatkowe zajęcia powinny być atrakcyjne i absorbujące. Dzieci najbardziej lubią zajęcia twórcze i zabawę połączoną z nauką. Wtedy też najszybciej przyswajają wiedzę.

 – Tym dzieciom staramy się oprócz samego gotowania, wplatać w te zajęcia różne ogólnorozwojowe elementy: poznają kolory, kształty, liczą, dodają, opisują różne składniki i produkty. I na tej fali właśnie powstał pomysł włączenia do tych zajęć języka angielskiego. Owoce i warzywa nazywamy po polsku i po angielsku. Również polecenia typu wymieszaj, podaj, pokrój mówimy zarówno po polsku, jak i po angielsku – tłumaczy Magdalena Imielińska.

Dzięki zajęciom dodatkowym dzieci aktywnie spędzają czas wolny, rozwijają swoje zainteresowania i uczą się dobrych nawyków.

 – To jest dla nas najważniejsze, żeby dzieci zdrowo się odżywiały, żeby wybierały zrobienie w domu sałatki z rodziną zamiast hamburgerów. Taka edukacja kulinarna od najmłodszych lat zaprocentuje zdrowym i prawidłowym odżywianiem w dorosłym życiu. One będą się spotykać razem, żeby sobie zrobić wspólny posiłek, żeby coś ugotować, i to nie będzie tylko odgrzewanie domowych obiadków gdzieś tam na studiach – wyjaśnia Magdalena Imielińska.

Pedagodzy radzą, by również rodzice angażowali dzieci do różnych domowych obowiązków. Wtedy najmłodsi będą mieć poczucie, że wiedza i umiejętności zdobyte podczas warsztatów przydają się im na co dzień.

 –  Z obserwacji dzieci, które chodzą do nas już przez kilka miesięcy, wynika, że są one bardzo sprawne manualnie, co widać przy nawet zwykłym przesiewaniu mąki, dodawaniu łyżek różnych składników. Uczą się wszystkich zasad bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Nie zaczną gotować bez umycia rąk, założenia fartuszka czy spięcia włosów – dodaje Magdalena Imielińska z Akademii Młodego Kucharza. 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.

Inwestycje

Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów

Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.