Mówi: | Martyna Baczyńska |
Funkcja: | kosmetolog |
Są sposoby na zwiększenie wytwarzania kolagenu i spowolnienie procesu starzenia
Z wiekiem wytwarzanie kolagenu przez skórę zwalnia – jest to uwarunkowane hormonalnie. W produkcję tego białka zaangażowane są między innymi hormony tarczycy, hormony wzrostu i insulina. Począwszy od 25. roku życia skóra traci co roku 1 proc. kolagenu. Po 60. roku życia produkcja białka ustaje prawie całkowicie, na czym cierpią te narządy, które zawierają najwięcej kolagenu, czyli skóra, stawy, oczy i kości.
– Jest to główne budulcowe białko naszej skóry, w związku z tym jeżeli nie będziemy go uzupełniać, nasza skóra będzie szybciej się starzała, szybciej pojawiają się zmarszczki oraz wiotkości skóry. Warto pamiętać, że samego kolagenu nie dostarczymy skórze z zewnątrz, ponieważ kolagen ma zbyt dużą cząsteczkę, żeby przedostać się przez barierę naskórkową – mówi Martyna Baczyńska, kosmetolog.
Aby pomóc organizmowi w produkcji kolagenu, ważna jest odpowiednia dieta. Zielone warzywa liściaste jak kapusta, szpinak czy szparagi zawierają luteinę, która pomaga budować włókna kolagenowe w skórze. Również fasola i buraki mają zbawienny wpływ na naszą skórę – ta pierwsza jest źródłem kwasu hialuronowego, który odpowiada za elastyczność i nawilżenie skóry, zaś buraki zawierają krzem, który pozytywnie wpływa na syntezę włókien kolagenu i elastyny.
Bardzo ważna w przypadku budowy kolagenu jest witamina C. Najlepiej spożywać: jabłka, owoce cytrusowe, czarne porzeczki, paprykę, brokuły, kapustę. Istnieje również szereg zabiegów kosmetycznych, które pomagają w wytworzeniu kolagenu w skórze.
– Jednym z takich sposobów jest podgrzewanie skóry za pomocą podczerwieni lub RF-u. Taka stymulacja skóry pobudza fibroblasty do produkcji nowych włókien kolagenowych – skóra zagęszcza się, staje się młodsza, jędrniejsza, zmarszczki zaczynają się wypłycać – mówi kosmetolog.
Innym zabiegiem, który pobudza skórę do tworzenia nowego kolagenu jest mezoterapia mikroigłowa.
– Polega ona na kontrolowanym mikrouszkodzeniu skóry, co stymulują ją do regeneracji, do odnowy i do tworzenia nowych włókien kolagenowych. Swoim klientkom szczególnie polecam zabieg zaffiro. Jest to zabieg, który polega na podgrzewaniu skóry właściwej do temperatury 65 stopni. W takiej temperaturze fibroblasty są bardzo mocno stymulowane do produkcji właśnie nowych włókien kolagenowych i elastynowych. Seria zabiegów przynosi efekty w postaci zagęszczenia skóry, wypłycenia zmarszczek, ujędrnienia skóry. Jest to zabieg odmładzający i polecany szczególnie jesienią – mówi Baczyńska.
Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta to podstawa – kolagen znajduje się nie tylko w skórze, ale stanowi budulec kości, stawów, ścięgien i oczu. Ostatnie badania dowodzą, że kolagen jest pomocny w walce z nadwagą i wypadaniem włosów oraz łupieżem.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.