Newsy

Nowoczesne lodówki pozwalają przechowywać żywność w świeżości nawet trzy razy dłużej niż tradycyjne

2015-07-17  |  06:35

Jeszcze kilka lat temu od lodówek wymagano jedynie dwóch podstawowych funkcji – chłodzenia i zamrażania. Obecnie dają one znacznie więcej możliwości, które wydłużają czas przechowywania żywności w świeżości oraz poprawiają komfort codziennego życia. Latem szczególnie przydatna jest funkcja szybkiego zamrażania.

Każda nowoczesna lodówka powinna zachowywać równomierną temperaturę na wszystkich półkach. Zazwyczaj wynosi ona ok. 3-3,5 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie trzeba się zastanawiać, który produkt położyć na której półce.

Powietrze w lodówce ma tendencję do tego, że w wyższych partiach jest cieplejsze, w niższych zaś chłodniejsze. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy we wnętrzu lodówki znajduje się specjalny wentylator, który powoduje cyrkulację powietrza, dbając także o to, by w każdym miejscu temperatura była taka sama – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec Miele.

Producenci znacznie wydłużyli także czas przechowywania żywności w świeżym stanie. Gwarantują to tzw. komory świeżości i wilgotności, które oddzielone są od pozostałej części lodówki specjalną półką. Pierwsza z tych komór utrzymuje w swoim wnętrzu temperaturę ok. 0 stopni Celsjusza – jest ona idealne do przechowywania zwłaszcza surowego mięsa i ryb. Komora optymalnej wilgotności gwarantuje od 50 do 90 proc. wilgotności – w niej najlepiej przetrzymywać owoce i warzywa. Dzięki tym rozwiązaniom żywność pozostaje świeża nawet trzy razy dłużej niż w pozostałej części lodówki.

Ważna jest także funkcja no frost. Polega ona na tym, że schłodzone powietrze nie powoduje powstawania szronu w komorze zamrażarki. Nie oznacza to jednak, że zamrażarka nie powinna być odmrażana raz na rok – mówi Ksenia Grzywacka.

Niektóre nowoczesne lodówki wyposażone są także w funkcję szybkiego zamrażania, co przydaje się zwłaszcza latem, gdy żywność szybciej się psuje lub zachodzi konieczność szybkiego schłodzenia napojów. Lodówki te są w stanie zamrozić nawet 18 kg żywności w ciągu 24 godzin. Dodatkowe funkcje to możliwość chłodzenia wina, zewnętrzne (umieszczone na drzwiczkach) dozowniki wody i kostek lodu oraz zewnętrzne panele sterowania.

 

 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Muzyka

Farmacja

Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.

Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą

Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.