Mówi: | Hanna Lis |
Funkcja: | była dziennikarka |
Hanna Lis: Nie planuję powrotu do mediów. Znakomicie odnalazłam się poza nimi
Była dziennikarka zapewnia, że definitywnie już zamknęła w swoim życiu rozdział pod tytułem „tradycyjne media”. Nie planuje więc powrotu na wizję ani też współpracy z żadną stacją radiową. Teraz skupia się na innych projektach zawodowych, ale na razie nie chce o nich głośno mówić. Hanna Lis podkreśla, że nie zamierza stać w miejscu, dlatego zmiana zawodu czy przekwalifikowanie się nie jest dla niej żadnym problemem.
W swojej karierze zawodowej Hanna Lis prowadziła i współtworzyła czołowe programy informacyjne i publicystyczne w Telewizji Polskiej, w TV4 i w Polsacie. Siedem lat temu, po zakończeniu współpracy z TVP, zajęła się tematyką lifestyle’ową. Była między innymi gospodynią autorskiego programu podróżniczo-kulinarnego „Bez planu” w TVN Style, prowadziła talk-show „Między słowami” w Polsat Café oraz program kulinarny „Moje smaki” w serwisie Onet.pl. Teraz była dziennikarka zapewnia, że w kwestii współpracy z tradycyjnymi mediami powiedziała już ostatnie słowo.
– Nie planuję powrotu do mediów. Znakomicie odnalazłam się poza mediami i tak pozostanie. W każdym razie nie tęsknię za tym zawodem, może dlatego że uprawiałam go przez blisko 30 lat i się już wyżyłam na tyle, na ile mogłam – powiedziała agencji Newseria Lifestyle Hanna Lis w trakcie premiery najnowszego podgrzewacza tytoniu.
Teraz była dziennikarka rozwija się na innych płaszczyznach. Jak przekonuje, ma w zanadrzu wiele pomysłów i nie narzeka na brak kreatywności, a nowe wyzwania zawodowe pozwalają jej czuć się spełnioną.
– Robię jakieś tam swoje rzeczy, swoje projekty, ale ponieważ to są moje prywatne projekty, więc na razie niech zostaną moją tajemnicą – mówi.
Hanna Lis przekonuje też, że to, co się dzieje na arenie politycznej, nie robi już na niej żadnego wrażenia. Nie planuje więc żadnego projektu związanego z kampanią wyborczą.
– Szczerze mówiąc, coraz rzadziej śledzę politykę, bo tak jak kiedyś mówiłam, że polityka mnie nuży, to teraz mnie męczy. Oczywiście jako świadomy obywatel, żeby wiedzieć, co się dzieje, raz na jakiś czas wskakuję do tego kotła, ale żeby jeszcze szybciej z niego wyskoczyć – podkreśla.
Czytaj także
- 2024-10-09: Qczaj: Siedem lat temu pod wpływem jesiennej chandry rozpocząłem swoją karierę. Teraz dostaję od życia dużo fajnych niespodzianek
- 2024-10-08: Magda Bereda: Chcę się totalnie poświęcić muzyce. Właśnie Piotr Rubik w Miami, a ja w Warszawie tworzymy wspólną płytę
- 2024-09-24: Firmy dostosowują biura do nowych realiów na rynku pracy. Coraz częściej są miejscem spotkań i budowania relacji
- 2024-09-23: Monika Miller: Troszkę odeszłam z polskiego show-biznesu, bo ja nie do końca do niego pasuję. Na co dzień nie czytam i nie mówię po polsku
- 2024-09-20: Krzysztof Skórzyński: Spełniłem swoje marzenie i uczę młodzież w szkole. To zawód niedoceniany na bardzo wielu płaszczyznach
- 2024-09-16: Piotr Zelt: Od października zaczynam wykłady w Warszawskiej Szkole Filmowej. Czasami trafiają się takie grupy, że zastanawiam się, po co oni chcą ten zawód uprawiać
- 2024-10-04: Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
- 2024-09-18: Anna Głogowska: W samym środku lata wyjechałam na wakacje do Egiptu. Temperatura powietrza sięgała 43, a wody 38 stopni
- 2024-10-01: Monika Mrozowska: Wcieliłam się w rolę prowadzącej formatu youtubowo-instagramowego. Testuję menu w restauracjach i rozmawiam z ciekawymi gośćmi
- 2024-09-12: Sektor kosmiczny potrzebuje nowych pracowników. To szansa dla młodych inżynierów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Józef Gąsienica-Gładczan i Jan Błachowicz: Poznaliśmy Filipiny od strony slumsów. Teraz inaczej patrzymy na nasze życie
Uczestnicy „Azja Express” zaznaczają, że pobyt na Filipinach był dla nich wyjątkową przygodą, ale i trudną lekcją. To, co tam zobaczyli, zmusiło ich do refleksji i sprawiło, że docenili warunki, w jakich sami na co dzień żyją. Józef Gąsienica-Gładczan i Jan Błachowicz zdążyli zaobserwować, że Filipińczykom często doskwiera głód, mimo ciężkiej pracy nie wystarcza im pieniędzy na zaspokojenie podstawowych potrzeb, a ich domy zbudowane są z nietrwałych materiałów. W skrajnych sytuacjach rodziny mieszkają „pod mostem”.
Żywienie
David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
Kucharz podkreśla, że polscy szefowie kuchni często inspirują się niezwykle zróżnicowaną kuchnią francuską, czerpią z jej tradycji i bogactwa smaków. Jak zauważa, od wieków nasze kuchnie się łączą, często bazujemy na tych samych produktach, korzystamy z podobnych technik, ale różni nas kultura jedzenia. Restauracji, które serwują wykwintne, typowo francuskie potrawy, jest w Polsce zaledwie kilka, natomiast można dobrze zjeść również w tych lokalach, gdzie oryginalne przepisy nie są wiernie kopiowane, tylko wykorzystane z pomysłem i dostosowane do naszych warunków.
Prawo
Szpitale pracują nad poprawą jakości opieki nad pacjentami. Do wzmocnienia są kwestie bezpieczeństwa i redukcja zdarzeń niepożądanych
Jak wynika z badań satysfakcji pacjentów prowadzonych przez Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, niemal 90 proc. pacjentów uznałoby szpital, w którym byli leczeni, jako godny polecenia. Wprowadzone rok temu przepisy kładą szczególny nacisk na jakość w ochronie zdrowia i szpitale zaczynają to u siebie wdrażać. – Poprawa jakości i bezpieczeństwo pacjenta są działami standardów akredytacyjnych, które jeszcze wypadają najgorzej. Problemem jest badanie zdarzeń niepożądanych – ocenia Agnieszka Pietraszewska-Macheta, dyrektorka Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.