Mówi: | Krzysztof Lewandowski |
Funkcja: | prezes zarządu firmy dystrybuującej produkty dietetyczne Smart Food |
Osoby z niedoborami kwasu foliowego częściej zapadają na depresję
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe kojarzą się głównie z otyłością, chorobami serca oraz cukrzycą. Coraz więcej badań naukowych wskazuje jednak, że odżywianie ma również olbrzymi wpływ na zdrowie psychiczne człowieka.
– Zła dieta może zaburzać gospodarkę hormonalną i powodować niedobory neuroprzekaźników, takich jak noradrenalina czy serotonina. Niedobory te są uznawane za główną przyczynę stanów depresyjnych czy wręcz jednostki chorobowej, jaką jest depresja – mówi Agencji Informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Lewandowski, prezes zarządu firmy dystrybuującej produkty dietetyczne Smart Food.
Według raportu brytyjskiej Fundacji na Rzecz Zdrowia Psychicznego oraz organizacji Sustain od 1945 roku liczba osób cierpiących na depresję zwiększyła się ponad dwudziestokrotnie. Autorzy publikacji sugerują, że tego wzrostu nie można tłumaczyć jedynie bardziej stresującym trybem życia, ponieważ jednocześnie doszło do istotnych zmian we wzorcach odżywania społeczeństwa. Potwierdzają to liczne badania przywołane w raporcie, które wskazują na obecność niedoborów konkretnych składników pokarmowych u osób cierpiących na depresję.
– W profilaktyce depresji kluczem są nie tylko podstawowe składniki odżywcze w diecie, takie jak białka, tłuszcze czy węglowodany, lecz także witaminy i składniki mineralne, które są w diecie bardzo istotne i o ile nie mają wartości energetycznej, są absorbowane przez nasz organizm i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – tłumaczy Krzysztof Lewandowski.
Najwięcej badań analizujących wpływ diety na ryzyko depresji dotyczy kwasu foliowego, który bierze udział w syntezie neurotransmiterów, w tym serotoniny. Przykładowo naukowcy z fińskiego Uniwersytetu Kuopio obserwujący przez ponad 10 lat 2300 mężczyzn zauważyli, że badani spożywający zbyt małą ilość kwasu foliowego trzykrotnie częściej zapadali na depresję niż osoby spożywające odpowiednią ilość tego składnika.
Oprócz kwasu foliowego w pracy układu nerwowego ważną rolę odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli witamina C oraz E.
Naukowcy podkreślają, że sama dieta nie jest w stanie wyleczyć lub zapobiec depresji. Zdrowy, urozmaicony jadłospis może jednak znacznie złagodzić objawy choroby, a w niektórych przypadkach zwiększyć efektywność leków oraz ograniczyć ich skutki uboczne.
Czytaj także
- 2024-04-11: Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Regularne badania profilaktyczne stawiamy sobie za punkt honoru. Chcemy być zdrowi i aktywni
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-08: Całkowity zakaz sprzedaży e-papierosów jednorazowych może mieć skutek odwrotny do zamierzonego. Konsekwencje będą zarówno ekonomiczne, jak i zdrowotne
- 2024-03-29: Zorganizowane grupy cyberprzestępcze sięgają po coraz bardziej zaawansowane narzędzia sztucznej inteligencji. Często celem ataków jest infrastruktura krytyczna
- 2024-04-05: Dostęp do badań profilaktycznych i skutecznych terapii największymi wyzwaniami systemu ochrony zdrowia. Polska prezydencja w UE może być okazją do zmian w tym zakresie
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-01: Szykują się gruntowne zmiany w polskich szkołach. MEN: Chcemy, żeby zdobywana wiedza nie była okupiona cierpieniem psychicznym
- 2024-03-07: Psycholog w każdej szkole priorytetem MEN w kontekście zdrowia psychicznego uczniów. Planowane są także programy dla rodziców i nauczycieli
- 2024-03-18: Dorota Szelągowska: Dwadzieścia lat temu sięgnęłam swojego dna. Miałam ataki paniki i przez kilka miesięcy nie wychodziłam z domu
- 2024-02-23: Coraz gorsza kondycja psychiczna polskich nastolatków. Szkoły potrzebują narzędzi, żeby reagować na depresję i kryzysowe sytuacje
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Monika Richardson: Martwi mnie globalne ocieplenie klimatu. Zastanawiam się, jaki świat szykujemy dla naszych wnuków
Europejska Agencja Środowiska (EEA) alarmuje, że w związku z ocieplaniem się klimatu Europie zagraża wiele niebezpieczeństw, wśród nich ekstremalne zjawiska pogodowe – trąby powietrzne, fale upałów, powodzie, susze oraz pożary, a także wzrost zachorowań na różne choroby. W tej sytuacji Monika Richardson dziwi się temu, że wiele osób nie zważa na niekorzystne zmiany klimatyczne i zamiast im zapobiegać, poprzez swoje złe nawyki przyczyniają się tylko do pogłębienia problemu.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą
Wokalista nie ukrywa, że z dużą przyjemnością stanął do rywalizacji z Małgorzatą Rozenek-Majdan w biathlonie. Szybko się jednak przekonał, że prezenterka nie będzie łatwym przeciwnikiem i trzeba nie lada wysiłku, by jej dorównać. A i sama konkurencja przysporzyła mu niemało problemów.
Finanse
Zwolnienia lekarskie w prywatnej opiece medycznej są ponad dwa razy krótsze niż w publicznej. Oszczędności dla gospodarki to ok. 25 mld zł
Stan zdrowia pracujących Polaków wpływa nie tylko na konkurencyjność firm i koszty ponoszone przez pracodawców, ale i na całą gospodarkę. Jednak zapewnienie dostępu do szybkiej i efektywnej opieki zdrowotnej może te koszty znacząco zmniejszyć. Podczas gdy średnia długość zwolnienia lekarskiego w publicznym systemie ochrony zdrowia wynosi 10 dni, w przypadku opieki prywatnej to już tylko 4,5 dnia – wynika z badania Medicover. Kilkukrotnie niższe są też koszty generowane przez poszczególne jednostki chorobowe, co pokazuje wyraźną przewagę prywatnej opieki. Zapewnienie dostępu do niej może ograniczyć ponoszone przez pracodawców koszty związane z prezenteizmem i absencjami chorobowymi w wysokości nawet 1,5 tys. zł na pracownika.