Newsy

Prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka wspomaga dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6

2016-09-05  |  06:50

W rozwoju mózgu bardzo ważną rolę odgrywają tłuszcze. Największe znaczenie dla budowy komórek nerwowych mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6.

W pierwszych latach życia dziecka mózg rozwija się najbardziej intensywnie. W tym okresie tworzą się nowe połączenia między komórkami nerwowymi i one są odpowiedzialne za wszystkie czynności ośrodkowego układu nerwowego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl.

Mózg to najbardziej energochłonny narząd organizmu. Do budowy komórek nerwowych, czyli neuronów, potrzebuje on odpowiednich składników odżywczych. Dostarczenie tych składników w optymalny ilościach i proporcjach może wspierać procesy poznawcze, motoryczne i czuciowe dziecka.

Mózg jest narządem bardzo aktywnym biologicznie. Do jego prawidłowego funkcjonowania i do prawidłowej budowy potrzebuje bardzo wielu różnych składników odżywczych. Szczególnie istotne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 – tłumaczy lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne zarówno do rozwoju mózgu, jak i tkanki nerwowej oraz wzroku. Największą rolę odgrywają tu długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz jego prekursor, czyli kwas alfa-linolenowy (ALA).

Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, to jest ten najważniejszy kwas z grupy kwasów omega-3, który jest budulcem m.in. błon komórkowych układu nerwowego. Natomiast kwas alfa-linolenowy jest prekursorem kwasu DHA. Dostarczamy w diecie kwas alfa-linolenowy, który potem przekształcany jest w wyniku procesów biochemicznych do kwasu EPA, czyli eikozapentaenowy, który następnie przekształca się do kwasu DHA, czyli dokozaheksaenowego – wyjaśnia pediatra.

Składniki te powinny być dostarczane dziecku wraz z pożywieniem. Najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do 2 roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka. Mleko matki w pełni zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne dzieci do ukończenia 6 miesiąca życia, zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze i wspiera rozwój procesów poznawczych.

Należy pamiętać o tym, że karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.