Newsy

Pascal Brodnicki będzie uczyć rodziców i dzieci jak jeść zdrowo

2013-10-14  |  11:20
Pascal Brodnicki promuje zdrowe żywienie wśród dzieci. Znany kucharz dołączył do ambasadorów programu „Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej”. Projekt ma przeciwdziałać otyłości i nadwadze wśród najmłodszych Polaków. 

Pascal Brodnicki pokazuje w edukacyjnym filmie klasyczną piramidę żywienia i radzi, jakie posiłki powinny jeść dzieci, aby były zdrowe, dobrze się rozwijały i rosły.

Fast foody czy chipsy to są rzeczy, które można zjeść do czasu do czasu, ale trzeba mieć świadomość, że to są potrawy, które zawierają tłuszcze niezdrowe. Na pewno można znaleźć frajdę w jedzeniu, jedząc zdrowe produkty. Trzeba tłumaczyć, że są różne kategorie składników, których potrzebuje nasz organizm, żeby zdrowo rosnąć i zdrowo żyć – powiedział Pascal Brodnicki.

Kucharz podkreślił, że tak naprawdę zasad zdrowego odżywiania trzeba nauczyć przede wszystkim rodziców, bo dzieci uczą się od nich.

–  Mój syn od małego uwielbia warzywa, dlatego że edukowaliśmy go, daliśmy mu możliwości próbowania różnych smaków – wyjaśnił Pascal Brodnicki w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Z najnowszych badań wynika, że  już 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewczynek w ostatnich klasach szkoły podstawowej jest zbyt grubych. Program „Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej” ma pomóc w ograniczeniu tego problemu. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.zachowajrownowage.pl.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Luna: W moim życiu jest więcej momentów zwątpienia i bezradności niż szczęścia i ekscytacji. Tylko tego nie pokazuję na Instagramie

Wokalistka chce, by jej pierwszy singiel zaprezentowany po Eurowizji był symbolem wewnętrznego odrodzenia, nowego początku i nadziei, bo choć życie pełne jest upadków, to najważniejsze jest, by z każdej porażki wyciągnąć odpowiednie wnioski, zawsze walczyć o swoje szczęście i odnaleźć w sobie siłę do działania. „Alive” to pełne emocji, intymne wyznanie Luny, ukazujące jej wewnętrzną walkę z wątpliwościami i przytłaczającymi myślami. Utwór opowiada o stanie zawieszenia między dwoma światami – rzeczywistym, pełnym wyzwań i wyimaginowanym, gdzie można znaleźć chwilowe ukojenie.

Handel

W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej. Największą barierą pozostaje niska świadomość konsumentów

Już blisko 80 proc. polskich konsumentów deklaruje kupowanie żywności ekologicznej – wynika z badania przeprowadzonego dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Delta Partner. Ten odsetek sukcesywnie rośnie, podobnie jak wartość rynku ekologicznej żywności, która według szacunków NIQ wynosi już ok. 2 mld zł, stanowiąc prawie 1 proc. wartości całego rynku spożywczego. Dalsze wzrosty utrudnia jednak fakt, że wielu konsumentów wciąż ma problem z rozpoznaniem produktów bio na sklepowych półkach. Według badań tylko co czwarty klient potrafi prawidłowo rozpoznać w sklepie symbol euroliścia, który gwarantuje, że produkt powstał zgodnie z restrykcyjnymi unijnymi wymogami rolnictwa ekologicznego.

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.