Mówi: | Marta Dymek |
Funkcja: | autorka bloga Jadłonomia |
Marta Dymek (Jadłonomia): W diecie wegańskiej jest bardzo dużo białka. Wbrew powszechnym opiniom jest ona polecana sportowcom
Dieta osób aktywnych fizycznie powinna być bogata w węglowodany, które dostarczą energii potrzebnej podczas intensywnych treningów. Zdaniem Marty Dymek, autorki bloga Jadłonomia, wbrew powszechnym opiniom dieta wegetariańska lub wegańska może dostarczyć sportowcom wielu witamin, składników odżywczych, a przede wszystkim tak potrzebnego im białka. Trzeba tylko umiejętnie komponować posiłki poprzez łączenie ze sobą na przykład warzyw strączkowych z pełnoziarnistym ryżem czy kaszą gryczaną.
Osoby prowadzące aktywny tryb życia siłę do ćwiczeń czerpią z pożywienia, dlatego dieta na poziomie 1000–1200 kcal nie jest dla nich odpowiednia. To zbyt mało, żeby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Wybierając odpowiedni sposób odżywiania, sportowcy również powinni brać pod uwagę dietę wegańską lub wegetariańską.
– Jak mówi WHO, dieta wegańska jest odpowiednia dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia. Dlatego każda zdrowa osoba zarówno uprawiająca sport jak i nie może zdrowo się odżywiać, jedząc wegańsko. Jest dość dużo wegańskich biegaczy, sportowców i narciarzy, którzy od lat mają świetne wyniki, trenują zawodowo, jedząc wyłącznie roślinnie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia.
Zbilansowana dieta dla osoby regularnie uprawiającej sport powinna składać się z 50–65 proc. węglowodanów, 25–30 proc. tłuszczy i 10–12 proc. białka. Marta Dymek podkreśla, że obawy dotyczące tego, czy stosowanie diety roślinnej spowoduje deficyt białka, są nieuzasadnione.
– W diecie roślinnej może być dużo białka. Jest go mnóstwo np. w strączkach, pestkach, kaszach, nasionach, sezamie, właściwie we wszystkich produktach, i to więcej niż w mleku. Można eięc tak naprawdę, nie pijąc mleka czy nie jedząc mięsa, mieć jeszcze lepsze wyniki białkowe niż na diecie tradycyjnej – mówi Marta Dymek.
Trzeba tylko pamiętać o tym, by urozmaicać posiłki i wprowadzać do nich różnorodne produkty, najlepiej świeże i sezonowe.
– Oprócz tego, że posiłki wegańskie mogą być bogate w białko, to są też bardzo sycące i pożywne. Można się nimi najeść i mieć energię na bardzo długi bieg albo bardzo długi trening. Wystarczy np. połączyć sobie warzywa strączkowe, które są kopalnią białka z pełnoziarnistym ryżem, kaszą pęczak albo pełnoziarnistym pieczywem. I dzięki takiemu posiłkowi można udać nawet na bardzo długi zjazd na nartach – tłumaczy Marta Dymek.
Autorka bloga Jadłonomia będzie udzielać praktycznych porad, jak komponować zbilansowane posiłki dla osób aktywnych fizycznie podczas warsztatów kulinarnych na festiwalu SnowShow Music Fest 2016.
– Jest to o tyle ciekawe wyzwanie, że tam będę prowadziła warsztaty dla narciarzy, którzy wracają ze stoku i myślą, że muszą zjeść tłuste, sycące mięsne jedzenie, a tymczasem ja będę ich przekonywać i uczyć, że można zjeść wegańsko, czyli lżej, mniej kalorycznie, ale równie sycąco i zdrowo – dodaje Marta Dymek.
Każda osoba uprawiająca sport musi dbać o odpowiedni bilans wodny. Zapotrzebowanie na płyny wynosi 2–2,5 litra na dobę.
Czytaj także
- 2024-04-19: Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach
- 2024-04-24: 72 proc. firm IT planuje podwyżki. W branży wciąż ogromna jest różnica w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn
- 2024-04-19: Ponad 70 proc. budynków w Polsce wymaga gruntownej modernizacji. 1 mln zł trafi na granty na innowacje w tym obszarze
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-09: Samorządy mogą wreszcie ubiegać się o pożyczki z KPO. Do pozyskania jest w sumie 40 mld zł na zielone inwestycje
- 2024-04-25: Niska wiedza ekonomiczna Polaków może wpłynąć na większe zainteresowanie usługami doradców finansowych. Wciąż rzadko korzystamy z ich pomocy
- 2024-04-09: Polska w czołówce krajów UE pod względem odsetka kobiet badaczek. Ich udział spada jednak na wyższych szczeblach kariery naukowej
- 2024-03-19: Jan Wieczorkowski: Ktoś, kto w internecie udostępnia pracę aktorów, zarabia na tym, a my nie. Tantiemy dla aktorów to kluczowa sprawa
- 2024-03-26: Fundusze Norweskie wspierają polskie firmy. Dzięki nim powstało już wiele innowacyjnych technologii
- 2024-04-12: Doświadczenie gnębienia w dzieciństwie rzutuje na zdrowie w całym życiu. Naukowcy alarmują, że osoby gnębione mogą żyć krócej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.