Mówi: | Ewa Wachowicz |
Funkcja: | producentka, restauratorka, prowadząca program „Ewa gotuje” |
Ewa Wachowicz: Mam burzę pomysłów na nowy sezon „Ewa gotuje”. Po podróży do Kambodży jestem zafascynowana smakami azjatyckimi
W nowej serii programu „Ewa gotuje” prezenterka zabierze widzów w wyjątkową kulinarną podróż po Kambodży. Zainspirowana azjatyckimi smakami będzie się starała przełożyć miejscowe przepisy na polski grunt i zachęcić do przygotowania oryginalnych dań na bazie produktów, które można kupić niemal w każdym sklepie. Ewa Wachowicz z ekscytacją wspomina swoją ostatnią zagraniczną wyprawę i cieszy się, że na żywo mogła zobaczyć między innymi zjawiskowy wręcz kompleks świątynny Angkor Wat.
Wiosną na antenie Polsatu pojawią się nowe odcinki programu „Ewa gotuje”, a gospodyni formatu w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle zdradza, jakie niespodzianki szykuje dla widzów w tym sezonie.
– Wiosna zawsze jest pracowita, wszystko budzi się do życia, jestem bardzo podekscytowana, bo już nagrywamy nowe odcinki „Ewa gotuje”. Przed nagraniami zawsze mam taki moment twórczy, gdzie po prostu mam burzę pomysłów związanych z tym, co ma być w programie, a że też jestem świeżuteńko po wyprawie do Kambodży i jestem bardzo mocno zainspirowana smakami azjatyckimi, więc teraz to wszystko staram się przemycić do programu w taki sposób, żeby każdy mógł to zrobić w Polsce, na podstawie tego, co jesteśmy w stanie kupić w najbliższym sklepie – mówi Ewa Wachowicz.
Gospodyni programu podkreśla, że od dawna marzyła o wyprawie do Kambodży i właśnie niedawno udało się jej tam pojechać. Nie ukrywa, że jest pod wielkim wrażeniem tego kraju. Przede wszystkim zachwycił ją i urzekł Angkor Wat – największy zabytek religijny na świecie. Jego całkowita powierzchnia wynosi ponad 162 ha.
– Nie ukrywam, że Kambodża to było spełnienie mojego marzenia. Marzyłam, żeby pojechać do Angkor Wat, do miasta świątyń, miasta pałaców. Jest to przepiękne miejsce na Ziemi, jeszcze tak mało odkryte i bardzo mało o nim można też poczytać mimo wszystko, bo nie jest to jeszcze mocno turystyczne miejsce. I mimo że naczytałam się dużo na ten temat, to w momencie, kiedy byłam już tam w Angkor Wat, to jak gdyby ogrom, przestrzeń, architektura, dżungla, uroda, to, co przyroda z tym wszystkim zrobiła, to, co kiedyś człowiek był w stanie tysiąc lat temu wybudować, zrobić, stworzyć – nieprawdopodobne wrażenie robi – podkreśla.
Program „Ewa gotuje” emitowany jest na antenie Polsatu od grudnia 2007 roku. Nowymi przepisami Ewa Wachowicz podzieli się z widzami już w marcu.
Czytaj także
- 2025-02-20: Ubóstwo dotyka prawie miliona dzieci w Polsce. Głód i niedożywienie jednym z najpoważniejszych objawów
- 2025-02-11: Idea STEM zmienia podejście do edukacji dzieci na całym świecie. Doświadczanie i współpraca zamiast wykładów
- 2025-02-13: Opieka środowiskowa to najpilniejsza potrzeba polskiej psychiatrii. Reforma zachodzi zbyt wolno
- 2025-02-06: Firmy stawiają na coraz większą autonomię pracowników. To ważne szczególnie dla młodego pokolenia
- 2025-01-21: Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
- 2025-01-13: Radosław Majdan: W Grecji zaginęła mi walizka. To jest kraj lekkoduchów, wszystko odkładają na jutro, a pracę traktują drugorzędnie
- 2025-01-22: Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
- 2025-02-04: Jakub Rzeźniczak: Jestem dumny z tego, jaki teraz jestem. Mam przy boku osobę, która ma na mnie bardzo dobry wpływ
- 2025-01-15: Jakub Rzeźniczak: Z Radkiem Majdanem mamy dużo tematów do rozmowy. Jest świetnym współlokatorem, ale trochę ciężko się przy nim spało
- 2025-01-23: Iwona Guzowska: W programie „Mistrzowskie pojedynki" jest kilka osób stricte nastawionych na rywalizację. Chciały jak najwyżej zajść i szły po trupach do celu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca
Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.
Transport
Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.
Handel
Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.