Newsy

Otyłość powinna być leczona nie tylko z pomocą dietetyka. Konieczny jest zespół lekarzy i specjalistów ds. żywienia

2015-12-16  |  06:20
Mówi:Anna Jelonek, dietetyk, dyrektor zarządzająca w Twoja Klinika

Dawid Budzich, kucharz

Agnieszka Bzikowska, dietetyk

Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano

  • MP4
  • By pozbyć się dodatkowych kilogramów, nie wystarczy przejść na restrykcyjną dietę. Otyłość i nadwaga mogą być przyczyną wielu chorób – cukrzycy typu II, nadciśnienia czy problemów krążeniowych. Wtedy konieczne jest wykonanie szeregu badan i konsultacja ze specjalistami. Stąd rosnące zapotrzebowanie na kliniki, które do problemów żywieniowych podejdą kompleksowo.

    Polacy przyznają, że starają się zdrowo odżywiać, ale często kończy się tylko na dobrych chęciach. Nawet osoby gotujące w domu stosują nieefektywne sposoby przygotowywania żywności, pozbawiające ją wielu wartości odżywczych. Często w pośpiechu pełnowartościowy posiłek zastępowany jest wysokokaloryczną przekąską typu fast food, a dieta uboga w warzywa, owoce, produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze nienasycone prowadzi do tego, że organizmowi z czasem zaczyna brakować paliwa do prawidłowego funkcjonowania.

    – Z jednej strony jest moda na żywność, czasami też ekologiczną, zdrową, ale bardzo często nie mamy wiedzy na ten temat. Czytamy etykiety, widzimy skład, a nie wiemy np. o tym, że E300 to jest po prostu witamina C.  Nie pogłębiamy swojej wiedzy w tej kwestii. Warto skonsultować się z ekspertem, który uświadomi nam, co wolno, a czego nie wolno. Nie popadajmy jednak w skrajności, starajmy się jeść różnorodnie i zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem. Nie ulegajmy żadnym modom na diety – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Jelonek, dietetyk, dyrektor zarządzający Twojej Kliniki.

    Zdaniem kucharzy w kuchni Polacy wciąż czują się niepewnie i boją się eksperymentować. Menu jest monotonne, mało zróżnicowane, skupia się zaledwie na kilku produktach, które przewijają się niemal każdego dnia.

     Polacy odżywiają się w sposób niezbilansowany, jemy za dużo mięsa, za dużo tłuszczu, za mało produktów zbożowych, nie jemy praktycznie kasz. Jemy za to cały czas ziemniaki, w dodatku te, które gotujemy w wodzie, czyli wszystkie substancje, które są zdrowe, wypłukujemy i razem z wodą po gotowaniu wylewamy do zlewu, a zjadamy ziemniaki, które już są jałowe. Jemy mało warzyw, mało różnorodnie, nie korzystamy z bardzo ciekawych przypraw, np. azjatyckich, orientalnych – mówi Dawid Budzich, kucharz, współprowadzący program „Na zdrowie” w TVP.

    A czasem wystarczy dobry przepis i kilka prostych składników, żeby szybko ugotować coś smacznego i cieszyć się wspólnym czasem przy stole.

    – Z roku na rok wzrasta zainteresowanie kuchnią i dietetyką choćby dzięki dużej liczbie programów kulinarnych. Powoli staramy się wprowadzać do diety zdrowe rzeczy, różnego rodzaju owoce, orzechy, kasze, zboża, oleje tłoczone na zimno. Zaczynamy odkrywać polską kuchnię w nowym, zdrowym wydaniu. Myślę, że będzie lepiej, ale jeszcze potrzeba trochę czasu – mówi Dawid Budzich, kucharz.

    Wszystko zależy od odpowiedniego skomponowania potraw, doboru składników i dostosowania do kulinarnych upodobań. Ważny jest również sposób przyrządzania dań, jak i odpowiednie techniki gotowania. Produkty gotowane zbyt długo w wysokiej temperaturze tracą smak i swoje wartości odżywcze. Zniszczeniu ulegają na przykład rozpuszczalne w wodzie witaminy C i B.

    – Złe przetwarzanie i nieodpowiednie techniki gotowania mogą powodować, że tracimy bardzo wiele substancji i składników odżywczych zawartych w produktach. Oczywiście są takie sposoby jak np. gotowanie na parze, pieczenie, które są bardzo zdrowe i polecane. Natomiast zdecydowanie odradzam gotowanie w wodzie albo np. smażenie na tłuszczu – mówi Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano.

    Każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Ważny jest także odpowiedni dobór naczyń specjalnie przystosowanych do danego sposobu gotowania.

    – Konstrukcja naczyń może nam pomagać i ułatwiać gotowanie. Naczynia do gotowania na parze są tak zaprojektowane, że to się robi intuicyjnie. W przypadku zwykłych naczyń, bez tej funkcji, trzeba włożyć dodatkowy wysiłek. Znając ludzką naturę, wiem, że kiedy trzeba wkładać w coś dodatkowy wysiłek, szansa, że ludzie zaczną tak robić, jest mniejsza, stąd też uważamy, że naczynia mają bardzo duży wpływ na to, jak gotujemy i czy jemy zdrowo – mówi Tomasz Lis.

    Z myślą o osobach, które nie tylko chcą walczyć z otyłością, lecz przede wszystkim zmienić styl życia, powstaje sieć specjalnych klinik dietetycznych Twoja Klinika. Pacjenci otrzymają tam fachowe porady dotyczące odżywiania się i zapobiegania schorzeniom wynikającym z niewłaściwej diety. W swoim motto sieć klinik nawiązuje do opracowanych w latach 70. przez kanadyjskiego ministra zdrowia Marca Lalonde’a tzw. pól zdrowia. Zgodnie z nimi aż 70 proc. naszego zdrowia zależy od czynników, na które każdy człowiek ma wpływ, takich jak dieta i styl życia. 

    – Chcemy dotrzeć do ludzi, którzy myślą o swoich potrzebach nie tylko związanych z otyłością, lecz także o różnych chorobach cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, cukrzyca typu II, drażliwe jelito, te choroby, z którymi na co dzień mamy problemy, a nie wiemy, jak sobie pomóc. A właśnie dieta, czyli indywidualny sposób odżywiania się i kształtowanie nawyków bardzo mogą pomóc, dlatego warto od tego zacząć – tłumaczy Anna Jelonek z Twojej Kliniki.

    – Choroby dietozależne to obecnie największy problem naszego społeczeństwa. Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów w naszym kraju (prawie 46 proc.). Drugim ogromnym problemem jest otyłość, co czwarty mężczyzna w naszym kraju i blisko co trzecia kobieta są otyli, a ponad połowa społeczeństwa ma nadmiar masy ciała, czyli jest na dobrej drodze do tego, żeby tę otyłość w przyszłości mieć – mówi Agnieszka Bzikowska, dietetyczka.

    Nie ma jednej uniwersalnej rady dla wszystkich pacjentów. Każdy przypadek traktowany jest odrębnie. Dieta i aktywność fizyczna dopasowywana jest do wieku danej osoby, jej wzrostu, masy ciała i chorób przewlekłych. Na konsultacje z lekarzami, dietetykami i psychologami mogą zgłaszać się całe rodziny.

    – Polacy najczęściej zwracają się do dietetyka z powodu nadmiernej masy ciała. Jeżeli nadwadze towarzyszą inne powikłania, to konieczna również może być wizyta u lekarza specjalisty, kardiologa, endokrynologa. Bardzo często osoby z nadmiarem masy ciała mają również jakieś problemy o podłożu psychicznym. To mogą być różnego rodzaju depresje, dlatego konsultacja psychologa jest tutaj również bardzo wskazana – tłumaczy Agnieszka Bzikowska, dietetyczka.

    W ciągu 5 lat w całym kraju ma powstać 100–150 klinik dietetycznych sieci Twoja Klinika.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Media

    Małgorzata Leitner: Pandemia koronawirusa miała duży wpływ na branżę rozrywkową. Wielu artystów zostało pozbawionych zarobku [DEPESZA]

    W wywiadzie dla PRoto.pl menedżerka podkreśla, że kryzys i społeczna izolacja wywołane koronawirusem całkowicie zaburzyły rytm funkcjonowania zarówno branży rozrywkowej, jak i modowej. Wiele gwiazd z dnia na dzień zostało pozbawionych dochodów.  Nie udało się też zrealizować zagranicznych kontraktów, co więcej, nie wiadomo też, kiedy zostanie wznowiona ta współpraca. Leitner zapewnia jednak, że jej firma skupiła się na takiej formie działalności, dzięki której pomimo kryzysu nadal może oferować podopiecznym sporo zleceń.

     

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Jak korzystać z materiałów Newserii?

    Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

    Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

    Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

    Farmacja

    Leczenie alergii na jad owadów żądlących w dobie COVID-19 nie powinno być przerywane. Jest to terapia ratująca życie

    Lekarze podkreślają, że chociaż w dobie pandemii ogranicza się procedury medyczne do minimum, to zabiegi odczulania na jad owadów są  wykonywane nadal, zgodnie ze schematem leczenia. Wynika to z tego, że traktowane są jako terapia ratująca życie. Zwykle reakcja na jad owadów żądlących, typu osy, szerszenie czy pszczoły, oznacza miejscowy obrzęk i świąd w miejscu użądlenia, jednak dla niektórych osób może skończyć się wstrząsem anafilaktycznym, który zagraża życiu. Jedynym sposobem leczenia alergii na jad owadów jest odczulanie, czyli immunoterapia alergenowa. Jej skuteczność sięga 80–90 proc.

    Problemy społeczne

    Nadopiekuńczość i brak konsekwencji to jedne z najczęstszych błędów wychowawczych. Współczesnym rodzicom trudno ich uniknąć [DEPESZA]

    – Nie ma idealnych rodziców i wszyscy popełniają jakieś błędy – mówi psycholog, dr Iwona Krosny-Wekselberg. Jak podkreśla, współczesnym rodzicom trudno uniknąć błędów wychowawczych, chociażby z powodu pośpiechu i braku czasu, nagromadzenia sprzecznych informacji czerpanych z portali czy książek o rodzicielstwie, a czasem też przez własne doświadczenia z dzieciństwa, oczekiwania rodzinne i rady mam czy teściowych. Często powodem są też popularne wśród rodziców stereotypy – np. ten, że dzieciństwo powinno być najszczęśliwszym okresem w życiu. Takie przekonanie skutkuje roztoczeniem nad dzieckiem parasola ochronnego, co zaburza rozwój jego osobowości.

    Medycyna

    Zużyliśmy miliony ton maseczek i rękawiczek. Polscy naukowcy zbadają, jak bezpiecznie dla środowiska zutylizować odpady [DEPESZA]

    W USA produkuje się fartuchy wielokrotnego użytku z poduszek powietrznych, które można prać nawet 50 razy. Naukowcy z Uniwersytetu w Nebrasce testują, czy światło ultrafioletowe odkazi i przedłuży żywotność masek medycznych. Wszystko po to, by zmniejszyć ilość odpadów. Maseczki czy rękawiczki, które chronią przed koronawirusem, dla środowiska mogą być dużym zagrożeniem. Polscy naukowcy angażują się w projekt badawczy UPS-Plus, który ma zbadać, w jaki sposób bezpiecznie utylizować zużyty sprzęt ochronny.