Mówi: | Karolina Jaworska |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Odporność organizmu powinno się budować przez cały rok. Sprzyja jej zbilansowana dieta
Odporność organizmu można wspomagać. Niezbędna jest w tym m.in. dobrze zbilansowana dieta. Codzienne posiłki powinny zawierać m.in. produkty fermentowane. Do budowania odporności niezbędne są także produkty bogate w witaminy A, C, D i E oraz B6.
Mianem odporności organizmu określa się jego zdolność do obrony przed czynnikami chorobotwórczymi, zarówno pochodzącymi z zewnątrz, jak np. wirusy, jak i z wewnątrz. Zdolność organizmu do zwalczania chorób zależna jest w dużym stopniu od genów, a także od szeroko pojętego stylu życia. Warto pamiętać o tym, że odporność organizmu powinno się budować przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
– Często wydaje nam się, że jesień czy zima to ten moment, kiedy powinniśmy się zatroszczyć o odporność. Tymczasem jeżeli nie będziemy dbać o nią przez cały rok, to odporność będzie malała i może nie wystarczyć troska w tym konkretnym okresie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karolina Jaworska, specjalista ds. żywienia.
Najważniejszym aspektem budowania odporności organizmu jest dieta. Codzienny jadłospis powinien zawierać warzywa i owoce, produkty mleczne, zboża oraz posiłki dostarczające wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, a więc białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. Należy pamiętać o spożywaniu urozmaiconych posiłków, w których znajdują się produkty z różnych grup spożywczych.
– Niezwykle istotna jest ponadto dbałość o odpowiednią florę przewodu pokarmowego poprzez dostarczanie wyselekcjonowanych kultur bakterii, które nie tylko chronią mikroflorę jelitową, lecz także stymulują układ immunologiczny do pracy – mówi Karolina Jaworska.
Dieta budująca odporność organizmu powinna zawierać ponadto substancje odżywcze bogate w antyoksydanty, czyli witaminy C, A oraz E, a także witaminę D. Ta ostatnia wytwarzana jest pod wpływem działania promieni słonecznych – wystarczy kilkanaście minut, by organizm wyprodukował dawkę pokrywającą dzienne zapotrzebowanie. Pochmurne zimy oraz stosowane latem filtry przeciwsłoneczne sprawiają jednak, że Polacy często cierpią z powodu niedoboru witaminy D. Stąd tak istotne jest spożywanie bogatych w tę substancję produktów.
– Warto też zwrócić uwagę na witaminę B6. Witamina B6 jest mniej kojarzona z odpornością, natomiast jest niezbędna do tego, żeby tworzyć przeciwciała. Natomiast przeciwciała to pierwsze cząsteczki, które wpływają na odporność naszego organizmu – mówi Karolina Jaworska.
Na pracę układu odpornościowego bardzo pozytywnie wpływa też regularna, najlepiej codzienna, dawka aktywności fizycznej. Niezbędny jest także odpoczynek regenerujący siły organizmu, odpowiednią ilość snu w ciągu doby oraz unikanie stresu.
Czytaj także
- 2025-04-08: Alkohol najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną u młodzieży. Coraz większa popularność e-papierosów
- 2025-04-01: Europa zapowiada walkę o bezpieczeństwo lekowe. Wsparcie dla tych inwestycji ma się znaleźć w przyszłym budżecie UE
- 2025-03-25: Brakuje kompleksowej strategii dotyczącej uzależnień dzieci i młodzieży. Problemem nie tylko alkohol i nikotyna
- 2025-03-06: Budowanie odporności społecznej kluczowe dla ochrony ludności. Pod Warszawą powstaje międzynarodowy ośrodek szkoleń
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-15: Agata Młynarska: Moim bliskim daję w prezencie pakiety na badania, a z przyjaciółkami umawiam się na mammografię
- 2024-11-13: Polska ochrona zdrowia niegotowa na kolejny kryzys. Eksperci: nie wyciągnęliśmy lekcji z pandemii
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.