Newsy

Odpowiednio dobrany catering pomaga walczyć z chorobą i uczy dyscypliny żywieniowej

2015-09-07  |  06:30

W przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy czy otyłości ważne jest nie tylko specjalistyczne leczenie, lecz także staranne komponowanie posiłków, tak by schorzenie się nie pogłębiało. Osoby, które same mają problem z doborem odpowiedniego menu, mogą skorzystać z oferty firm cateringowych. Dieta jest układana pod kątem potrzeb danego klienta i kładzie nacisk na wyeliminowanie produktów, które szkodzą zdrowiu.

– Coraz częściej mówi się o chorobach serca, nadciśnieniu, cukrzycy, nadwadze, otyłości czy chorobach nowotworowych. Te schorzenia w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania. Dla takich ludzi catering również przygotował specjalną ofertę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Joanna Giza, dietetyk Pogotowia Kulinarnego.

U osób z chorobami sercowo-naczyniowymi celem diety jest osiągnięcie prawidłowego profilu lipidowego, czyli obniżenie złego cholesterolu, podwyższenie dobrego oraz uzyskanie odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego. Menu powinno zatem zawierać duże ilości warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.

Jadłospis powinien obfitować w tłuszcze rybie i roślinne, ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają komplikacje. Z kolei przy nadciśnieniu powinno się eliminować z posiłków sól i unikać produktów pełnotłustych pochodzenia zwierzęcego, czyli tłustych gatunków mięs, jak choćby wieprzowiny, tłustych przetworów mlecznych i pasztetów – wyjaśnia Joanna Giza.

Z kolei podstawą diety dla diabetyków jest zachowanie odpowiednich proporcji między składnikami odżywczymi. Trzeba więc ograniczyć ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi.

W takich jadłospisach powinno się wykluczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli słodycze, produkty zbożowe z białej mąki, biały ryż, nabiał, jogurty owocowe – tłumaczy Joanna Giza.

W przypadku osób z nadwagą i otyłością chodzi przede wszystkim o to, by pozbyć się zbędnych kilogramów i zmienić nawyki żywieniowe. Dieta powinna być więc skomponowana tak, żeby posiłki dostarczały odpowiednich ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu.

Całodniowe lub częściowe wyżywienie powinno spełniać odpowiednie wymogi, pokrywać zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju składniki potrzebne do zachowania zdrowia i dobrej jakości życia. Warto zwrócić uwagę na to, czy w danej firmie jest możliwość skontaktowania się z dietetykiem, bo często są to osoby fikcyjne i wtedy nie do końca mamy pewność, czy dana firma cateringowa faktycznie oferuje wysokiej jakości posiłki – podkreśla Joanna Giza.

Osobom, które szczególnie powinny uważać na to, co jedzą, firmy cateringowe proponują zdrowe posiłki przygotowywane na parze bądź w folii, bez dodatku tłuszczu.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.