Newsy

Leki antykoncepcyjne nie tylko zapobiegają ciąży. Pomagają zwalczyć też niektóre dolegliwości

2014-01-23  |  06:15

Antykoncepcja hormonalna jest najskuteczniejszą, odwracalną metodą zapobiegania nieplanowanej ciąży. Odpowiednio dobrane środki antykoncepcyjne umożliwiają również złagodzenie pewnych dolegliwości. Są także efekty uboczne ich stosowania, m.in. podwyższenie ryzyka wystąpienia zakrzepicy.  

Wybór metod zapobiegania ciąży jest dzisiaj bardzo szeroki i obejmuje antykoncepcję hormonalną, mechaniczną, chemiczną oraz chirurgiczną, a także metody naturalne.

Sposobem dominującym w Europie i na świecie jest przede wszystkim antykoncepcja hormonalna, polecana ze względu na największą skuteczność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle ginekolog-położnik, dr n. med. Grzegorz Południewski.

Za pomocą odpowiednio dobranych leków hormonalnych, oprócz zapobiegania ciąży, możliwe jest złagodzenie dolegliwości takich jak m.in. bolesne miesiączki, zespół napięcia przedmiesiączkowego, nadmierne owłosienie czy trądzik. Należy jednak pamiętać, że te preparaty mogą również doprowadzić do powikłań. Stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych wiąże się z niewielkim zwiększeniem ryzyka zakrzepicy. Palenie papierosów, szczególnie po 35. roku życia dodatkowo to ryzyko podwyższa. Ginekolodzy zalecają więc, by przy wyborze antykoncepcji hormonalnej całkowicie zrezygnować z palenia. 

Hormonalne leki antykoncepcyjne można przyjmować pod postacią pigułek dwu- lub jednoskładnikowych, plastrów, pierścieni dopochwowych oraz wkładek domacicznych, a także zastrzyków. U poszczególnych pacjentek dobiera się je w zależności od wieku, stanu zdrowia pacjentek, a także ewentualnej przebytej ciąży.                                                                                                                                              

W Polsce jest ponad 60 preparatów. Cała ta gama rzeczywiście daje szansę na dostosowanie leku indywidualnie do potrzeb danej pacjentki. Począwszy od tak prozaicznych, istotnych elementów jak cena, a skończywszy na tym, że chcemy wywołać inne dodatkowe, korzystne efekty – dodaje Grzegorz Południewski.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.