Mówi: | prof. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii WUM Marta Szulc, kierownik Fundacji NUTRICIA |
Prawie 40 proc. rodziców nie słyszało nigdy o schemacie żywienia niemowląt
Prawie 60 proc. 12-miesięcznych dzieci zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci – wynika z badań przeprowadzonych w ostatnich latach przez Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Błędy żywieniowe wynikają najczęściej z braku dostatecznej wiedzy na temat prawidłowego odżywiania niemowląt. Zdaniem lekarzy pierwszych tysiąc dni życia dziecka to najważniejszy okres z punktu widzenia jego prawidłowego rozwoju.
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka oraz Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” we współpracy z Fundacją NUTRICIA wynika, że tylko 7 proc. badanych mam stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt. W diecie większości niemowląt jest za mało witaminy D, niezbędnej do prawidłowego rozwoju układu kostnego i pracy układu odpornościowego. Polskie niemowlęta spożywają zbyt dużą ilość posiłków w ciągu dnia i zbyt wcześnie dostają żywność odpowiednią dla dorosłych. Badania przeprowadzone wśród rodziców dzieci w wieku 13-36 miesięcy pokazały natomiast, że ponad 55 proc. dzieci ma nieprawidłowy wskaźnik masy ciała. Dieta blisko 80 proc. dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D, natomiast bogata w sól, cukier i białko.
– W większości przypadków wynika to z braku wiedzy. Rodzice chcieliby jak najlepiej dla swoich dzieci, natomiast często nie potrafią prawidłowo skomponować diety lub popełniają szereg drobnych błędów, które w którymś momencie prowadzą do sytuacji skrajnych – albo tego, że dziecko nie je nic, albo do tego, że dziecko je tylko kilka wybranych produktów, może też być przekarmiane słodyczami lub słonymi potrawami. Dlatego właśnie dieta naszych dzieci jest często nieprawidłowo zbilansowana – mówi Marta Szulc, kierownik Fundacji NUTRICIA.
Dla prawidłowego rozwoju dziecka kluczowe znaczenie ma pierwszych tysiąc dni jego życia. Lekarze rozumieją przez to okres ciąży oraz pierwsze trzy lata życia dziecka. Dlatego już na etapie planowania potomstwa rodzice powinni pomyśleć o odpowiednim odżywianiu, kondycji fizycznej i zdrowym trybie życia.
Poprzez właściwe żywienie w tym czasie można istotnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia w przyszłości wielu chorób, m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy i chorób o podłożu alergicznym. W tym czasie powinno się również kształtować nawyki żywieniowe dziecka. Dziecku należy podawać do jedzenia dużo warzyw, owoców oraz wody do picia, tak aby w późniejszym życiu miały naturalny odruch sięgania po zdrową żywność. Rodzice powinni określić, co i kiedy będą jadły ich pociechy, ale to dziecko ma zdecydować, ile zje.
– Należy unikać wmuszania jedzenia. Przykładowo, jeżeli w butelce została jeszcze niewielka objętość mleka, np. 20 ml, a dziecko wykazuje objawy zaspokojenia głodu, nie ma potrzeby, aby koniecznie spożyło całą porcję, można te 20 ml zostawić. Druga sprawa to wyrabianie pewnych nawyków, takich jak na przykład picie wody. Jeśli chcemy zaspokoić pragnienie dziecka, należy mu podawać do picia czystą wodę, a nie inne napoje. Jeżeli tym pierwszym napojem, zawsze kiedy jesteśmy spragnieni, jest woda, to wykształcamy nawyk żywieniowy, który zostaje na całe lata – mówi prof. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii WUM, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
W ramach edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” opracowano pod redakcją „Medycyny Praktycznej” „Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin” skierowany do rodziców, dziadków i opiekunów dzieci. Poradnik stworzyli eksperci w dziedzinie pediatrii i dietetyki w oparciu o najnowsze zalecenia żywieniowe dla niemowląt Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Książka zawiera praktyczne wskazówki dotyczące karmienia piersią: dlaczego warto karmić piersią, jak długo karmić wyłącznie piersią. W poradniku znajdują się także informacje dotyczące tego, co wybrać, jeżeli nie można karmić piersią, jak i kiedy wprowadzać pokarmy uzupełniające, jak wprowadzać warzywa i owoce w diecie dziecka, kiedy i jak dopajać niemowlę. Poradnik w wersji online jest dostępny bezpłatnie na stronie internetowej programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
– Poradnik to kolejne narzędzie dla rodziców, które ma pomóc im w prawidłowym ułożeniu diety. Powstał właśnie teraz, ponieważ w maju tego roku eksperci opublikowali nowe zalecenia żywieniowe dla niemowląt, czyli dzieci od 0 do 12 miesięcy. W związku z tym my postaraliśmy się przełożyć te zalecenia, które są kierowane głównie do specjalistów, na język przyjazny dla rodziców. Dlatego eksperci zebrali się wspólnie pod egidą „Medycyny Praktycznej” i opracowali poradnik napisany przystępnym językiem, który jednocześnie realizuje aktualne zalecenia dla niemowląt – mówi Marta Szulc.
Eksperci zalecają, zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, by przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecko było karmione wyłącznie mlekiem matki. Zawiera ono bowiem wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze, ponadto chroni niemowlaka przed chorobami i infekcjami. Po ukończeniu szóstego miesiąca życia dziecka należy do jego diety wprowadzić posiłki uzupełniające oraz kontynuować karmienie piersią tak długo, jak długo chcą tego matka i dziecko. Dziecko powinno jeść zbilansowane posiłki bogate w substancje odżywcze, takie jak białka, tłuszcz, witaminy oraz składniki mineralne, szczególnie żelazo i wapń, o stałych porach. Rodzice powinni też zadbać o suplementację witaminy D przez cały rok.
Czytaj także
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2025-02-14: Dzieci mają zbyt łatwy dostęp do pornografii i patostreamingu. Rzecznik Praw Dziecka apeluje o zaostrzenie prawa
- 2025-02-05: Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
- 2025-01-23: Rośnie pokolenie osób otyłych i z nadwagą. To duże obciążenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego młodych ludzi
- 2025-01-20: Coraz więcej rodziców odmawia zaszczepienia dzieci. Statystyki mogłoby poprawić ograniczenie dostępu do żłobków i przedszkoli
- 2024-11-21: Prawa dzieci wciąż nie są wszędzie respektowane i chronione. W Polsce brakuje ważnego mechanizmu ochrony międzynarodowej
- 2024-12-09: Podejście do przemocy wobec dzieci się zmienia, ale wciąż dużo jest do zrobienia. Trwają prace nad uszczelnieniem przepisów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.