Mówi: | Magdalena Wołoszko |
Funkcja: | pediatra, ekspert BoboVita |
Ważnym elementem diety niemowląt są mięso i ryby. Powinno się je wprowadzać już na początku rozszerzania diety
Mięso i ryby stanowią źródło cennych składników odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie małych dzieci. Należy wybierać produkty bezpieczne, odpowiedniej jakości, wolne od antybiotyków, hormonów, konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Wprowadzanie nowych pokarmów warto rozpocząć od pojedynczych warzyw. Po około dwóch tygodniach należy wprowadzić owoce. Kolejny etap to zboża, mięso i ryby.
Pierwsze lata życia to okres intensywnego rozwoju młodego organizmu, dlatego dziecko potrzebuje odpowiedniego sposobu żywienia. W tym czasie kształtują się nawyki żywieniowe malucha, które mogą mieć wpływ na jego wybory żywieniowe w przyszłości. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przez sześć miesięcy życia niemowlę powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki. Po ukończonym 17. tygodniu życia, ale nie później niż w 26. tygodniu należy rozpocząć rozszerzanie diety dziecka. Gdy dziecko przyzwyczai się do smaku warzyw, owoców czy kaszek, należy zdecydować się na kolejny krok w postaci wprowadzenia do jego jadłospisu delikatnych rodzajów mięs i ryb.
– Mięso i ryby to bogate źródło białka, wapnia, cynku, kwasu arachidonowego oraz żelaza. Zapasy żelaza dziecko tworzy w ostatnim trymestrze ciąży. One się wyczerpują ok. 6. miesiąca życia, stąd zalecenie o wprowadzaniu mięsa i ryb do diety niemowlęcia właśnie w tym okresie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Magdalena Wołoszko, pediatra, ekspert BoboVita.
Warto pamiętać, że organizm niemowlęcia potrzebuje znacznie mniej mięsa niż osoba dorosła. Na początku wystarczy ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie, podawanego wraz z przecierem warzywnym. Tę porcję należy stopniowo zwiększać do 20 g pod koniec 1. roku życia. Równie istotna jest częstotliwość podawania tych produktów – zgodnie z zaleceniami żywienia niemowląt 2–3 razy w tygodniu. Eksperci rekomendują takie gatunki mięs jak drób, czyli indyk, kurczak, gęś, kaczka, oraz jagnięcina i wołowina. Z ryb najlepiej wybierać tłuste ryby morskie.
– W diecie niemowląt zalecane są gatunki ryb wolno żyjących, poławianych na otwartych wodach oceanów, np. Oceanu Spokojnego, Oceanu Atlantyckiego – mówi Magdalena Wołoszko.
W pierwszych latach życia młody organizm jest wyjątkowo delikatny i bardzo intensywnie się rozwija, dlatego jakość i bezpieczeństwo podawanych na tym etapie posiłków to podstawa. Wybór oraz przygotowanie odpowiednich mięs i ryb często sprawia młodym rodzicom trudność, dlatego warto wybierać produkty ze wskazaniem wieku na opakowaniu, przeznaczone specjalnie dla najmłodszych. Mięso w takich posiłkach spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy (znacznie bardziej surowe niż w przypadku produktów ogólnodostępnych), jest wolne od antybiotyków i pochodzi z hodowli, w których nie stosuje się hormonów.
– Wybierając żywność przeznaczoną specjalnie dla niemowląt, ze wskazaniem wieku, mamy pewność, że jest to żywność odpowiedniej jakości i bezpieczna dla najmłodszych – mówi Magdalena Wołoszko.
Zgodnie z prawem polskim i europejskim posiłki BoboVita zawierają wyłącznie mięso wolne od antybiotyków i hormonów. W posiłkach znajdują się ryby dziko żyjące, poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa z dużych, otwartych akwenów, takich jak południowo-zachodni Ocean Atlantycki czy Ocean Spokojny. Spełniają one wszelkie wymogi jakości na każdym etapie produkcji. Warto pamiętać o tym, że dieta niemowląt i małych dzieci powinna być wolna od żywności wysoko przetworzonej, także w zakresie stosowanych mięs i ryb.
– W diecie najmniejszych dzieci musimy unikać parówek, kiełbasek, konserw, ryb wędzonych. Zawierają one sporo konserwantów, barwników, soli oraz dodatków smakowych – mówi Magdalena Wołoszko.
Eliminowanie z codziennego jadłospisu malucha mięsa i ryb może się wiązać z niedoborami składników odżywczych, które trudno jest zastąpić. Właśnie dlatego wprowadzenie diety wegetariańskiej powinno być konsultowane z lekarzem pediatrą lub dietetykiem. Dieta wegańska natomiast nie jest zalecana dla dzieci i niemowląt. Warto również pamiętać o tym, że mimo rozszerzania diety eksperci zalecają kontynuację karmienia piersią – tak długo, jak jest to pożądane przez mamę i dziecko.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Moda
Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.