Mówi: | Matias Glusman |
Firma: | Wineria Wine Academy |
Dziś święto Beaujolais Nouveau. Najwięcej butelek tego wina wypiją Japończycy.
Trzeci czwartek listopada to już tradycyjnie święto Beaujolais Nouveau. W jego obchodach udział biorą winiarnie i restauracje ze 110 krajów na całym świecie. Poza Francją święto najhuczniej obchodzone jest w Japonii, która jest największym importerem tego wina na świecie. W zeszłym roku Japończycy wypili prawie 9 mln butelek Beaujolais.
Beaujolais Nouveau pije się od sześciu do ośmiu tygodni po wyprodukowaniu. Winogrona zbierane są w październiku. Przy produkcji Beaujolais Nouveau stosuje się przyspieszony proces winifikacji, czyli przemiany soku gronowego w wino. Dzięki temu wino nadaje się do spożycia zaraz po zakończeniu procesu fermentacji, ale skraca się termin jego przydatności – do około roku.
– Wiele osób z branży traktuje Beaujolais Nouveau niezbyt poważnie. Jest to jednak brak zrozumienia. Beaujolais Nouveau to świętowanie wina. Świętuje się, gdy skończy się zbiór. Nie wino jest najważniejsze. Liczy się towarzystwo, zabawa, mamy taki jeden dzień w roku – trzeci czwartek listopada, kiedy Beaujolais Nouveau wypuszczane jest na rynek – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Matias Glusman z Wineria Wine Academy.
Beaujolais Nouveau jest lekkim czerwonym winem o trochę cierpkim w smaku, ale o pięknym zapachu.
– Jeśli pijemy to wino schłodzone to jest bardzo dobre. To nie jest wielkie wino, które leżakuje. Prawo we Francji reguluje sprzedaż Beaujolais Nouveau. Wino może być sprzedawane od trzeciego czwartku listopada do 31 sierpnia następnego roku. W Polsce wiele sklepów z Beaujolais Nouveau nie oferuje dobrego wina. Nadaje się ono do marynowania jedzenia, a nie do picia. Wina leży po stronie producentów – uważa Matias Glusman.
Święto Beaujolais Nouveau obchodzone jest od 1985 roku i uważane za marketingowy sukces Francji. Początkowo święto młodego wina obchodzono tylko we francuskim regionie Beaujolais – to obszar wielu kilometrów winnic w południowo-wschodniej części Burgundii (centralna Francja). Z czasem święto Beaujolais rozprzestrzeniło się. Obecnie obchodzone jest na całym świecie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.