Newsy

Lara Gessler: Producenci żywności widzą, że nie ma już miejsca na bylejakość. Aby przebić się na rynku, trzeba z roku na rok podnosić swój poziom

2019-05-24  |  06:02

Według Lary Gessler wraz z coraz większą świadomością konsumentów polscy producenci żywności dążą do wyższych standardów. Podglądają więc rozwiązania, które sprawdzają się w innych krajach, podnoszą swoje kwalifikacje i stosują nowoczesne metody uprawy i produkcji. Wszystko po to, by zaproponować odbiorcom takie produkty, które nie odbiegają jakością od zagranicznych.

Zdaniem Lary Gessler coraz więcej Polaków traktuje zdrowe odżywianie nie jako sezonową modę, ale styl życia, dla którego warto całkowicie zmienić swoje nawyki. Rezygnują więc z żywności wysoko przetworzonej, półproduktów oraz przekąsek typu fast food, natomiast coraz częściej decydują się na produkty ekologiczne. Zwracają uwagę na jakość artykułów spożywczych, na ich pochodzenie, skład, a przede wszystkim na zawartość witamin oraz składników, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie.

Obserwujemy tę zmianę na przestrzeni ostatnich kilku lat. Zaczynamy rozumieć że to, co regionalne jest dobre. Inne kraje zaczynają nas doceniać, tym samym my też podchodzimy do siebie i do swoich produktów dużo łaskawiej – mówi agencji Newseria Lara Gessler.

Gessler tłumaczy, że wraz z wyższymi oczekiwaniami konsumentów rośnie też jakość produktów oferowanych przez polskich producentów, zarówno tych, którzy działają na dużą skalę, jak i lokalnych.

– Robi się coraz większa konkurencja, więc też producenci żywności widzą, że już nie ma miejsca na bylejakość. Robi się naprawdę gęsto na tym rynku i trzeba być dobrym, żeby się gdzieś tam przebić, więc poziom podnosi się z roku na rok – mówi Lara Gessler, która została jurorką w konkursie KUKBUK Poleca 2019. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych i rzemieślniczych, dla których najważniejsza jest jakość.

W miarę swoich możliwości producenci starają się nadążać ze zmianami, nie boją się eksperymentów i nowatorskich rozwiązań. Produkują więc żywność zgodnie z zasadami dbałości o środowisko i utrzymania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt, bez użycia pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych oraz antybiotyków i hormonów.

– Producenci nie tylko mają pole, które obradza w fajny sposób, lecz także są ludźmi coraz bardziej świadomymi. Bo oprócz tego, że są producentami, to są też konsumentami, którzy podróżują, próbują, zasysają trochę tego świata, zasysają jakości. Więc wydaje mi się, że dużo lepiej wykorzystują potencjał, jaki daje nasze środowisko i nasze możliwości, nasza nisza ekologiczna w Polsce. No tak, więc nadążamy za trendami i wykorzystujemy na pewno to, co mamy, bardzo dobrze, coraz lepiej – mówi Lara Gessler.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Handel

Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.

Moda

Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z  osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.