Mówi: | Marco Ghia |
Funkcja: | szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie |
Polacy w kuchni wciąż czują się niepewnie i popełniają dużo błędów
Co czwarta Polka stresuje się codziennym gotowaniem – wynika z badań przeprowadzone przez Millward-Brown na zlecenie Whirlpool. Brak doświadczenia powoduje, że przygotowując posiłki w domu, 90 proc. osób popełnia te same błędy: gotują potrawy zbyt długo, nie znają sztuczek kulinarnych i boją się eksperymentować. Króluje kuchnia polska i włoska.
Zdaniem Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, najczęstszym błędem popełnianym w polskiej kuchni jest zbyt długie gotowanie potraw, przez co produkty tracą swoje właściwości odżywcze. Zniszczeniu ulegają na przykład rozpuszczalne w wodzie witaminy C i B.
– Bardzo często przychodzą tutaj ludzie specjalnie po to, by zobaczyć, jak gotujemy ryby, głównie te białe, np. dorsza atlantyckiego, solę czy żabnicę, i wszyscy są tak zaskoczeni, że po minucie, po dwóch serwujemy rybę, kiedy oni by gotowali jeszcze 15 minut. To jest błąd, bo zbyt długie gotowanie zabija smak potraw. Tracą one swoje właściwości zdrowotne i witaminowe – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marco Ghia.
Marco Ghia podkreśla, że Polacy nie stosują kulinarnych sztuczek, dzięki którym potrawy zyskują lepszy smak. Mają też problem z przygotowaniem dań kuchni innych krajów, tak by przypominały te oryginalne.
– Duży błąd to dodawanie oliwy do suchego makaronu, jaki gotujemy. Makaron, jeżeli jest dobrej jakości, z mąki durum, to nie sklei się w wodzie. Dodawanie oliwy powoduje tylko jedno: że pokryje się on oliwą i nie będzie nabierał sosu. Sos będzie się ślizgał po makaronie i będziemy mieli makaron z jednej strony, a sos na dnie talerza. Drugi błąd związany z włoskim jedzeniem to za dużo sosu do makaronu – tłumaczy Marco Ghia.
Z obserwacji Marco Ghia wynika, że Polacy nie zawsze potrafią dobrać do posiłku odpowiedni gatunek alkoholu. Najczęściej sięgają po średniej jakości wina z supermarketu, które mogą tylko zepsuć smak potrawy.
– Nie można pić Chianti z jakąś bardzo delikatną rybą, ale już Chianti ze skorupiakami jak najbardziej. Jestem wielkim pasjonatem wina i zwracam specjalną uwagę na butelki, które pojawiają się na stole. Na przykład do krwistego steku piękny szampan to będzie fantastyczna rzecz. Szampan możemy pić od początku do końca, zacząć z bąbelkami z aperitifem przez pierwsze i drugie dane, a na deser zmienić intensywność i jakość – mówi Marco Ghia.
Ze statystyk wynika, że do kuchni chętniej zaglądają kobiety (ponad 70 proc.) niż mężczyźni. Najlepszymi kucharzami są panie w wieku 20-45 lat. Choć dominuje tradycyjna polska kuchnia, to menu dość często wzbogacane jest potrawami z innych zakątków Europy.
– Dla mnie jako Włocha bardzo ciekawe jest to, że według badań jesteśmy na czele jako najbardziej lubiana kuchnia Polaków. Na pierwszym miejscu włoska kuchnia, potem hiszpańska, grecka i francuska – mówi Marco Ghia.
Tradycyjne kursy gotowania nie przekonują jednak Polaków. Wiedzę kulinarną najczęściej czerpią z programów telewizyjnych i internetu. Chętnie też korzystają z zaproszeń na firmowe imprezy integracyjne połączone z pokazami gotowania.
– By poprawić workflow, firmy wynajmują kucharzy, dzięki którym ludzie, którzy choć współpracują ze sobą na co dzień, to podchodzą do siebie z dystansem, używając narzędzi kuchennych, próbując łamać bariery, które normalnie są w firmie, w środowisku formalnym. Podczas wspólnego gotowania i dyrektorzy, i niższe szczeble współpracują ze sobą, lepiej się poznają, jest duża interakcja – wyjaśnia Marco Ghia.
Kursy Akademii Kulinarnej Whirlpool mają przede wszystkim pokazać uczestnikom, jak czerpać przyjemność z gotowania i dobrze bawić się w kuchni. Czasem wystarczy dobry przepis i kilka prostych składników, żeby szybko stworzyć coś smacznego i cieszyć się wspólnym czasem przy stole.
Czytaj także
- 2025-04-17: Phishing największym cyberzagrożeniem. Przestępcy będą coraz częściej sięgać po AI, by skutecznie docierać do potencjalnych ofiar
- 2025-04-22: Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników
- 2025-04-22: Kwestie bezpieczeństwa priorytetem UE. Polska prezydencja ma w tym swój udział
- 2025-04-14: Nowe technologie podstawą w reformowaniu administracji. Będą też kluczowe w procesie deregulacji
- 2025-04-10: Pierwsze efekty prac deregulacyjnych możliwe już jesienią. Ten proces uwolni w firmach środki na inwestycje
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-04-08: Blisko 10 mln Ukraińców nie ma dostępu do wody pitnej lub infrastruktury sanitarnej. Na jej odbudowę potrzeba 11,3 mld dol.
- 2025-03-07: Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa
- 2025-03-11: Jerzy Owsiak: Polskie firmy potrzebują, aby państwo im nie przeszkadzało w prowadzeniu biznesu. Ważne jest też zaufanie i ograniczenie biurokracji
- 2025-02-28: Polsko-brytyjska współpraca gospodarcza nabiera rozpędu. Dobre perspektywy dla wspólnych projektów energetycznych i obronnych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.