Mówi: | Konstanty Radziwiłł |
Funkcja: | wiceprezes |
Firma: | Naczelna Izba Lekarska |
Polska kranówka jest równie wartościowa jak butelkowane wody mineralne
Badania pokazują, że aż 60 procent Polaków nie wierzy w jakość kranówki i boi się jej pić. Tylko co ósma osoba chcąc ugasić pragnienie, sięga po wodę z kranu. Tymczasem lekarze zapewniają, że woda ta jest zdrowa i można ją pić bez ryzyka zakażenia. Dobrą jakość wody zawdzięczamy coraz nowocześniejszej infrastrukturze wodociągowej i częstym kontrolom Sanepidu.
– W przeszłości z czystością wody bywało różnie. Dzisiaj jest naprawdę bezpieczna. Wszystkie procedury, które zapewniają nam wodociągi, są zgodne z przepisami, wymogami międzynarodowymi co do bezpieczeństwa czystości wody – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Konstanty Radziwiłł, wiceprezes Naczelnej Izby Lekarskiej.
Lekarze zapewniają, że wodę z kranu mogą pić nawet dzieci powyżej czwartego roku życia. I nie musi to być woda przegotowana. Jest to nawet niewskazane, ponieważ traci ona wówczas cenne składniki, jak choćby minerały: wapń, magnez, mangan czy cynk. Substancji tych pozbawia wodę także proces filtrowania.
– Trzeba mieć świadomość, że pijąc wodę dostarczamy naszemu organizmowi nie tylko to, co na chemii nazywamy H2O, ale także cały szereg różnych rzeczy, które są w tej wodzie rozpuszczone. Chodzi o różnego rodzaju elektrolity, pierwiastki, które w wodzie nadmiernie oczyszczonej, na przykład w wodzie przegotowanej, już są w mniejszej ilości. To, co tak naprawdę jest nam potrzebne do zdrowia, to przede wszystkim woda z niewielką ilością różnego rodzaju elektrolitów – zapewnia Konstanty Radziwiłł.
Prezes Naczelnej Izby Lekarskiej uważa ponadto, że kranówka może być alternatywą dla słodzonych napojów typu cola, a nawet soków z kartonu. To one są w dużej mierze odpowiedzialne za plagę otyłości wśród dzieci. Nawet tak modne ostatnio smakowe wody mineralne zawierają ogromne ilości niezdrowego cukru.
– Tak zwane wody smakowe, które są do kupienia i, które często uważa się, że są po prostu wodą tylko z takim jeszcze przyjemnym dodatkiem smakowym, zawierają około 10 łyżeczek cukru na litr. Z całą pewnością ten cukier nie ma najmniejszego, korzystnego znaczenia dla człowieka, który go wypija. Szczególnie wobec różnego rodzaju plag jak próchnica zębów, nadwaga, otyłość i związanych z tym chorób takich jak cukrzyca, nadciśnienie i wiele innych – podkreśla Konstanty Radziwiłł.
Aby przekonać dzieci do zalet wody i nakłonić je do zastąpienia słodkich napojów kranówką lub wodą mineralną, Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych zainicjowało w październiku 2013 roku kampanię „Zawodniacy”. Poprzez interaktywne gry i zabawy dzieci zdobywają informację o tym, jak istotna jest woda dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.