Newsy

Kobiety ciężarne nie powinny jeść więcej. Ważne jest jednak zwiększenie substancji odżywczych w diecie

2014-03-20  |  06:10

Wysokokaloryczna dieta bogata w produkty przetworzone może doprowadzić do powikłań ciąży i porodu. Lekarze i dietetycy apelują, by kobiety ciężarne zwróciły uwagę przede wszystkim na jakość, a nie ilość spożywanych produktów. W ciąży ważna jest różnorodność i regularność posiłków. Aby zapobiec dolegliwościom pokarmowym, warto zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną i picie wystarczającej ilości wody.

Ciąża jest wyjątkowym stanem fizjologicznym, który wymaga wprowadzenia kompleksowych zmian stylu życia, w tym diety. Niestety część kobiet ciężarnych przywiązuje dużą wagę do kaloryczności posiłków, a zapomina o ich zbilansowaniu pod względem składników odżywczych.

Matka jest jedynym źródłem pokarmu dla dziecka i to, co ona je i jak troszczy się o siebie, ma wpływ także na dziecko. Świetnie oddaje to popularne ostatnio hasło: „jeść dla dwojga, a nie za dwoje”. Czyli kobieta po zajściu w ciążę powinna troszczyć się o to, by jej posiłki były jak najlepszej jakości, ale jak najmniejszej kaloryczności – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Aneta Grajda z Instytutu  „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.

Spożywanie zbyt dużej liczby kalorii z produktów wysokoprzetworzonych w trakcie ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko makrosomii płodu, czyli nadmiernej masy ciała dziecka. Zbyt duże rozmiary noworodka mogą być przyczyną powikłań w trakcie porodu. Nadwaga i otyłość u kobiet ciężarnych predysponuje również do cukrzycy ciążowej, nadciśnienia oraz stanu przedrzucawkowego.

Zapotrzebowanie energetyczne w pierwszym trymestrze ciąży nie zmienia się. Dochodzi do tego dopiero w drugim i trzecim trymestrze. Ważne jest, by kobiety ciężarne przestrzegały zasad różnorodności i regularności spożywanych posiłków – zaznacza Aneta Grajda.

W jadłospisie kobiet spodziewających się dziecka powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa (szczególnie zielonolistne),  świeże owoce, rośliny strączkowe i ich przetwory, nieutwardzone tłuszcze roślinne, jaja, odtłuszczony nabiał, ryby oraz chude mięso. Ryby morskie są cennym źródłem kwasów omega-3, które pełnią ważną funkcję w rozwoju układu nerwowego. Niektóre z organizmów morskich zawierają jednak znaczne ilości związków rtęci, dlatego Instytut Żywności i Żywienia nie zaleca kobietom w ciąży spożywania ryb bałtyckich, szczególnie śledzi i łososi. Niewskazane jest picie niepasteryzowanego mleka ze względu na zagrożenie mikrobiologiczne. Warto również zrezygnować z kawy oraz mocnej herbaty.

Wegetarianki i weganki w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym oraz dietetykiem specjalizującym się w dietach roślinnych w celu właściwego zrównoważenia diety. Niezależnie od sposobu odżywiania, wszystkie kobiety ciężarne powinny przyjmować kwas foliowy, żelazo, jod, DHA oraz witaminę D.

–  Jeżeli chodzi o regularność, ważne jest, aby kobieta jadła 5-6 posiłków w ciągu dnia. Minimalna przerwa między posiłkami to 2,5 godziny, maksymalna – 4 godziny. I tutaj ważne jest, że w drugim i trymestrze ciąży pojawia się ten szósty, dodatkowy posiłek, który chroni kobietę przed nocnym niedocukrzeniem  – tłumaczy Grajda.

W czasie ciąży często pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia i zaparcia. Aby je złagodzić, warto zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną oraz pić odpowiednią ilość wody.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.