Newsy

Magda Gessler: w Polsce nadal ważniejszy jest wygląd niż smak potrawy

2013-12-23  |  08:20
W najnowszej książce kucharskiej Magdy Gessler zatytułowanej „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” znalazły się przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Z tomu można dowiedzieć się m. in., jak ważna jest jakość używanych produktów, a także gdzie w Polsce można znaleźć najlepsze kurki, kapustę czy ryby.

Magda Gessler narzeka, że w Polsce w dalszym ciągu ważniejszy jest wygląd potrawy niż jej smak i pochodzenie składników użytych do jej sporządzenia. W okresie przedświątecznym, kiedy w sklepach pojawiają się karpie, bardzo rzadko można dotrzeć do informacji, z jakiego regionu pochodzi ryba.

Najważniejszą informacją, tak jak to jest we Francji, powinna być lokalizacja produktu. Jeżeli przygotowujemy potrawę i produkty nie pochodzą ze sprawdzonego miejsca, nasze danie nigdy nie będzie dobre. To jest trochę tak, jak ładować pieniądze w stary, zepsuty samochód, który nigdy nie wróci do formy. Nie można pracować nad kiepskim produktem. To strata naszego czasu, pieniędzy i zdrowia. – twierdzi Magda Gessler.

Restauratorka zwraca uwagę, że w Polsce nadal nie przykłada się wielkiej wagi do kuchni regionalnej. Często zdarza się, że mieszkańcy konkretnego regionu nie wiedzą, że ich lokalny produkt jest mocno pożądany przez mieszkańców Warszawy, którzy są zdeterminowani zapłacić za niego wysoką sumę.

W Małdytach w województwie warmińsko-mazurskim można znaleźć na przykład najlepszego lina w Polsce i do tego genialne kurki. Niestety większość linów z okolicy Warszawy jest bardzo mulista, a ludzie nie zawsze potrafią to dostrzec i zgromadzić wokół siebie dobre produkty. – mówi Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

W „Smacznej Polsce. Regionalnym przewodniku kulinarnym”zebrano przepisy z całej Polski, w których uwzględniono lokalne specjały i ich wpływ na przygotowywane dania. Książka miała swoją premierę w listopadzie.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Nadmierna dbałość o zdrowe żywienie może prowadzić do obsesji. Ryzyko ortoreksji występuje u co 10. człowieka

Co najmniej jedna piąta osób wykazuje zachowania ortorektyczne, a u 10 proc. rozwinie się ortoreksja, czyli obsesja na punkcie jakości pożywienia. Problem występuje częściej u kobiet oraz u osób utrzymujących regularną aktywność fizyczną. Konsekwencją zaburzenia może być zarówno nieprawidłowe odżywienie, jak i pojawienie się problemów natury psychicznej. Psychodietetycy radzą, by nie rezygnować ze zdrowego żywienia, ale we wdrażaniu postępowania dietetycznego zachować przede wszystkim umiar.

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda

Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.