Mówi: | Jacek Krzynówek |
Funkcja: | piłkarz |
Jacek Krzynówek: Być może sam awans do mundialu już jest naszym wielkim sukcesem. Pojechaliśmy tam zbierać doświadczenia
Piłkarz nie ukrywa, że jak większość kibiców przed mistrzostwami był optymistą. Wierzył w polską reprezentację i liczył, że będzie dumny z gry Biało-Czerwonych. Niestety, rzeczywistość brutalnie zweryfikowała wszystkie marzenia. Już pierwszy mecz z Senegalem pokazał, że kadra Nawałki nie jest wystarczająco przygotowana. Zdaniem piłkarza z każdej porażki trzeba jednak wyciągnąć lekcję na przyszłości – i chodzi tu nie tylko o podniesienie umiejętności na boisku, lecz także o zażegnanie konfliktów personalnych i wewnętrznych podziałów.
Jacek Krzynówek podkreśla, że Polacy byli najlepsi w swojej grupie eliminacyjnej i sportowo niewątpliwie zasłużyli na grę na mundialu. Natomiast już w Rosji szybko się okazało, że poziom dla tej drużyny jest zbyt wysoki. Dla wszystkich, którzy żyli pozytywnymi wspomnieniami z Euro 2016 we Francji, był to ogromny cios. Jednak nie ulega wątpliwości, że od tamtego czasu Biało-Czerwoni nie poczynili aż tak wyraźnych postępów, żeby można było realnie marzyć o sukcesie na mundialu. Dlatego w tym przypadku kibice chyba bardziej kierowali się sercem niż rozsądkiem.
– Wszyscy zdajemy sobie sprawę – PZPN też, że reprezentacja zagrała poniżej oczekiwań. Człowiek do dobrych rzeczy się przyzwyczaja bardzo szybko, więc do dobrych wyników również. Może to jest trochę na wyrost, bo być może sam awans do wielkiej imprezy to już jest naszym wielkim sukcesem, a później różnie się te mecze toczą, więc oczywiście krytyka konstruktywna jak najbardziej, nikt się od niej nie uchyla, ale te fake newsy na pewno uderzają i to nie tylko w samych zawodników, w ich rodziny również – mówi agencji Newseria Jacek Krzynówek, piłkarz.
Jacek Krzynówek, grał na mundialach w Korei i Niemczech. Wtedy drużyny Jerzego Engela i Pawła Janasa również poniosły porażki. Piłkarz podkreśla, że na tamtych turniejach nie było w składzie takich gwiazd jakie są w obecnej kadrze. Pod względem potencjału, indywidualnych umiejętności i klubów, w jakich grają nasi piłkarze, mamy do czynienia z najlepszą drużyną narodową w XXI wieku. Niestety, polska reprezentacja wcale nie stanowi takiego monolitu, jakby nam się mogło wydawać. Coraz częściej dochodzą słuchy, że drużyna jest podzielona, a bez kolektywu i dobrego przygotowania można zapomnieć o jakichkolwiek sukcesach.
– Cieszmy się, że pojechaliśmy po raz kolejny zbierać doświadczenia, bo być może będzie kiedyś czas, żeby zrobić ten kolejny krok i coś osiągnąć na wielkich imprezach. Cieszmy się z tego, że udaje nam się eliminacje wygrywać w dobrym stylu, oczywiście apetyty rosną, ale sam awans to już jest wielki sukces. Z każdej porażki należy wyciągnąć wnioski, ale również znaleźć jakieś pozytywy i fajnie byłoby, żeby nowy trener reprezentacji również te pozytywy znalazł, naprawdę ciężki czas przed nim – mówi Jacek Krzynówek.
Krzynówek twierdzi, że kadra potrzebowała odświeżenia i nowego spojrzenia na futbol, dlatego też przed szkoleniowcem polskiej drużyny sporo pracy. Reprezentacja wymaga nowego rozdania. Niektóre elementy trzeba w niej poukładać zupełnie na nowo.
– To nie jest łatwa praca, to nie jest tak, że przychodzi się do pracy, ma się coś tam zaplanowane, mamy coś do zrobienia i to robimy w 100 proc. Boisko wszystko weryfikuje, tutaj nawet najwięksi analitycy, zawodowcy nie mają wpływu na to, co się dzieje na boisku, różne konstelacje powstają, a jednak co innego się dzieje, więc do obowiązków oczywiście trzeba podchodzić w 100 proc., dawać z siebie to, co najlepsze, ale przychodzi rozpoczęcie meczu i jako trener nie mamy wpływu bezpośrednio z racji tego, że sami gramy nie mamy wpływu na to, co się dzieje – mówi Jacek Krzynówek.
W ramach Ligi Narodów UEFA kadra Jerzego Brzęczka już 7 września zmierzy się z Włochami.
Czytaj także
- 2024-09-27: Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników
- 2024-10-03: Wstrzymanie dopłat do leasingu aut elektrycznych może zahamować na nie popyt. Większość firm odłoży zakup na przyszły rok
- 2024-10-01: Miasta stawiają na cyfryzację i inteligentne rozwiązania. To zwiększa ich atrakcyjność dla mieszkańców i inwestorów
- 2024-09-26: Polska prezydencja w Radzie UE będzie szansą na kształtowanie polityki gospodarczej Unii. Przedsiębiorcy mają swoje oczekiwania
- 2024-09-30: Grzegorz Krychowiak: Wydaje mi się, że Wojtek Szczęsny zrezygnował z gry w reprezentacji, bo po prostu stwierdził, że już mu się nie chce
- 2024-10-02: J. Lewandowski: Unijny budżet na lata 2028–2034 jest bardzo skromny, ale inwestycyjny. Oby komisarzowi ds. budżetu udało się go zwiększyć
- 2024-10-09: Cyfrowi kontrolerzy lotów nie zastąpią na razie całkowicie ludzi. Zaawansowane technologie będą jednak wspierać zarządzanie ruchem lotniczym
- 2024-09-16: Ligowe mecze siatkarek w poprzednim sezonie obejrzało na trybunach ponad 210 tys. widzów. Sukcesy polskiej ligi przyciągają sponsorów
- 2024-09-27: Rośnie liczba wynalazków wykorzystujących sztuczną inteligencję. Za rozwojem technologii nie nadążają przepisy
- 2024-09-10: Prezes PAN: Akademia wymaga reformy i usprawnienia. Nie będzie ona skuteczna przy obecnym poziomie finansowania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Józef Gąsienica-Gładczan i Jan Błachowicz: Poznaliśmy Filipiny od strony slumsów. Teraz inaczej patrzymy na nasze życie
Uczestnicy „Azja Express” zaznaczają, że pobyt na Filipinach był dla nich wyjątkową przygodą, ale i trudną lekcją. To, co tam zobaczyli, zmusiło ich do refleksji i sprawiło, że docenili warunki, w jakich sami na co dzień żyją. Józef Gąsienica-Gładczan i Jan Błachowicz zdążyli zaobserwować, że Filipińczykom często doskwiera głód, mimo ciężkiej pracy nie wystarcza im pieniędzy na zaspokojenie podstawowych potrzeb, a ich domy zbudowane są z nietrwałych materiałów. W skrajnych sytuacjach rodziny mieszkają „pod mostem”.
Żywienie
David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
Kucharz podkreśla, że polscy szefowie kuchni często inspirują się niezwykle zróżnicowaną kuchnią francuską, czerpią z jej tradycji i bogactwa smaków. Jak zauważa, od wieków nasze kuchnie się łączą, często bazujemy na tych samych produktach, korzystamy z podobnych technik, ale różni nas kultura jedzenia. Restauracji, które serwują wykwintne, typowo francuskie potrawy, jest w Polsce zaledwie kilka, natomiast można dobrze zjeść również w tych lokalach, gdzie oryginalne przepisy nie są wiernie kopiowane, tylko wykorzystane z pomysłem i dostosowane do naszych warunków.
Prawo
Szpitale pracują nad poprawą jakości opieki nad pacjentami. Do wzmocnienia są kwestie bezpieczeństwa i redukcja zdarzeń niepożądanych
Jak wynika z badań satysfakcji pacjentów prowadzonych przez Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, niemal 90 proc. pacjentów uznałoby szpital, w którym byli leczeni, jako godny polecenia. Wprowadzone rok temu przepisy kładą szczególny nacisk na jakość w ochronie zdrowia i szpitale zaczynają to u siebie wdrażać. – Poprawa jakości i bezpieczeństwo pacjenta są działami standardów akredytacyjnych, które jeszcze wypadają najgorzej. Problemem jest badanie zdarzeń niepożądanych – ocenia Agnieszka Pietraszewska-Macheta, dyrektorka Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.