Mówi: | Ewa Wachowicz |
Funkcja: | dziennnikarka telewizyjna |
Ewa Wachowicz: Jestem ogromną przeciwniczką produktów light
Ewa Wachowicz przyznaje, że pozwala sobie na słodkie przekąski, jednak przyrządza je ze składników, które nie wpływają na wzrost wagi. Prowadząca program „Ewa gotuje” nie należy do zwolenników produktów oznakowanych jako light. Zminimalizowanie zawartości tłuszczu oznacza dla producentów żywności konieczność podwyższenia ilości wysoko przetworzonych węglowodanów, m.in. w celu zachowania walorów smakowych.
– Jestem ogromną przeciwniczką produktów light. Tego typu żywność nie jest odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości tłuszczów i węglowodanów. Osoby będące na diecie całkowicie pozbawionej tłuszczu spożywają więcej cukrów, co powoduje otyłość i inne problemy zdrowotne. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie produktów, z których nie usunięto naturalnego tłuszczu. Dzięki temu organizm szybciej odczuwa sytość i nie domaga się dodatkowych porcji jedzenia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wachowicz.
Była Miss Polonia, dbająca o swoje zdrowie i szczupłą figurę, od czasu do czasu pozwala sobie na słodkie przekąski. Według niej zdrowszą alternatywą słodyczy są owoce.
– Owoce zawsze są idealnym posiłkiem, który można przyrządzić szybko i łatwo. Bardzo lubię przygotowywać owocowe sałatki, które na koniec polewam odrobiną pełnowartościowego jogurtu czy śmietany. Jest to słodka i smaczna przekąska. Nie można dać się zwariować na punkcie produktów light – dodaje prezenterka.
Ewa Wachowicz, dla której kuchnia oznacza nie tylko pracę w telewizji, lecz także i życiową pasję, przyrządza słodkie potrawy z owoców na wiele sposobów. Komponując jadłospis, zwraca szczególną uwagę zarówno na smak, jak i na jakość produktów, kaloryczność i sposób przygotowania.
– Ciekawym pomysłem na pierwsze wiosenne dni są sorbety. Zrobione na prawdziwym, świeżo wyciskanym soku są wspaniałą, słodką i jednocześnie zdrową przekąską. Wystarczy wycisnąć sok z pomarańczy, cytryny lub innych owoców, wlać do woreczków na kostki z lodem i zamrozić. Po upływie kilku godzin należy zmiksować kostki za pomocą blendera, doprawiając delikatnie cukrem do smaku – mówi dziennikarka.
Ewa Wachowicz zdobyła popularność wygrywając wybory Miss Polonia w 1992 roku, a następnie pracując jako rzeczniczka rządu, producentka oraz dziennikarka telewizyjna. Prowadzi programy „Ewa gotuje” czy „Przez żołądek do serca”. Od niedawna na antenie Polsatu można oglądać drugą edycję kulinarnego show „Top Chef”, w którego jury zasiada.
Czytaj także
- 2025-04-10: Na platformach sprzedażowych mogą się znajdować szkodliwe produkty. Dotyczy to całego rynku online
- 2025-03-14: Odwetowe cła z UE na amerykańskie towary mogą być kolejnym etapem wojny handlowej. Następne decyzje spowodują dalszy wzrost cen
- 2025-03-17: Na wojnie handlowej straci nie tylko Unia Europejska, ale przede wszystkim USA. Cła odwetowe na eksport USA wynoszą już 190 mld dol.
- 2025-02-24: Umowa UE–Mercosur budzi sprzeciw ze strony rolników m.in. z Francji i Polski. To może być główną przeszkodą w ratyfikacji porozumienia na forum UE
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-18: Co trzeci nastolatek nie rozmawia o pieniądzach z rodzicami. To ma wpływ na jego zachowania w świecie finansów
- 2025-01-07: Kobiety podchodzą ostrożne do pracowniczych planów kapitałowych. Większość z nich traktuje PPK jako poduszkę finansową
- 2025-01-17: UE uszczelnia ochronę konsumentów. Producenci i sprzedawcy będą ponosić większą odpowiedzialność za wadliwe i niebezpieczne produkty
- 2024-11-25: Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.