Mówi: | Weronika Łapińska |
Funkcja: | specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej |
Firma: | Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum |
Podstawą jesiennej suplementacji powinny być witaminy C i D3
Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3.
Mimo mody na zdrowy styl życia dieta współczesnego człowieka wciąż jest uboga w niezbędne składniki odżywcze. Z tego względu organizmowi należy dostarczać suplementy diety, które uzupełnią wszelkie niedobory. Suplementację należy prowadzić przez cały rok, jednak rodzaj zażywanych preparatów warto zmieniać w zależności od pory roku. Jesienią, a więc w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę, warto pomyśleć zwłaszcza o preparatach zwiększających odporność. Może to być czosnek w kapsułkach, traganek, ekstrakt imbiru czy dzikiej róży, pochodzący z Chin grzyb o nazwie kordyceps oraz witamina C.
– Warto sięgnąć po naturalną, lewoskrętną witaminę C, która jest dużo lepiej przyswajalna niż prawoskrętna. Nasz organizm jest na tyle inteligentny, że rozróżnia związki chemiczne i naturalne. Często nasz organizm nie przyswaja związków chemicznych, więc ich kupowanie to wyrzucanie pieniędzy w błoto – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Weronika Łapińska, specjalistka medycyny laboratoryjnej i dietetyki medycznej w Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum.
Osoby o obniżonej odporności mogą sięgnąć po takie produkty, jak wyciąg z jeżówki, pau d'arco, czyli preparat pozyskiwany z kory drzewa rosnącego w Ameryce Południowej, beta-glukany, grzybki reishi czy shiitake, które zawierają związek o nazwie lentinian, podwyższający odporność. W przypadku dzieci dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po tran oraz preparaty zawierające naturalne kwasy omega-3. Jesienią warto też pomyśleć o uzupełnianiu witaminy D3, której niedobór może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, cukrzycy lub niewydolności serca. Witaminę D3 powinno się zażywać w połączeniu z witaminą K2, która zapewnia łatwiejszy transport do kości.
– Bardzo dużo gotujemy, pieczemy, smażymy, a obróbka termiczna powoduje, że witaminy nie występują w jedzeniu. Dla przykładu witaminy C znajdziemy dużo w ziemniaku, ale jeśli ten ziemniak ugotujemy, to ta witamina się po prostu utleni. Tak samo np. kwasy nienasycone czy omega-3, niestety, pieczenie i gotowanie powoduje niszczenie tych witamin i mikroelementów – mówi Weronika Łapińska.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by codziennie spożywać pięć porcji świeżych warzyw i owoców. W zimie jest to szczególnie trudne ze względu na ograniczony dostęp do świeżych produktów rolnych. Dlatego tym większe znaczenie ma suplementacja. Ważne jest jednak to, by suplementację zaczynać odpowiednio wcześnie. Przygotowując organizm na nadejście jesieni i zimy, należy zacząć przyjmować suplementy już pod koniec lata.
Czytaj także
- 2023-09-11: Po napoje energetyczne sięgają już nawet kilkuletnie dzieci. Niepełnoletni stanowią największą grupę konsumentów
- 2023-09-01: Agnieszka Kaczorowska i Mateusz Szymkowiak: W czasach szkoły 1 września oznaczał dla nas początek czegoś fascynującego
- 2023-06-21: Eliza Gwiazda: Moja córka ma w tym roku bal ósmoklasisty. Musi być suknia wieczorowa, piękny koczek, zrobione paznokcie
- 2023-05-26: PGE zapowiada większe inwestycje w OZE i dystrybucję. W pierwszym kwartale przeznaczyła na nie prawie cały osiągnięty zysk
- 2023-03-03: Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
- 2022-12-30: Sławomir i Kajra: Mijający rok był niezwykle pracowity. Nie licząc kolacji podczas wyjazdów na koncerty, nie było czasu na randki
- 2022-12-20: Branża diet pudełkowych radzi sobie w kryzysie lepiej niż cała gastronomia. Firmy szukają jednak sposobów na skokowy wzrost cen energii
- 2022-11-18: Polacy coraz chętniej przechodzą na dietę pudełkową. Firmy cateringowe szukają sposobów, aby wygrać na tym konkurencyjnym rynku
- 2022-10-03: Karolina Malinowska: Zamiast iść na imprezę i prowadzić rozmowy, z których niewiele wynika, wolę wrócić do domu i mieć czas dla siebie
- 2022-07-15: S. Gomułka: Zejście inflacji do poziomu 3,5 proc. w 2024 roku pod znakiem zapytania. Ten termin może się przesunąć o rok czy dwa lata
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Beata Sadowska: W Warszawie intensywnie pracuję, a w domu we Francji jestem z rodziną i ładuję baterie. Funkcjonowanie między dwoma światami jest wymagające, ale i fantastyczne
Dziennikarka podkreśla, że lubi dzielić swoje życie pomiędzy Warszawę i urokliwą górską wioskę we Francji. W stolicy zatrzymują ją obowiązki zawodowe, a w domu u podnóża Alp poświęca się rodzinie i odpoczywa. Beata Sadowska zapewnia, że nawet częste pokonywanie tej odległości nie sprawia jej trudności, bo nauczyła się tak układać grafik, by nigdzie się nie śpieszyć, a jednocześnie mieć czas na wszystko.
Motoryzacja
Coraz więcej kobiet w branży motoryzacyjnej. Praca w tym sektorze często nie wymaga siły fizycznej, ale odpowiednich umiejętności miękkich

Poszukiwanie pracowników jest wyzwaniem dla branży motoryzacyjnej. Aż 72 proc. firm z tego sektora napotkało w ostatnim roku trudności w tym obszarze – wynika z październikowego raportu PARP „Branża motoryzacja i elektromobilność – Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego”. Niedobór kadr mogą, przynajmniej w części, zapełnić kobiety, których w branży motoryzacyjnej jest coraz więcej. Pracują na wszystkich szczeblach organizacyjnych – na liniach produkcyjnych, stanowiskach inżynierskich i w zarządach. – Branża jest coraz bardziej otwarta na to, żeby kobiety na tych stanowiskach mieć – przekonuje Agata Matyj, specjalistka do spraw komunikacji w Faurecii w Grupie Forvia Polska.
Konsument
Jedzenie orzechów pomocne w zapobieganiu depresji. Ryzyko wystąpienia choroby można zredukować nawet o niemal jedną piątą

Regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko depresji. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeanalizowali dane dotyczące dużej grupy dorosłych Brytyjczyków. U tych, którzy jedli małe albo umiarkowane ilości orzechów (maksymalnie garść dziennie), zaobserwowano zmniejszenie ryzyka depresji o 17 proc. w pięcioletniej perspektywie.