Newsy

Polacy wśród najmniej dbających o zdrowie narodowości

2013-12-18  |  06:05

Polacy przodują w rankingu najbardziej zestresowanych i najmniej dbających o siebie narodów europejskich. Ponad połowa mieszkańców naszego kraju ma problemy ze zdrowiem fizycznym, społecznym i psychicznym, a większość zbyt dużo czasu poświęca pracy. Aby temu zaradzić, konieczne jest wprowadzenie edukacji prozdrowotnej w szkołach.

W najnowszym raporcie „USP Zdrowie – Style Zdrowia Polaków 2013” badającym świadomość zdrowotną, wyróżniono osiem stylów zdrowia. Jedną z dość licznych grup są świadomi optymiści, którzy zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowie psychiczne, fizyczne i społeczne. Niestety, jeszcze więcej, bo ponad 50 proc. badanych ma problemy z każdym z tych trzech elementów higienicznego trybu życia.  

- Są zmęczeni, wypaleni, nieufni, nie radzą sobie z określonymi nawykami, nie uprawiają sportu, nie dbają o siebie, o swoje zdrowie, o relacje. Na tle Europy nie wypadamy zbyt dobrze. Jesteśmy jednym z najbardziej zestresowanych narodów, a jednocześnie stoimy na szczycie tych krajów, które nie dbają o zdrowie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Tomasz Sobierajski, socjolog.

Jego zdaniem przyczyną takiego stanu jest przede wszystkim brak wiedzy o profilaktyce zdrowotnej. W naszym kraju wciąż za mało mówi się o tym, jak zapobiegać określonym chorobom. Co więcej, Polacy nie umieją znaleźć równowagi pomiędzy pracą a odpoczynkiem.

- Może to wynikać z tego, że ciągle nam się wydaje, że jesteśmy na dorobku. Chcemy więcej, bo bardzo długo mieliśmy bardzo niewiele. Ciągle na coś pracujemy i ciągle nam się wydaje, że jest za mało. Że mamy jeszcze nie taki samochód, jeszcze nie takie mieszkanie. Ciągle aspirujemy i nie potrafimy sobie powiedzieć dość, że jest granica, że gdzieś liczymy się my – tłumaczy Tomasz Sobierajski.

Najskuteczniejszym rozwiązaniem w tym przypadku w jest prowadzenie prozdrowotnych zajęć edukacyjnych do szkół. Wiedza na temat znaczenia zdrowego stylu życia i relacji z bliskimi, wartości szczepień czy działania określonych leków wpojona w dzieciństwie zaowocuje odpowiednimi zachowaniami w życiu dorosłym. Więcej na www.StyleZdrowia.pl.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.