Mówi: | Mateusz Sobecko |
Funkcja: | prowadzący „You Can Shake” |
Mateusz Sobecko: mógłbym prowadzić programy telewizyjne, ale nie prognozę pogody
Tancerzowi spodobała się rola gospodarza telewizyjnego show „You Can Shake”. Twierdzi, że po początkowym stresie szybko odnalazł się w nowej sytuacji, w czym pomógł mu m.in. hip-hopowy klimat programu. Nie wyklucza, że jeśli ponownie otrzyma propozycję prowadzenia programu, przyjmie ją. Musiałby to jednak być program związany z tańcem.
Mateusz Sobecko zadebiutował w roli prowadzącego w lecie tego roku. Został gospodarzem nowego tanecznego show „You Can Shake” emitowanego na platformie Player.pl. Tancerz nie ukrywa, że w pierwszej chwili telefon od producentów programu uznał za żart. Gdy jednak zrozumiał, że propozycja jest poważna, decyzję podjął w dwie minuty. Zwycięzca 8. edycji „You Can Dance” stwierdził bowiem, że jest to dla niego nowe, potencjalnie ciekawe wyzwanie.
– A że jestem osobą kreatywną, pomysłową i elastyczną, to podjąłem się tego, bo wiem, że mogę każde działanie podjąć w całości i chciałbym się pokazać w innej roli, wcielić się w inną rolę niż w rolę tancerza, czyli taką, w jakiej ludzie mnie do tej pory znali – mówi Mateusz Sobecko agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Tancerz bardzo szybko rozpoczął przygotowania do nowej roli. Na spontaniczność pozwolił sobie dopiero w czasie zdjęć, wcześniej oglądał podobnego rodzaju programy telewizyjne i obserwował zachowanie prowadzących. Twierdzi, że musiał się nauczyć nawet tak pozornie błahych rzeczy, jak odpowiednie trzymanie i podawanie mikrofonu. Pochodzący z Rudy Śląskiej tancerz miał też niekiedy problemy z odczytaniem scenariuszy.
– Jak było napisane w języku polskim, to miałem problem, niekiedy musiałem wykuć na blachę jakieś teksty, bo nie rozumiałem, co mi tam napisali. Po pierwszym odcinku się już rozwinąłem, poleciałem na spontanie, już tak, jak czułem – mówi Mateusz Sobecko.
Tancerz twierdzi, że stres towarzyszył mu do momentu rozpoczęcia zdjęć. Gdy ruszyły kamery, błyskawicznie odnalazł się w roli gospodarza. Pomogła mu w tym luźna konwencja programu – „You Can Shake” utrzymany jest bowiem w bliskim mu klimacie street dance i hip hopu.
– Otuchy dodało mi również to, że nie muszę być sztywnym prowadzącym i stać z mikrofonem, tylko mogę się wyluzować. Pierwszy odcinek zapamiętam do końca życia, bo to było naprawdę duże przeżycie – mówi Mateusz Sobecko.
Gwiazdor zapewnia, że taniec pozostał jego największą pasją, spodobała mu się jednak także praca w telewizji. Udowodnił też samemu sobie, że może robić coś innego i nie jest ograniczony do zawodu tancerza. Nie wyklucza, że gdyby ponownie otrzymał propozycję poprowadzenia programu telewizyjnego, znowu wyraziłby zgodę. Musiałby to być jednak format wpisujący się w jego osobowość i zainteresowania.
– W programie takim jak „You Can Shake” związany z tańcem, mogę się odnaleźć jako prowadzący, w innych nie wyobrażam sobie, zapowiadanie pogody czy coś innego odpada na miejscu, ale właśnie w takich klimatach bym się czuł najlepiej, w takich streetowych, hip-hopowych – mówi Mateusz Sobecko.
Nowe odcinki programu „You Can Shake” można oglądać w każdy wtorek na platformie internetowej Player.pl.
Czytaj także
- 2024-05-21: Polska walczy o utrzymanie pozycji hubu logistycznego w Europie. Będzie to możliwe dzięki inwestycjom w infrastrukturę transportową
- 2024-04-16: Joanna Jędrzejczyk: Gosia Rozenek-Majdan jest tytanem pracy. Konsekwentnie realizuje swoje cele, pokonując wszelkie słabości
- 2024-04-19: Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą
- 2024-04-17: Inwestycje w przydomowe elektrownie wiatrowe w Polsce mogą się okazać nieopłacalne. Eksperci ostrzegają przed wysokimi kosztami produkcji energii
- 2024-04-09: Polska w czołówce krajów UE pod względem odsetka kobiet badaczek. Ich udział spada jednak na wyższych szczeblach kariery naukowej
- 2024-05-02: Wraz ze wzrostem cen standardowych nieruchomości rośnie zainteresowanie segmentem premium. Co 10. lokal w Polsce ma podwyższony standard
- 2024-03-21: Spada liczba osób szczepiących się przeciw grypie. W tym sezonie infekcyjnym szczepionkę przyjęło 5,5 proc. Polaków
- 2024-03-08: Dorota Szelągowska: Chcę udowodnić widzom, że nie jestem w programie „MasterChef Nastolatki”, bo mam znaną twarz. Wnoszę coś wartościowego do tego formatu
- 2024-03-04: Dorota Szelągowska: Moje wymarzone wakacje zawsze są w Tajlandii. Staram się być tam na najmniejszej wyspie, jaką znam, i czuję się tam trochę jak na wsi
- 2024-03-20: Michel Moran: W „MasterChef Nastolatki” mamy ambitnych i utalentowanych uczestników. Oni mają nowocześniejsze pomysły niż ja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.