Mówi: | prof. Giovanni Scapagnini |
Funkcja: | profesor medycyny oraz biochemii klinicznej |
Firma: | członek American Society for Neuroscience |
Kurkuma opóźnia procesy starzenia i zwalcza nowotwory
Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do regeneracji. Do substancji tych należą m.in. tłuszcze nasycone i polifenole, m.in. kurkumina. Obecnie trwają prace nad zastosowaniem polifenoli w terapii i profilaktyce nowotworów i choroby Alzheimera.
Główne przyczyny starzenia się komórek organizmu człowieka, obok uwarunkowań genetycznych, to uszkodzenia kwasów nukleinowych, białek i lipidów na sutek procesu utleniania oraz uszkodzenia zewnętrzne wynikające z działania promieniowania słonecznego i wolnych rodników. Nagromadzenie uszkodzeń upośledza zdolność komórek do samoregeneracji i namnażania się. Starzejące się komórki mogą się także przekształcić w komórki nowotworowe. Zdaniem naukowców możliwe jest jednak przedłużenie życia komórek.
– Wiele rodzajów naturalnej żywności może pomóc zaktywizować nasze geny, co pozwala wydłużyć życie komórek. Składniki jedzenia są w stanie zaktywizować konkretne komunikaty przepływające wewnątrz komórek i poprawić ich potencjał antyutleniaczowy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle prof. Giovanni Scapagnini, profesor medycyny oraz biochemii klinicznej.
Składniki te są w stanie zwiększyć zdolność komórek do redukcji uszkodzeń i samoregeneracji, a także poprawić jakość metabolizmu komórkowego. Mogą też zwiększyć kontrolę rozprzestrzeniania się czynników chorobowych w organizmie. Do tego typu składników odżywczych należą m.in. tłuszcze nasycone, wpływające na kontrolę stanów zapalnych, oraz polifenole – związki chemiczne występujące wyłącznie w organizmach roślin. Wykazują one silne działanie antyoksydacyjne, a tym samym hamują procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krwionośnego.
– Klasycznym przykładem polifenolu przedłużającego aktywność jest kurkumina, ponieważ pobudza przeciwutleniaczową aktywność komórek. Kiedy kurkumina wchodzi w reakcję z komórką, natychmiast zaczyna ona produkować antyutleniacze w swoim wnętrzu i staje się superkomórką. W tym momencie bardzo trudno jest zniszczyć taką komórkę – mówi prof. Giovanni Scapagnini.
Kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Testy kliniczne potwierdziły jej wysoką skuteczność w terapii cukrzycy, stanów zapalnych i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Obecnie trwają badania nad wykorzystaniem kurkuminy w profilaktyce i leczeniu nowotworów oraz choroby Alzheimera. Substancja ta blokuje bowiem i zabija nadmiernie rozrastające się komórki rakowe, a omija i chroni zdrowe komórki lub te o skłonnościach do zbyt szybkiej śmierci, np. komórki nerwowe mózgu u osób z chorobą Alzheimera.
– Problem z kurkuminą polega na jej dostępności biologicznej. To nie jest związek, który się dobrze wchłania. In vitro rezultaty są świetnie, in vivo potrzeba wielkich ilości – mówi prof. Giovanni Scapagnini.
Kurkumina naturalnie występuje w kłączach ostryżu długiego, z których pozyskuje się przyprawę zwaną kurkumą. Stanowi ona jednak zaledwie ok. 2–5 proc. składu przyprawy, jest także bardzo słabo przyswajalna przez organizm. Obecnie trwają więc prace nad substytutem diety, który zawierałby optymalną dawkę kurkuminy o dużej przyswajalności.
Czytaj także
- 2025-02-27: Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją. Eksporterzy tracą dotychczasowe przewagi kosztowe
- 2025-02-19: Wycofanie się USA z WHO może mieć katastrofalne skutki. Cenę zapłacą także kraje UE
- 2025-01-30: Za rok USA oficjalnie wycofają się z porozumienia paryskiego. To nie musi oznaczać rezygnacji z zielonych inwestycji
- 2025-02-07: Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
- 2024-12-05: Opieka długoterminowa mierzy się z niedoborem kadr. Brakuje szczególnie pielęgniarek
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2024-10-29: Trudno gojące się rany to problem miliona Polaków. System ochrony zdrowia go bagatelizuje
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-07: Nowotwór wykryty na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczalny. Tylko co trzeci Polak wykonuje jednak regularne badania profilaktyczne
- 2024-08-14: Długie korzystanie ze smoczka jest związane z ograniczonym zasobem słownictwa u dzieci. Logopedzi zwracają też uwagę na inne problemy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.