Newsy

Kobiety ciężarne nie powinny jeść więcej. Ważne jest jednak zwiększenie substancji odżywczych w diecie

2014-03-20  |  06:10

Wysokokaloryczna dieta bogata w produkty przetworzone może doprowadzić do powikłań ciąży i porodu. Lekarze i dietetycy apelują, by kobiety ciężarne zwróciły uwagę przede wszystkim na jakość, a nie ilość spożywanych produktów. W ciąży ważna jest różnorodność i regularność posiłków. Aby zapobiec dolegliwościom pokarmowym, warto zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną i picie wystarczającej ilości wody.

Ciąża jest wyjątkowym stanem fizjologicznym, który wymaga wprowadzenia kompleksowych zmian stylu życia, w tym diety. Niestety część kobiet ciężarnych przywiązuje dużą wagę do kaloryczności posiłków, a zapomina o ich zbilansowaniu pod względem składników odżywczych.

Matka jest jedynym źródłem pokarmu dla dziecka i to, co ona je i jak troszczy się o siebie, ma wpływ także na dziecko. Świetnie oddaje to popularne ostatnio hasło: „jeść dla dwojga, a nie za dwoje”. Czyli kobieta po zajściu w ciążę powinna troszczyć się o to, by jej posiłki były jak najlepszej jakości, ale jak najmniejszej kaloryczności – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Aneta Grajda z Instytutu  „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.

Spożywanie zbyt dużej liczby kalorii z produktów wysokoprzetworzonych w trakcie ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko makrosomii płodu, czyli nadmiernej masy ciała dziecka. Zbyt duże rozmiary noworodka mogą być przyczyną powikłań w trakcie porodu. Nadwaga i otyłość u kobiet ciężarnych predysponuje również do cukrzycy ciążowej, nadciśnienia oraz stanu przedrzucawkowego.

Zapotrzebowanie energetyczne w pierwszym trymestrze ciąży nie zmienia się. Dochodzi do tego dopiero w drugim i trzecim trymestrze. Ważne jest, by kobiety ciężarne przestrzegały zasad różnorodności i regularności spożywanych posiłków – zaznacza Aneta Grajda.

W jadłospisie kobiet spodziewających się dziecka powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa (szczególnie zielonolistne),  świeże owoce, rośliny strączkowe i ich przetwory, nieutwardzone tłuszcze roślinne, jaja, odtłuszczony nabiał, ryby oraz chude mięso. Ryby morskie są cennym źródłem kwasów omega-3, które pełnią ważną funkcję w rozwoju układu nerwowego. Niektóre z organizmów morskich zawierają jednak znaczne ilości związków rtęci, dlatego Instytut Żywności i Żywienia nie zaleca kobietom w ciąży spożywania ryb bałtyckich, szczególnie śledzi i łososi. Niewskazane jest picie niepasteryzowanego mleka ze względu na zagrożenie mikrobiologiczne. Warto również zrezygnować z kawy oraz mocnej herbaty.

Wegetarianki i weganki w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym oraz dietetykiem specjalizującym się w dietach roślinnych w celu właściwego zrównoważenia diety. Niezależnie od sposobu odżywiania, wszystkie kobiety ciężarne powinny przyjmować kwas foliowy, żelazo, jod, DHA oraz witaminę D.

–  Jeżeli chodzi o regularność, ważne jest, aby kobieta jadła 5-6 posiłków w ciągu dnia. Minimalna przerwa między posiłkami to 2,5 godziny, maksymalna – 4 godziny. I tutaj ważne jest, że w drugim i trymestrze ciąży pojawia się ten szósty, dodatkowy posiłek, który chroni kobietę przed nocnym niedocukrzeniem  – tłumaczy Grajda.

W czasie ciąży często pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia i zaparcia. Aby je złagodzić, warto zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną oraz pić odpowiednią ilość wody.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu

Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.

Firma

Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe

Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL  „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.