Newsy

Raport ZUS: choroby układu oddechowego i ruchu najczęstszymi przyczynami zwolnień lekarskich

2013-12-12  |  06:05
Mówi:Dr n. med. Ewa Stanisławska-Biernat
Funkcja:Klinika i Poklinika Reumatologii, Instytut Reumatologii w Warszawie
  • MP4
  • W 2012 roku ponad 2 miliony Polaków musiało skorzystać ze zwolnienia lekarskiego z powodu chorób układu ruchu. Była to druga, po schorzeniach układu oddechowego, najczęstsza przyczyna absencji chorobowej w pracy. Występowanie chorób zwyrodnieniowych układu ruchu rośnie wraz z wiekiem, dlatego też w starzejącym się społeczeństwie polskim wkrótce może dojść do epidemii.

    Choroby zapalne pojawiają się już u ludzi młodych i, podobnie jak zwyrodnieniowe, prowadzą do ograniczenia sprawności.

    - Te choroby powodują ból, a po kilku latach prowadzą do niepełnosprawności. Dochodzi do trudności w życiu rodzinnym, a nawet problemów emocjonalnych. Chorzy często przechodzą wcześnie na renty - mówi  agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Ewa Stanisławska-Biernat z Instytutu Reumatologii w Warszawie.

    Aby zapobiec olbrzymim kosztom społeczno-ekonomicznym chorób układu ruchu, potrzebne są profilaktyczne kampanie edukacyjne. Prawdopodobieństwo rozwoju chorób zwyrodnieniowych układu ruchu, takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów i osteoporoza, rośnie wraz z wiekiem, ale może być znacznie ograniczone przez odpowiedni tryb życia. W przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, która występuje najczęściej, głównym czynnikiem ryzyka jest otyłość. Ryzyko osteoporozy można istotnie obniżyć przez prawidłową dietę już w dzieciństwie oraz aktywność fizyczną, szczególnie ćwiczenia siłowe.  

    Choroby zapalne układu ruchu, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, dotyczą również ludzi młodych. Choć są nieuleczalne, odpowiednie leczenie umożliwia wyeliminowanie objawów na wiele lat. Warunkiem jest jednak wczesna diagnoza.

    - Ze względu na to, że bóle stawów są tak bardzo powszechne w społeczeństwie, bywają bagatelizowane. Obrzęk, choćby jednego stawu, lub bóle kręgosłupa u ludzi młodych, które nasilają się po odpoczynku, a słabną po ćwiczeniach, powinny skłonić do konsultacji lekarskiej - tłumaczy Ewa Stanisławka-Biernat.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.