Mówi: | Ewa Wachowicz |
Funkcja: | producentka i dziennikarka telewizyjna |
Ewa Wachowicz: moda na gotowanie wcale mnie nie dziwi
– Moda na gotowanie bardzo mnie cieszy i mam nadzieję, że nie przeminie ponieważ kilka razy dziennie jemy, kilka razy dziennie mamy szanse sprawić sobie i innym przyjemność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wachowicz, była Miss Polski, pasjonatka kuchni i jurorka polskiej edycji programu "Top Chef".
Dowolność wyboru produktów sprawia, że dania klasycznej kuchni polskiej coraz częściej ustępują miejsca na stołach nowym, często egzotycznym smakom.
– Pamiętam czasy, kiedy nic nie było i gotowało się z niczego. Zupełnie inna była nasza kuchnia. Teraz mamy dostęp do wszelkiego rodzaju produktów, od oliwek po świeży imbir, po trawę cytrynową, po egzotyczne przyprawy, liście kafiru. W związku z tym, że to jest, mamy do tego dostęp, interesujemy się tym – ocenia Ewa Wachowicz.
Nie tylko egzotyczne smaki podbiły podniebienia Polaków. Doceniamy również rodzime produkty, gdyż wraz z modą na gotowanie nastała również moda na żywność organiczną i ekologiczną.
– Mamy produkty o prawdziwym smaku, które już teraz zaczynamy doceniać. U nas ziemniak jeszcze smakuje jak ziemniak, marchewka jak marchewka. Jak się jeździ dużo po świecie i popróbuje się tych przemysłowych rzeczy, to nagle człowiek odkrywa, że w naszym kraju jest cudownie kulinarnie, więc wcale moda na gotowanie mnie nie dziwi, bo mamy cudowne, dobre polskie produkty – stwierdza Wachowicz.
Zapanował nawet pewien snobizm na gotowanie. Na imprezach nie zamawia się już pizzy a własnoręcznie przygotowuje sushi lub w obecności profesjonalnego kucharza gotuje razem z gośćmi. Dużym zainteresowaniem cieszą się również restauracje, gdzie samemu można przyrządzić swoje danie lub na własne oczy przekonać się jak robi to specjalista.
Dzięki programom takim jak "Master Chef" czy "Top Chef" zawód kucharza zaczął być traktowany przez Polaków z większym poważaniem i modne stały się kursy gotowania. Do wyboru jest wiele szkoleń w całym kraju, a niektóre przeznaczone są nawet dla dzieci od lat trzech. Ci, którzy nabyli już wiedzę z zakresu gotowania i są kulinarnymi pasjonatami często zakładają blogi kulinarne, które cieszą się ogromną popularnością w sieci i są źródłem inspiracji dla setek tysięcy czytelników.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.