Newsy

Karolina Pisarek: Jestem przyzwyczajona do zmiany flory bakteryjnej. W „Ameryce Express 2” jako jedyna nie miałam biegunki

2020-03-09  |  06:13

Uczestnicy drugiej edycji programu „Ameryka Express” zgodnie przyznają, że warunki, z jakimi przyszło im się zmierzyć na planie show, były trudne. Wyścig po nieznanych terenach Gwatemali i Kolumbii utrudniały im bowiem problemy żołądkowe, które ze względu na zmianę flory bakteryjnej dotyczyły prawie wszystkich. Najgorzej czuł się Marcin Różalski, który nie mógł dojść do siebie jeszcze długo po powrocie do Polski.

Choroba utrudniła podróżowanie między innymi Marcie Gajewskiej-Komorowskiej. Modelka obecnie twierdzi, że doświadczenie bardzo ją umocniło, wówczas jednak nie czuła się komfortowo. 

– Po przygodzie, której bałam się najbardziej, polegającej na zjedzeniu czegoś obrzydliwego dopadły mnie problemy żołądkowe. Przez następne trzy dni miałam rozwolnienie i musiałam zatrzymywać się co 10 minut – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle.

Karolina Pisarek tłumaczy, że w trudnych chwilach starała się wspierać przyjaciółkę. Modelka z racji częstych wyjazdów zagranicznych przywykła do egzotycznych warunków. W konsekwencji jej organizm najlepiej poradził sobie ze zmianą otoczenia.

– Dużo podróżuję i jestem przyzwyczajona do zmiany flory bakteryjnej. Mam to szczęście, że jestem uodporniona na takie sytuacje. Chyba jako jedyna ze wszystkich nie borykałam się z rozwolnieniem – tłumaczy.

Problemy żołądkowe najbardziej dały się we znaki zawodnikowi MMA. Marcin Różalski tłumaczy, że właściwie przez cały okres trwania programu musiał zażywać lekarstwa przeciwbiegunkowe, które umożliwiały mu funkcjonowanie i dalszy udział w show.

Chyba każdy z ekipy miał zatrucie pokarmowe. W ciągu trzech tygodni zjadłem 180 stoperanów. To chyba mówi samo za siebie. Po przyjeździe do Polski jeszcze przez około dwa miesiące walczyłem z zatruciem. Naprawdę niemiło to wspominam – mówi „Różal”.

Podróżując, uczestnicy „Ameryki Express 2” mieli do dyspozycji jedynie dolara dziennie. Ta kwota miała wystarczyć im na transport oraz jedzenie. Aby zminimalizować dzienne wydatki, często żywili się w lokalnych, przydrożnych barach. To nierzadko było przyczyną kłopotów żołądkowych.  

– Powodem była najprawdopodobniej tamtejsza żywność lub woda. Podczas mycia zębów płukaliśmy usta wodą butelkowaną. Mieliśmy do niej stały dostęp. Jednak zawsze jest ryzyko, że zje się owoc umyty wodą z kranu. Chyba każdy z uczestników miał rozwolnienie, jednak w moim przypadku sytuacja była spotęgowana – wyjaśnia zawodnik MMA.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny

Nowy juror w programie „Must Be the Music” podkreśla, że ta rola jest dla niego niezwykłą przygodą, bo dzięki niej nie tylko może odkrywać młode talenty, ale także nieznane dotąd aspekty swojej kariery artystycznej. Ocenianie uczestników nie jest prostą sprawą, ale Sebastian Karpiel-Bułecka nie chce nikomu dawać złudnych nadziei i chwalić kogoś tylko po to, żeby nie zrobić mu przykrości. Wokalista wychodzi z założenia, że jeśli ktoś decyduje się na udział w tym programie, to musi być przygotowany na każdą ocenę, nawet tę najbardziej surową.

Prawo

Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów

Co czwarty uczeń ma za sobą inicjację nikotynową, a dla większości z nich pierwszym produktem, po jaki sięgnęli, był e-papieros. Zdecydowana większość uczniów używających nikotyny korzysta właśnie z e-papierosów, a prawie połowa nie ma problemu z ich zakupem – wskazują nowe badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Eksperci podkreślają, że niebezpiecznym produktem, z uwagi na ryzyko uzależnienia behawioralnego, są także e-papierosy beznikotynowe. Trwają prace nad przepisami, które m.in. zakażą ich sprzedaży nieletnim.

Ochrona środowiska

Futra z negatywnym wpływem na środowisko na każdym etapie produkcji. Wiąże się z 400-krotnie większym zużyciem wody niż poliestru

Biznes futrzarski ma negatywny wpływ na środowisko naturalne – podkreślają eksperci Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Hodowle powodują zatrucie wód i gleb oraz są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Z kolei produkcja futra z norek, lisów i jenotów generuje znacznie większe niż bawełna czy poliester emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody i zanieczyszczenie wody. 25 listopada obchodzimy Dzień bez Futra, który ma zwrócić uwagę na cierpienie zwierząt hodowanych na potrzeby przemysłu futrzarskiego oraz promować etyczne i ekologiczne wybory w modzie.