Newsy

Kinga Sawczuk: Ekologia zawsze była mi bliska, ponieważ byłam harcerką. Żyjemy na tej planecie wspólnie i każdy powinien dbać o środowisko

2020-09-25  |  06:16

Influencerka wzięła udział w akcji  Clean Up The World polegającej na wspólnym sprzątaniu świata przez osoby rozpoznawalne. Towarzyszył jej dziennikarz Kuba Adamiak, z którym współprowadzi e-lekcje przyrody w ramach projektu edukacyjnego Eco Studio Electro-System. Tłumaczy, że kontakt z przyrodą od zawsze był dla niej niezwykle ważny. Kinga Sawczuk zaznacza, że współczesne media powinny poszerzać świadomość ekologiczną społeczeństwa. Dzięki temu ludzie będą wiedzieć, jak postępować z niebezpiecznymi odpadami, które zagrażają środowisku przyrodniczemu.

Gwiazda social mediów podkreśla, że należy traktować planetę jak dom – opiekować się nią i dbać o jej czystość. Niestety niektórzy ludzie o tym zapominają i bezmyślnie ją zaśmiecają. Zdaniem influencerki często przyczyną nierozsądnego zachowania może być nieświadomość, dlatego trzeba z nią walczyć.

– Ekologia zawsze była mi bliska, ponieważ byłam harcerką. Żyjemy na tej planecie wspólnie i każdy powinien dbać o środowisko oraz zwierzęta. Segreguję śmieci, uczestniczę w projekcie Eco Studio Electro-System. Edukujemy młodych oraz starszych widzów, jak dbać o naszą planetę. Mówimy, co robić z elektrośmieciami, ponieważ nie wolno wyrzucać ich do zwykłego kosza na śmieci – zawierają trujące substancje. Należy oddawać je do sklepu lub wrzucać do elektroboxa. W ten sposób nie zagracają nam domu – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Kinga Sawczuk. 

Influencerkę na TikToku śledzi niespełna 5 mln użytkowników, 1 mln obserwuje ją na Instagramie, a ponad pół miliona na YouTubie. Zaznacza, że chciałaby wykorzystać swoje zasięgi w słusznym celu. Pragnie pokazać im, że troska o planetę jest jednym z jej priorytetów.

– Edukuję nie tylko widzów, ale również siebie, ponieważ wielu rzeczy dowiedziałam się podczas uczestniczenia w tym projekcie. Wcześniej dostaliśmy lekcje, jak dobrze poinstruować innych. Mam nadzieję, że długo będziemy kontynuować ten projekt – zwraca uwagę.

Kinga Sawczuk tłumaczy, że nadmierna produkcja śmieci jest jednym z głównych problemów dzisiejszego świata. Zaznacza również, że nie wszystkie odpady są tak samo niebezpieczne – aby dbać o środowisko, należy utylizować je w prawidłowy sposób.

– Elektrośmieci zawierają najwięcej trujących substancji. Często nie zdajemy sobie z tego w sprawy. Widziałam lodówki wyrzucone w lasach, zaśmiecone parki czy telefony w zwykłych koszach na śmieci. Jeżeli chcemy kupić nowy sprzęt, oddajemy stary. Sklep będzie wiedział, co z nim zrobić. Przejdzie proces recyklingu – zaznacza.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Anna Nowak-Ibisz: Gdy u nas promowało się dezodoranty, Niemki zaczynały wcierać w pachy sok z cytryny. Obecnie polskie firmy również idą tą drogą

Według prezenterki telewizyjnej polska kuchnia wyróżnia się na tle świata. Potrawy, które serwują rodzimi kucharze, odznacza przede wszystkim przywiązanie do tradycji. Korzystanie z dawnych receptur nie oznacza jednak nudy. Eksperymenty pomagają bowiem stworzyć nową jakość i uczynić dania ciekawymi. Anna Nowak-Ibisz zaznacza, że w trakcie ostatnich lat manufaktury stały się bardzo popularne. Przyznaje, że jest miłośniczką kosmetyków wytwarzanych w małych, rodzinnych firmach.

 
 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Handel

W czasie pandemii Polacy chętniej sięgają po polską żywność. Zwracają też coraz większą uwagę na jej jakość

Konsumenci w Polsce przykładają coraz większą wagę do jakości produktów żywnościowych. 72 proc. przy wyborze zwraca uwagę na ich skład, a 62 proc. chciałoby kupować więcej artykułów bio, choć na ogół barierą jest ich wysoka cena. Ponad połowa Polaków, sięgając po takie produkty, nie ma też pewności co do ich prawdziwego źródła pochodzenia. To oznacza, że konsumenci potrzebują dodatkowej informacji, a producenci – większej promocji swoich jakościowych wyrobów. Temu właśnie służy konkurs „KUKBUK Poleca”, który od czterech lat nagradza najlepszą polską żywność i wyroby regionalne. A w dobie pandemii żywność od krajowych dostawców jest wśród Polaków coraz popularniejsza.

Medycyna

Naukowcy opracowali urządzenie do noszenia umożliwiające komunikowanie się osobom z paraliżem twarzy. Sprawdzi też skuteczność leczenia [DEPESZA]

Stwardnienie zanikowe to choroba, która prowadzi do zaniku mięśni, także tych, które pozwalają mówić. Szacuje się, że nawet 75 proc. osób, u których zdiagnozowano ALS, będzie potrzebować jakiejś formy pomocy, aby skutecznie się komunikować. Naukowcy z MIT stworzyli niewidoczny czujnik dla chorych, który przymocowany do twarzy mierzy drobne ruchy, takie jak drganie lub uśmiech. W ten sposób pacjenci mogą przekazywać emocje.