Mówi: | Anna Guzik, aktorka i mama Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita |
Złe nawyki żywieniowe wykształcone u niemowląt bardzo trudno zmienić. Szczególnie ważny jest więc odpowiedni dobór produktów w początkowym okresie życia
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka mama powinna karmić je wyłącznie piersią. Nie wcześniej niż przed ukończeniem 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia można rozpocząć zapoznawanie dziecka z pierwszymi nowymi smakami, podawanymi w niewielkich ilościach. Następnie, po 6. miesiącu życia, przychodzi czas na posiłki uzupełniające w odpowiednio zwiększonych porcjach. Wtedy pokarm mamy wciąż stanowi podstawę diety, jednak nie jest już w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb rozwijającego się organizmu, dlatego wprowadzenie żywności uzupełniającej na tym etapie jest już konieczne.
Zdaniem specjalistów ds. żywienia preferencje żywieniowe dzieci zależą zarówno od indywidualnego odbioru bodźców smakowych i zapachowych, jak i od czynników genetycznych oraz środowiskowych. Na te ostatnie szczególny wpływ mają rodzice, m.in. przez proponowanie swoim dzieciom rozmaitych smaków już od początku przygody z rozszerzaniem diety.
– 1000 pierwszych dni życia dziecka to istotny czas dla kształtowania jego prawidłowych nawyków żywieniowych. To wtedy rodzice decydują, co dziecku zostanie podane, a dziecko zdecyduje, czy posiłek zje i ile zje. Rodzice mają wpływ na wybór diety niemowląt, dlatego też budowanie jej w oparciu o różnorodność jest na tym etapie niezwykle istotne – mówi agencji Newseria Lifestyle Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.
Największą otwartość na nowe doznania smakowe wykazują niemowlęta od 4. do 7. miesiąca życia. Aby jak najlepiej wykorzystać ten szczególny czas i sprawić, by w przyszłości dzieci z chęcią sięgały po zdrowe jedzenie, żywienie najmłodszych powinno być przemyślane. By wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe u najmłodszych, powinno się im serwować właściwie skomponowane posiłki. Nowe produkty do diety malucha należy wprowadzać stopniowo – zacząć od mniej słodkich warzyw, a dopiero później podawać owoce.
– Do diety należy wprowadzić żywność bezpieczną i odpowiednio skomponowaną. Należy rozpocząć od warzyw, oczywiście unikać wprowadzania cukru i soli, ale również bardzo istotnym elementem jest różnorodne komponowanie jadłospisu dziecka – mówi Ewa Wróblewska.
Nawyki żywieniowe wykształcone we wczesnym dzieciństwie mają największą szansę na utrwalenie w późniejszym okresie życia – badania pokazują, że 50–60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2–3 lat może zachować się nawet do 17–22 roku życia. Właśnie dlatego wysoka jakość i zróżnicowanie posiłków podawanych niemowlętom i małym dzieciom są tak istotne. Dobrze wie o tym aktorka i mama Anna Guzik.
– Trzeba naprawdę bardzo dobrze przemyśleć to, w jaki sposób od początku chcemy kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u naszych dzieci, bo potem bardzo trudno jest zmienić złe preferencje i zmusić pociechę do jedzenia zdrowych posiłków. Lepiej więc zrobić to z głową, żeby dziecko samo je pokochało. Właściwie to jest taki posag, który dajemy dziecku na całe życie – mówi Anna Guzik.
Produkty dla niemowląt i małych dzieci powinny być dopasowane do ich zmieniających się potrzeb i etapu rozwoju, dlatego na ich opakowaniach znajduje się wskazanie wiekowe (np. po 6., 9. czy 12. miesiącu życia). Żywność dla najmłodszych powinna być także bezpieczna – z tego względu normy dotyczące pozostałości zanieczyszczeń w żywności przeznaczonej dla tej wyjątkowej grupy konsumentów są znacznie bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności dla dorosłych.
Ważne informacje: zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Czytaj także
- 2024-06-28: Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym
- 2024-06-19: Ojcowie coraz częściej wykorzystują urlopy rodzicielskie. Wciąż jednak wiele zależy od podejścia pracodawców
- 2024-06-27: Rośnie skala wykorzystywania seksualnego dzieci przez internet. Ofiarami padają nawet kilkulatkowie
- 2024-06-18: Chińskie regulacje ograniczyły czas dzieci przed ekranami i nad pracami domowymi. W pozycji siedzącej spędzają one dziennie 46 minut krócej
- 2024-05-31: W strefach objętych konfliktem żyje 400 mln dzieci. Najtrudniejsza sytuacja jest w Strefie Gazy, gdzie w ciągu kilku miesięcy zginęło ponad 12 tys. dzieci
- 2024-06-07: Co roku Policja notuje 2 tys. zaginięć dzieci i kilkanaście tysięcy ucieczek z domu. To dramat dla całych rodzin
- 2024-07-01: Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
- 2024-06-04: Lara Gessler: Bolączką naszej generacji jest brak czasu dla innych. Staram się poświęcać dzieciom jak najwięcej uwagi, bez telefonu i telewizora w tle
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-05-28: Do 2030 roku depresja może się stać najczęstszą chorobą na świecie. Coraz częściej choruje młodzież i dzieci
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.