Mówi: | Krzysztof Wasilewski |
Funkcja: | product manager marki Liebherr |
Lodówki bezszronowe najczęściej mają mniejszą pojemność niż tradycyjne. Zużywają jednak mniej energii i są łatwiejsze w użytkowaniu
System No Frost do minimum ogranicza powstawanie szronu w zamrażarce, a tym samym eliminuje konieczność kłopotliwego i czasochłonnego rozmrażania. Na utrzymanie stałego poziomu wilgoci pozwala specjalny system cyrkulacji. Działa on w ten sposób, że ciepłe powietrze jest usuwane z lodówki, a zamiast niego wdmuchiwane jest chłodne, dzięki czemu wnętrze urządzenia jest regularnie osuszane i nie powstaje szron ani lód.
Lodówki bezszronowe to niezwykle wygodne rozwiązanie i choć mogą być nieco droższe niż zwykłe modele, to wydatek się opłaca.
– Funkcja No Frost w zamrażalkach przede wszystkim eliminuje oszranianie, co daje nam pewien komfort, bo nie musimy tych urządzeń cyklicznie rozmrażać. Dzieje się to automatycznie, dzięki wymuszonemu obiegowi powietrza – wilgoć jest odprowadzana z wnętrza na zewnątrz zamrażarki – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Wasilewski, product manager marki Liebherr.
System No Frost wpływa też na estetykę komory zamrażania. Jej zawartość jest dobrze widoczna, przechowywane tam produkty nie są oszronione, nie przyklejają się do pozostałych i łatwiej po nie sięgnąć. Ta funkcja obniża również zużycie energii elektrycznej.
– Nadmierne oszranianie komory zamrażarki zwiększa zużycie energii elektrycznej. Jeśli w komorze zamrażania szron nie narasta, to zużycie prądu utrzymuje się cały czas na podobnym poziomie, nie wzrasta cyklicznie, czyli mówimy o ekonomii, o oszczędności energii elektrycznej – tłumaczy Krzysztof Wasilewski.
Lodówki bezszronowe łatwiej również utrzymać w czystości, ponieważ zabrudzenia nie przywierają do warstwy lodu i szronu. Mimo wielu zalet producenci czasami rezygnują z sytemu No Frost, szczególnie w modelach przeznaczonych do zabudowy.
– System No Frost zmniejsza pojemności, ponieważ wymaga on umieszczenia dodatkowych wentylatorów w komorze zamrażarki. Szczególnie istotne jest to w przypadku modeli do zabudowy, gdzie wielkość lodówki jest ograniczona wymiarami szaf – podkreśla Krzysztof Wasilewski.
System tent najczęściej stosowany jest w komorze zamrażania. W przypadku chłodziarki ta funkcja nie jest konieczna, choć istnieją tzw. modele Full No Frost. W tym przypadku system zapobiegający powstawaniu szronu i lodu zamontowany jest zarówno w części mrożącej, jak i chłodzącej.
– System No Frost powoduje obniżenie wilgotności, bo system wentylacyjny odprowadza wilgoć na zewnątrz, obniżając ją do około 40 proc. W samej chłodziarce nie jest to wskazane, szczególnie z uwagi na produkty roślinne – warzywa i owoce, które tolerują wysoką wilgotność – mówi Krzysztof Wasilewski.
No Frost ze względu na ograniczanie wilgotności czasami wysusza żywność. Nie jest to szczególnie uciążliwe, gdyż wielu producentów oprócz tej technologii oferuje również inne rozwiązania, takie jak komory świeżości, które zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu jedzenia.
Czytaj także
- 2025-04-04: W drugiej połowie roku do sprzedaży trafi najinteligentniejszy Mercedes. W pełni elektryczny CLA jest krokiem do całkowitej dekarbonizacji produkcji
- 2025-04-07: Różnice w prawodawstwie państw UE hamują eksport i rozwój firm. Biznes apeluje o ujednolicenie przepisów
- 2025-04-03: Eksperci apelują o przyspieszenie wdrożenia ETCS na polskiej kolei. Można to zrobić taniej i szybciej
- 2025-03-31: Coraz więcej dronów dzieli przestrzeń powietrzną z załogowymi statkami powietrznymi. Powstaje system do koordynacji lotów
- 2025-02-26: Cyfrowe euro coraz bliżej. Europejski Bank Centralny przygotowuje się do rewolucji w systemie płatności
- 2024-12-10: Polska spółka stworzyła innowacyjny system poprawiający bezpieczeństwo pożarowe w kopalniach. Właśnie wchodzi z nim na globalny rynek
- 2024-12-19: Unijny system handlu emisjami do zmiany. Po 2030 roku może objąć technologie pochłaniania CO2
- 2024-12-03: W rządowym planie na rzecz energii i klimatu zabrakło konkretów o finansowaniu transformacji. Bez tego trudno będzie ją przeprowadzić
- 2024-10-18: Polska unijnym liderem w pracach nad Społecznym Planem Klimatycznym. Ma pomóc w walce z ubóstwem energetycznym
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.