Mówi: | Ewa Wachowicz |
Funkcja: | producentka, restauratorka, prowadząca program „Ewa gotuje” |
Ewa Wachowicz: Mam burzę pomysłów na nowy sezon „Ewa gotuje”. Po podróży do Kambodży jestem zafascynowana smakami azjatyckimi
W nowej serii programu „Ewa gotuje” prezenterka zabierze widzów w wyjątkową kulinarną podróż po Kambodży. Zainspirowana azjatyckimi smakami będzie się starała przełożyć miejscowe przepisy na polski grunt i zachęcić do przygotowania oryginalnych dań na bazie produktów, które można kupić niemal w każdym sklepie. Ewa Wachowicz z ekscytacją wspomina swoją ostatnią zagraniczną wyprawę i cieszy się, że na żywo mogła zobaczyć między innymi zjawiskowy wręcz kompleks świątynny Angkor Wat.
Wiosną na antenie Polsatu pojawią się nowe odcinki programu „Ewa gotuje”, a gospodyni formatu w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle zdradza, jakie niespodzianki szykuje dla widzów w tym sezonie.
– Wiosna zawsze jest pracowita, wszystko budzi się do życia, jestem bardzo podekscytowana, bo już nagrywamy nowe odcinki „Ewa gotuje”. Przed nagraniami zawsze mam taki moment twórczy, gdzie po prostu mam burzę pomysłów związanych z tym, co ma być w programie, a że też jestem świeżuteńko po wyprawie do Kambodży i jestem bardzo mocno zainspirowana smakami azjatyckimi, więc teraz to wszystko staram się przemycić do programu w taki sposób, żeby każdy mógł to zrobić w Polsce, na podstawie tego, co jesteśmy w stanie kupić w najbliższym sklepie – mówi Ewa Wachowicz.
Gospodyni programu podkreśla, że od dawna marzyła o wyprawie do Kambodży i właśnie niedawno udało się jej tam pojechać. Nie ukrywa, że jest pod wielkim wrażeniem tego kraju. Przede wszystkim zachwycił ją i urzekł Angkor Wat – największy zabytek religijny na świecie. Jego całkowita powierzchnia wynosi ponad 162 ha.
– Nie ukrywam, że Kambodża to było spełnienie mojego marzenia. Marzyłam, żeby pojechać do Angkor Wat, do miasta świątyń, miasta pałaców. Jest to przepiękne miejsce na Ziemi, jeszcze tak mało odkryte i bardzo mało o nim można też poczytać mimo wszystko, bo nie jest to jeszcze mocno turystyczne miejsce. I mimo że naczytałam się dużo na ten temat, to w momencie, kiedy byłam już tam w Angkor Wat, to jak gdyby ogrom, przestrzeń, architektura, dżungla, uroda, to, co przyroda z tym wszystkim zrobiła, to, co kiedyś człowiek był w stanie tysiąc lat temu wybudować, zrobić, stworzyć – nieprawdopodobne wrażenie robi – podkreśla.
Program „Ewa gotuje” emitowany jest na antenie Polsatu od grudnia 2007 roku. Nowymi przepisami Ewa Wachowicz podzieli się z widzami już w marcu.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-06: Polska nie powołała jeszcze koordynatora ds. usług cyfrowych. Projekt przepisów na etapie prac w rządzie
- 2024-12-02: W ostatnich miesiącach coraz więcej Polaków sięga po jabłka. Konsumpcja tych owoców jednak z roku na rok spada [DEPESZA]
- 2024-11-28: Pozew przeciwko Skarbowi Państwa za brak skutecznej walki ze smogiem. Może to wpłynąć na przyszłe regulacje
- 2024-11-27: Tylko co trzecia firma wdraża zasady zrównoważonego rozwoju. Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie
- 2024-12-11: Coraz większa rola sztucznej inteligencji w marketingu. Wirtualni influencerzy na razie pozostają ciekawostką
- 2024-11-15: Rok regularnej aktywności fizycznej wydłuża życie w zdrowiu o co najmniej rok. Zmniejsza też absencję chorobową w pracy
- 2024-11-18: Maciej Rock: „Must Be the Music” to jeden z moich ulubionych programów. Szczególnie wspominam Korę
- 2024-11-26: Maciej Rock: „Halo tu Polsat” to bardzo trudny program. Jesteśmy przed kamerami przez trzy godziny i cały czas musimy zachować energię
- 2024-12-06: Dawid Kwiatkowski: Nie nazwałbym się jurorem pobłażliwym, ale też nie jestem surowym oceniającym. Moje decyzje są sprawiedliwe i żadnej z nich nie żałuję
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
Święta Bożego Narodzenia, łączone tradycyjnie z potrawami z karpia, śledzi oraz „rybą po grecku”, sprawiają, że wydatki Polaków na ryby są pod koniec roku nawet dwukrotnie wyższe niż średnio w innych miesiącach. – Wybór gatunku i rodzaju ryby ma znaczenie nie tylko dla smaku wigilijnych potraw, ale też dla kondycji rybołówstwa – przypominają eksperci MSC i radzą, by wybierać produktu z niebieskim logo organizacji, świadczącym o tym, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów.