Newsy

Beata Sadowska i Sylwia Gruchała po urodzeniu dziecka nie rezygnują ze swoich pasji. Zabierają dzieci na treningi i w podróż do Tajlandii

2014-06-11  |  06:55

Dziennikarka Beata Sadowska i florecistka Sylwia Gruchała są zwolenniczkami aktywnego spędzania czasu po urodzeniu dziecka. Gwiazdy, które niedawno zostały mamami, realizują swoje pasje i uważają, że ma to dobry wpływ zarówno na nie same, jak i na ich dzieci.

Beata Sadowska urodziła syna Tytusa prawie półtora roku temu, natomiast Sylwia Gruchała została mamą Julii dziesięć miesięcy temu. Panie przyznają zgodnie, że macierzyństwo jest dla nich ważne, ale nie zapominają o swoich potrzebach i realizują pasje. Beata Sadowska do pracy jako dziennikarka Polsat Cafe wróciła 10 dni po porodzie, pojawiając się na premierze filmu „Wałęsa. Człowiek z nadziei”. Biegać zaczęła dwa miesiące po narodzinach syna.

Muszę się podporządkować światu Tysia, ale też Tysiek się podporządkował mojemu światu. Wierzę, że to da się połączyć. Jak słyszę, że mama 2-latka nie jest w stanie z nim przyjechać pociągiem z Krakowa do Warszawy, to łapię się za głowę, bo to znaczy, że to dziecko kompletnie sobie tę mamę podporządkowało – opowiada Beata Sadowska w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Beata Sadowska, znana z zamiłowania do egzotycznych podróży, po urodzeniu dziecka nie zrezygnowała z wyjazdów. Dziennikarka podróżuje z synkiem, choć przyznaje, że roztropniej wybiera teraz destynacje. Decyduje się na miejsca, w których w razie nagłego wypadku dziecka można szybko dotrzeć do lekarza.

Teraz podróżuję z malcem. Pojechał z nami na maraton do Londynu, byliśmy z nim w Tajlandii, Hiszpanii, Londynie, na Mazurach, w Zakopanem, na Warmii. Dziecko nie odbiera nam naszego świata i nie zabiera nam naszych pasji. Trzeba powziąć taką decyzję w głowie. Oczywiście ten świat staje na głowie i fika koziołki razem z przyjściem na świat takiego malca - tłumaczy Beata Sadowska.

Jak dodaje Beata Sadowska, aktywne spędzanie czasu z dzieckiem ukształtowało charakter synka, który jest otwarty i uśmiechnięty. 


–  Wierzę, że można dziecko nauczyć otwartości. Można z dziecka zrobić małego podróżnika, tak, żeby mu też nie zaszkodzić, bo to nie o to chodzi, żeby z malcem podróżować w rejony, gdzie coś mu się może stać. Nie pojadę z nim teraz do dżungli amazońskiej, ale spokojnie mogę go zabrać w podróż po Europie czy nawet do Tajlandii, w miejsce, które jest bezpieczne i w którym wiadomo, że gdzieś blisko jest lekarz. Da się to zrobić, wyrabiamy w nim różne nawyki, np. potrafi zasnąć w samochodzie, autobusie, pociągu czy na łódce. Bardzo się z tego cieszę, bo funkcjonujemy razem i on w tym życiu uczestniczy całym sobą – mówi dziennikarka.   

Podobne podejście do macierzyństwa ma także Sylwia Gruchała. Kilka miesięcy po porodzie znana florecistka wróciła do treningów sportowych.

W macierzyństwie wszystko jest kwestią podejścia. Jestem nastawiona, i tak było od początku, żeby jednak nie siedzieć z Julką w domu, tylko zarówno dla niej, jak i dla siebie wychodzić do ludzi, żeby poznawała świat, żeby widziała tą różnorodność, jaką daje świat, jaką dają ludzie. Tylko przez dwa pierwsze tygodnie po porodzie siedziałam z Julką. Potem zaczęłyśmy przemieszczać się, podróżować – wspomina florecistka.

Gwiazdy odnajdują się  w macierzyństwie i wierzą, że realizacja ich własnych pasji pozytywnie wpływa nie tylko na nie, lecz także na dziecko.

Czuje się szczęśliwa, jeśli uda mi się połączyć życie rodzinne z życiem zawodowym, ale także z życiem towarzyskim, na które w dzisiejszych czasach jest mało czasu. Z przyjaźni czerpię też bardzo dużo energii. Staram się więc połączyć te trzy sfery, bo uważam, że wtedy człowiek jest kompletny. Dziecko mi nigdy nie przeszkadzało. Jesteśmy połączone i myślę, że dzięki takiemu podejściu do niej ona też jest spokojniejsza. Teraz ząbkuje, więc mamy taki barwny etap. Nie jest lekko, ale wiem, że to przejdzie i będzie dużo łatwiej. Uważam, że power mama to taka kobieta, która potrafi łączyć wszystko ze sobą i ma motywację do dalszego tworzenia, działania –  wyjaśnia Sylwia Gruchała.

Sylwia Gruchała od niedawna została ambasadorką NUTRICIA Profutura Program – serwisu inspirowanego programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.