Mówi: | Ewa Wróblewska |
Funkcja: | ekspert BoboVita |
Jakość posiłków ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Odpowiednim wyborem są posiłki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych
Odpowiednim wyborem dla niemowląt i małych dzieci są posiłki tworzone specjalnie z myślą o nich. Posiłki, kaszki czy deserki ze wskazaniem wieku na opakowaniu zawierają niezbędne dla szybko rozwijającego się organizmu substancje odżywcze. Spełniają również znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty ogólnego przeznaczenia. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają barwników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku, dostosowane są natomiast do poszczególnych etapów życia dziecka.
Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Właśnie dlatego dietetycy zalecają regularne spożywanie 4–5 posiłków dziennie, unikanie produktów wysoko przetworzonych, ograniczenie spożycia cukrów, jedzenie dużej ilości warzyw, a także zwracanie uwagi na jakość spożywanych produktów.
– To, co spożywamy, powinno być odpowiednie. Wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się prawidłowym funkcjonowaniem. Natomiast jeżeli do naszego organizmu trafiają produkty nieodpowiednie, na przykład zbyt duża ilość cukrów prostych, nasycone kwasy tłuszczowe, to nie będzie chciał on z nami współpracować – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.
Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze może się różnić w zależności od trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, a także wieku. Rodzice często zapominają, że młody, intensywnie rosnący i rozwijający się organizm dziecka wymaga zupełnie innego sposobu żywienia niż organizm osoby dorosłej. Prawidłowy sposób żywienia jest szczególnie istotny w okresie 1000 pierwszych dni życia malucha, wówczas bowiem rozwija się jego układ odpornościowy, pokarmowy, kształtuje się metabolizm czy rozwija mózg. Co więcej, nawet 60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2–3 lat może przetrwać aż do 17–22 roku życia1.
– W okresie 1000 pierwszych dni rodzice powinni wkładać maksimum wysiłku w to, jak rozszerzają i komponują dietę swoich niemowląt. To właśnie wtedy schemat żywienia staje się dla nich drogowskazem, co i jak wprowadzać do diety niemowląt – mówi Ewa Wróblewska.
Pierwsze produkty uzupełniające powinny trafić do diety dziecka nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Tymczasem, jak pokazują badania, 61 proc. niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, a więc niezgodnie z zaleceniami ekspertów2.
Istotny jest również wybór konsystencji posiłku, która powinna być dopasowana do etapu rozwoju niemowlęcia.
– Na początku powinna być ona gładka, z czasem grudkowata, by później stymulować mięśnie żuchwy do gryzienia oraz żucia. Bardzo ważne jest, aby rodzice wybierali produkty o odpowiedniej jakości, ponieważ niemowlę to nie mały dorosły i w okresie 1000 pierwszych dni nie jest w stanie przyjąć tych samych produktów, które spożywamy my, dorośli – mówi Ewa Wróblewska.
Odpowiednim wyborem dla najmłodszych będą produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Warzywa, owoce, mięsa oraz zboża użyte do ich produkcji spełniają znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty żywnościowe ogólnego przeznaczenia, np. każda partia składników BoboVita* przechodzi nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. Wszystkie produkty pochodzą ponadto od długoletnich, zaufanych dostawców.
– Gwarancją najwyższej jakości jest wskazanie wieku na opakowaniu. Produkt przechodzi setki testów jakości, a normy wobec niego są nawet kilka tysięcy razy wyższe niż normy wobec produktów dla dorosłych – mówi Ewa Wróblewska.
Produkty przeznaczone dla maluchów mogą mieć formę kaszek, deserków, obiadków, zupek czy musów owocowych. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaków oraz barwników. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy jakości i bezpieczeństwa produktu wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.
1 S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 78, October–December 2004, Pages 805–818.
2 Raport z badania Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
Czytaj także
- 2025-03-12: Przyspiesza proces wstąpienia Mołdawii do UE. Unia przeznaczy dla tego kraju ponad 1,8 mld euro wsparcia
- 2025-03-12: Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską
- 2025-03-04: Przedsiębiorcy apelują o deregulację i stabilny system podatkowy. Obecne przepisy są szczególnie uciążliwe dla małych i średnich firm
- 2025-03-04: Realizacja Planu dla Chorób Rzadkich przyspiesza. Są już nowe warunki wyceny i poszerza się pakiet badań screeningowych
- 2025-03-05: KE pracuje nad planem działań dla przemysłu motoryzacyjnego. Eksperci widzą dla niego przyszłość w technologiach bezemisyjnych
- 2025-02-20: Ubóstwo dotyka prawie miliona dzieci w Polsce. Głód i niedożywienie jednym z najpoważniejszych objawów
- 2025-02-21: Trzy lata wojny w Ukrainie. UE i kraje członkowskie przeznaczyły na wsparcie dla Ukrainy ponad 134 mld euro
- 2025-02-14: Dzieci mają zbyt łatwy dostęp do pornografii i patostreamingu. Rzecznik Praw Dziecka apeluje o zaostrzenie prawa
- 2025-03-11: Nowe prawo ograniczy dostęp dzieci do niebezpiecznych treści w sieci. Obecnie większość nastolatków ma dostęp do pornografii czy hazardu
- 2025-02-24: Problem patotreści w internecie narasta. Potrzebna edukacja dzieci, rodziców i nauczycieli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.