Newsy

Katarzyna Bosacka: Chciałabym zmobilizować siebie i innych do odchudzania. Nie ma znaczenia, ile razy człowiek upadł – ważne, żeby wstał i znów zaczął walczyć

2019-02-06  |  06:17

Dziennikarka tłumaczy, że w nowym programie TVN Style po raz kolejny zmierzy się z tematem, który jest jej bardzo bliski. Sama bowiem niejednokrotnie – z różnymi efektami podejmowała próby zrzucenia zbędnych kilogramów. Nie poddaje się i mimo wcześniejszych niepowodzeń po raz kolejny idzie na dietę. Tym razem będzie towarzyszyła jej dwójka bohaterów. Wspólnie staną do walki z wagą i własnymi słabościami. Podczas odchudzania najważniejsze jest bowiem odpowiednie nastawienie. Celem powinna bowiem być nie tylko szczupła sylwetka, ale przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych i poprawa stanu zdrowia.

Katarzyna Bosacka podkreśla, że nowy projekt TVN Style "Z Bosacką na diecie" dedykowany jest osobom, które próbują się odchudzać, jednak pomimo wszelkich starań nie osiągają zamierzonych rezultatów lub szybko się zniechęcają. Dziennikarka ze swojego doświadczenia wie, że pod wpływem emocji łatwo jest podjąć wyzwanie, dużo trudniej natomiast sprostać jego realizacji.

– Program będzie po raz kolejny wracał do sytuacji, które nie za bardzo lubię w swoim życiu, ale myślę, że nie ma znaczenia ile razy człowiek upadł. Ważne, żeby wstał i znów zaczął walczyć. Mówię o sytuacji odchudzania – mówi agencji Newseria Katarzyna Bosacka, dziennikarka.

Dziennikarka tłumaczy, że 2/3 Polaków ma nieprawidłową masę ciała. Konsekwencją nadwagi i nieprawidłowej diety mogą być choroby serca, układu oddechowego, cukrzyca typu 2 i zaburzenia hormonalne. Wiele osób jednak bagatelizuje problem, a o swoje zdrowie trzeba zacząć dbać już w młodym wieku.

– Ja od lat staram się edukować żywieniowo, też z różnymi efektami mojej wagi się zmagam, nie wszystko jest zależne ode mnie, część jest zależna od mojej sytuacji zdrowotnej. To tak jest, że jak mamy 20 lat nie myślimy o tym za bardzo, możemy iść na trzy imprezy z rzędu, zjeść byle co i czujemy się świetnie, ale po trzydziestce, po czterdziestce, po pięćdziesiątce zaczynają się w naszym organizmie również inne zmiany zdrowotne – mówi Katarzyna Bosacka.

Zdaniem dziennikarki, każdy powinien mieć swój indywidualny plan odchudzania i o wymarzoną sylwetkę walczyć pod okiem specjalistów: lekarzy, trenerów i dietetyków. Natomiast próby zrzucenia zbędnych kilogramów na własną rękę najczęściej kończą się porażką, z kolei konsekwencją restrykcyjnych diet jest efekt jo-jo.

– Po raz kolejny chciałabym zmobilizować i siebie, bo mam z tym problem, ale też Polaków i Polki, żebyśmy się wspólnie poodchudzali i żebyśmy nie robili tego po to, żeby się wylaszczyć, ale po to, żeby coś zrobić dobrego dla zdrowia. Bo jeśli nawet waga nam spadnie o 10 proc., to natychmiast jest i poziom cukru lepszy we krwi, i trójglicerydy, i cholesterol nam spada, odmładzamy organizm i powodujemy, że stajemy się zdrowsi – mówi Katarzyna Bosacka.

W programie „Z Bosacką na diecie”, dziennikarce będzie towarzyszyła dwójka bohaterów. Nad procesem odchudzania będą czuwali specjaliści z różnych dziedzin. Nie zabraknie przepisów na dietetyczne dania, wskazówek dotyczących aktywności fizycznej oraz porad lekarzy i psychologów.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Anna Nowak-Ibisz: Gdy u nas promowało się dezodoranty, Niemki zaczynały wcierać w pachy sok z cytryny. Obecnie polskie firmy również idą tą drogą

Według prezenterki telewizyjnej polska kuchnia wyróżnia się na tle świata. Potrawy, które serwują rodzimi kucharze, odznacza przede wszystkim przywiązanie do tradycji. Korzystanie z dawnych receptur nie oznacza jednak nudy. Eksperymenty pomagają bowiem stworzyć nową jakość i uczynić dania ciekawymi. Anna Nowak-Ibisz zaznacza, że w trakcie ostatnich lat manufaktury stały się bardzo popularne. Przyznaje, że jest miłośniczką kosmetyków wytwarzanych w małych, rodzinnych firmach.

 
 

Handel

W czasie pandemii Polacy chętniej sięgają po polską żywność. Zwracają też coraz większą uwagę na jej jakość

Konsumenci w Polsce przykładają coraz większą wagę do jakości produktów żywnościowych. 72 proc. przy wyborze zwraca uwagę na ich skład, a 62 proc. chciałoby kupować więcej artykułów bio, choć na ogół barierą jest ich wysoka cena. Ponad połowa Polaków, sięgając po takie produkty, nie ma też pewności co do ich prawdziwego źródła pochodzenia. To oznacza, że konsumenci potrzebują dodatkowej informacji, a producenci – większej promocji swoich jakościowych wyrobów. Temu właśnie służy konkurs „KUKBUK Poleca”, który od czterech lat nagradza najlepszą polską żywność i wyroby regionalne. A w dobie pandemii żywność od krajowych dostawców jest wśród Polaków coraz popularniejsza.

Medycyna

Naukowcy opracowali urządzenie do noszenia umożliwiające komunikowanie się osobom z paraliżem twarzy. Sprawdzi też skuteczność leczenia [DEPESZA]

Stwardnienie zanikowe to choroba, która prowadzi do zaniku mięśni, także tych, które pozwalają mówić. Szacuje się, że nawet 75 proc. osób, u których zdiagnozowano ALS, będzie potrzebować jakiejś formy pomocy, aby skutecznie się komunikować. Naukowcy z MIT stworzyli niewidoczny czujnik dla chorych, który przymocowany do twarzy mierzy drobne ruchy, takie jak drganie lub uśmiech. W ten sposób pacjenci mogą przekazywać emocje.