Newsy

Katarzyna Dziurska: W weekend pozwalam sobie na odstępstwo od diety. Uwielbiam lody i owoce

2019-07-08  |  06:16
Mówi:Katarzyna Dziurska, instruktorka fitness
Emilian Gankowski, kulturysta, trener personalny
  • MP4
  • Staramy się nie popadać w skrajności – mówi trenerka. Na co dzień oboje z Emilianem Gankowskim przestrzegają zasad zdrowego odżywiania, w weekendy pozwalają sobie jednak na drobne przyjemności. Co weekend wybierają inny cheat meal: burgery, pizzę lub lody, które oboje uwielbiają. 

    Katarzyna Dziurska i Emilian Gankowski trenują na siłowni pięć razy w tygodniu. Pamiętając o konieczności regeneracji, ćwiczą co drugi dzień, pozostawiając jeden dzień przerwy na odpoczynek między kolejnymi treningami. Zazwyczaj wybierają się na siłownię rano. Oboje zapewniają, że nawet bardzo wysokie temperatury, jakie panowały w Polsce w czerwcu, nie stanowią dla nich pretekstu do rezygnacji z treningu. Dostosowują jednak rodzaj ćwiczeń do pory roku.

    – Jednak tego cardio teraz u mnie jest trochę więcej, bo tę sylwetkę trzeba prezentować. Czasami wyskoczymy na jakąś plażę czy gdzieś, więc trzeba się rozebrać – mówi Emilian Gankowski agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

    Regularne treningi to jednak nie wszystko. W zdrowym stylu życia, jaki prowadzą trenerzy, równie istotna jest odpowiednia dieta. Oboje przestrzegają zasad zdrowego żywienia, starają się jednak nie przesadzać i pozwalają sobie na drobne odstępstwa od diety. Tzw. cheat days wyznaczają sobie zazwyczaj na weekendy, w pozostałe dni tygodnia trzymają się zdrowego jadłospisu.

    Staramy się raz w tygodniu sobie robić właśnie taki cheat meal. I co tydzień sobie coś innego wybieramy, a to pizza, a to sushi, a to jakiś burger – mówi Katarzyna Dziurska.

    Gwiazda fitnessu twierdzi, że zarówno ona, jak i jej partner uwielbiają zwłaszcza lody. W wakacje chętnie jedzą również owoce, znacznie zdrowsze niż słodkie przekąski, jednak bogate w naturalny cukier. Kiedyś przepadali ponadto za czekoladą.

    – Jedliśmy nawet te czekolady po 300 gramów i one mają takie trzy paseczki wzdłuż i my zawsze jedliśmy te wzdłuż, bo mówimy: po paseczku – mówi Emilian Gankowski.

    Trenerzy prowadzą bogate życie towarzyskie, lubią się spotykać ze znajomymi w restauracjach, co zazwyczaj nie sprzyja trzymaniu diety. Zdaniem Katarzyny Dziurskiej w Warszawie powstaje jednak coraz więcej lokali, w których można zjeść nie tylko smacznie, lecz także zdrowo. Zdarzają się także restauracje, w których klient może poprosić o określoną gramaturę dania.

    – I to jest super, bo już mamy sprawdzonych kilka knajp w Warszawie w których możemy zjeść nawet pod swoje jakieś makroskładniki – mówi instruktorka fitness.

    Trenerzy podkreślają, że pilnują się nawzajem, zarówno w kwestii przestrzegania zdrowej diety, jak i wykonywania treningów. W czasie upałów Katarzyna Dziurska ma problemy z regularnym jedzeniem – apetyt jej nie dopisuje i zamiast pełnowartościowego posiłku woli zjeść owoc lub wypić koktajl. Emilian Gankowski stara się jednak czuwać i nie pozwala partnerce opuszczać posiłków.

    – Jem z rozsądku bardziej. Zawsze mówię do Emiliana: jem, bo muszę, bo wiem, że będziesz mi kazał i zaraz będziesz mi gadał nad uchem, że nie zjadłam. Rozsądek wygrywa nad potrzebami – mówi Katarzyna Dziurska.

    – Jak jest już druga połowa dnia, wiem, że Kasia jeszcze ma dwa posiłki do zjedzenia, to tam gonię, żeby przygotowywała sobie to mięso czy jakiś inny posiłek, żeby też nie opuszczała żadnych posiłków, tylko jadła tyle, ile jest założone w jej kaloryczności makro – dodaje Emilian Gankowski.

    Trenerka pilnuje natomiast, by partner przestrzegał narzuconego sobie planu treningowego. Emilian Gankowski postanowił w czasie wakacji codziennie rano wykonywać trening cardio na domowym rowerze stacjonarnym. Katarzyna Dziurska przyznaje, że zazwyczaj nie ma on problemów z motywacją i sam chętnie wstaje na poranny trening. Zdarza się jednak, że musi mu w tym pomóc.

    – Widzę, że on już tam drzemkuje, kolejna drzemka, kolejne przesuwanie o 10 minut, kolejne, mówię: Emil, wstawaj, miałeś robić cardio, bo znowu się spóźnisz, będziemy wszystko na ostatnią chwilę robić, bo jeszcze idziemy do pracy – mówi Katarzyna Dziurska.

    Więcej ważnych informacji

    Komunikat

    Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

    Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

    Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

    Jak korzystać z materiałów Newserii?

    Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

    Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

    Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Moda

    Magdalena Frąckowiak: Aby zbudować swoje imperium modowe, trzeba być przede wszystkim pracowitym. Tacy są twórcy marki Dsquared2

    Modelka podkreśla, że sukces marki Dsquared2 jest wynikiem wielkiej pracowitości, determinacji, a także ogromnego szacunku dla współpracowników jej twórców – braci Catenów. Frąckowiak wspomina, że przymiarki nowych kolekcji często trwały do późnych godzin wieczornych, ale pomimo zmęczenia projektanci nie wprowadzali nerwowej atmosfery. Zawsze najważniejszy dla nich jest bowiem efekt końcowy, a żeby był zachwycający, potrzeba wiele cierpliwości i żmudnej pracy.

    Gwiazdy

    Ewa Wachowicz: Własna restauracja to bardzo trudny biznes, ponieważ wymaga codziennego dozoru. Menu jest pod moją stałą kontrolą

    Miss Polonia z 1992 roku podkreśla, że prowadzenie własnej restauracji wymaga od niej dużej dyspozycyjności i zaangażowania. Nie może sobie pozwolić na żadne zaniedbania, bo to mogłoby się negatywnie odbić na jakości menu i satysfakcji gości, którzy odwiedzają jej lokal. Jej „Zalipianki” mieszczą się przy ulicy Szewskiej w Krakowie.

    Sztuka

    Natalia Kukulska: Wypalanie obrazów w piecach wydaje mi się bardzo oryginalną techniką. Dzięki niej każde dzieło ma w sobie odrobinę nieprzewidywalności

    Wokalistka pojawiła się na wernisażu Bogny Jarzemskiej-Misztalskiej „Emalie. Obrazy ogniem malowane”. Tłumaczy, że choć twórczość malarki poznała stosunkowo niedawno, prace bardzo jej się spodobały. Zdaniem Natalii Kukulskiej technika emalii na metalu, którą wykorzystuje artystka, jest unikatowa i niezwykle odważna. Jej oryginalność tkwi głównie w nieprzewidywalności. Poprzez brak całkowitej kontroli nad procesem twórczym można bowiem osiągnąć niezwykły i niespotykany efekt.  

     

    Sztuka

    Dzieła polskiej malarki zachwycają świat. Znajdują się między innymi w kolekcji rodziny królewskiej Arabii Saudyjskiej

    Bogna Jarzemska-Misztalska zaprezentowała swoje nowe dzieła podczas wystawy „Emalie. Obrazy ogniem malowane”. Tłumaczy, że technika, jaką wykorzystuje podczas tworzenia prac malarskich, jest unikatowa. Dzięki niej artystka jest w stanie osiągnąć niezwykły efekt kolorystyczny i odkryć nowe oblicze sztuki.