Newsy

Monika Mrozowska: chcę przekonać Polaków, że można jeść w sposób ekologiczny, nie wydając fortuny na zakupy

2017-04-28  |  06:41

Aktorka pisze jednocześnie dwie nowe książki. Obie poświęcone będą tematyce kulinarnej: w pierwszej gwiazda uczyć będzie, jak prawidłowo żywić niemowlęta, w drugiej natomiast spróbuje przekonać Polaków, że ekologiczne gotowanie może być również ekonomiczne. Obie publikacje mają się ukazać jeszcze w tym roku.

Monika Mrozowska jest autorką kilku książek o tematyce kulinarnej m.in. „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” oraz „Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”. Obecnie pracuje nad kolejnymi dwiema publikacjami, które mają ukazać się jesienią tego roku. Współautorką jednej z nich jest psychodietetyk i dietetyk kliniczny Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

Napisałyśmy już jeden poradnik z dietą dla kobiet w ciąży, a teraz będzie to poradnik dla mam, co gotować dzieciom od pierwszych miesięcy życia, kiedy zaczynamy wprowadzać różnego rodzaju pokarmy – mówi Monika Mrozowska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Druga książka poświęcona będzie kuchni ekologicznej. Tego rodzaju dieta bywa uważana za kosztowną, dlatego wielu Polaków z niej rezygnuje. Monika Mrozowska zamierza przekonać swoich czytelników, że możliwe jest gotowanie posiłków z ekologicznych składników bez wydawania nadmiernej ilości pieniędzy. Pokaże m.in., jak wykorzystywać pozostałości zakupów, niewykorzystane przy gotowaniu, tak aby posiłki przygotowywane były w jak najbardziej przemyślany sposób.

Wszystko tradycyjnie testuję na moich dzieciach. Karolina jak na razie jest największą fanką, może dlatego że jest najstarsza najwięcej tych rzeczy jej smakuje, ale widzę, że to wszystko idzie w najlepszym kierunku – mówi Monika Mrozowska.

Gwiazda nie rezygnuje jednak z kariery aktorskiej. Fani mogą oglądać ją obecnie m.in. w serialu „Klan”, do obsady którego dołączyła dwa miesiące temu. Aktorka wciela się w nim w postać bizneswoman Natalii Blum. Kobieta kiedyś była wychowanką kuratora sądowego Rafała Woźniackiego, teraz chce wraz z nim założyć fundację pomagającą byłym więźniom odnaleźć się w nowym życiu na wolności.

Powstał nowy wątek w serialu. Jestem złą postacią, czarnym charakterem – mówi Monika Mrozowska.

Serial „Klan” można oglądać od poniedziałku do piątku o godzinie 18.05 na antenie TVP1.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.