Newsy

Procedura pobrania krwi pępowinowej bezpieczna dla dziecka

2013-10-03  |  11:27
Mówi:Justyna Morgaś
Funkcja:kierownik
Firma:Bank Komórek Macierzystych Novum
  • MP4
  • Procedura pobierania krwi pępowinowej jest prosta i bezpieczna dla dziecka. Z krwi wybierane są komórki macierzyste, które można przechowywać nawet przez 30 lat. W tym czasie można korzystać z komórek pobranych w czasie porodu. 

    Pobranie krwi pępowinowej można wykonać podczas porodu fizjologicznego, naturalnego, jak i również podczas cesarskiego cięcia. Rodzice zainteresowani przechowywaniem komórek macierzystych w specjalnym banku otrzymują w placówce specjalistyczny zestaw do pobrania krwi pępowinowej.

    Po urodzeniu się dziecka i po jego odpępnieniu krew pępowinowa zostaje pobrana. Potocznie mówiąc, nie zabieramy dziecku krwi. Taka pobrana krew trafia do laboratorium, gdzie następuje etap preparatyki. To oznacza, że z tej warstwy krwi pępowinowej wyselekcjonujemy komórki macierzyste – tłumaczy w rozmowie z agencją informacyjnej Newseria Lifestyle Justyna Morgaś, kierownik w Banku Komórek Macierzystych Novum.

    Wyselekcjonowane komórki macierzyste są przechowywane w tzw. temperaturze głębokiego zamrożenia w oparach ciepłego azotu, czyli -196 st. C, aż do użycia klinicznego tychże komórek.

    –  W tych komórkach nie zachodzą żadne procesy biologiczne. Komórki są w pewnym sensie uśpione, więc jeżeli rozmrażamy je po 15-30 latach, to wciąż są to komórki macierzyste tego dziecka z dnia porodu – zapewnia Morgaś.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Gwiazdy

    Media

    Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą

    Wokalista nie ukrywa, że z dużą przyjemnością stanął do rywalizacji z Małgorzatą Rozenek-Majdan w biathlonie. Szybko się jednak przekonał, że prezenterka nie będzie łatwym przeciwnikiem i trzeba nie lada wysiłku, by jej dorównać. A i sama konkurencja przysporzyła mu niemało problemów.

    Handel

    Rynek makaronów w Polsce wart jest około 800 mln zł. Producenci pracują nad nowymi funkcjami tych produktów w diecie

    Makarony stają się coraz nowocześniejszą kategorią na rynku spożywczym. Konsumenci mają do wyboru m.in. szereg makaronów warzywnych, bezglutenowych, a także funkcjonalnych, których regularne spożywanie ma pomagać w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca, otyłość czy miażdżyca. To m.in. w ten segment rynku chce w najbliższych latach inwestować notowany na warszawskiej giełdzie producent Makarony Polskie. Spółka podkreśla, że wyzwaniem dla dalszego rozwoju firm z branży spożywczej pozostają rosnące koszty działalności, braki kadrowe, a także niestabilność cenowa.