Newsy

Ból mięśni utrzymujący się 1–2 dni po treningu świadczy o jego zbyt dużej intensywności

2016-04-19  |  06:35
Mówi:Marlena Miszkiewicz
Funkcja:instruktorka fitness i tańca, ekspertka Vibrostation Training Studio
  • MP4
  • Aktywność fizyczna, która jest nieodłącznym elementem dbania o doskonałą formę i zdrowie, ma także swoje mniej przyjemne oblicze. Intensywny trening może się bowiem zakończyć zakwasami, bólem mięśni, a nawet kontuzją. To wszystko skutek braku odpowiedniego przygotowania mięśni do wzmożonego wysiłku i zbyt dużego obciążenia.

    – Mamy dwa rodzaje bólów mięśniowych. Jednym z nich są zakwasy, drugim jest opóźniony ból mięśni. Często jest tak, że te dwie formy są mylone. Zakwasy tak naprawdę występują już pod koniec naszego treningu i u osób początkujących powinny się utrzymywać jeszcze dzień później, ale sukcesywnie z godziny na godzinę powinniśmy odczuwać, że one schodzą, czyli że mięśnie bolą nas mniej – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marlena Miszkiewicz, instruktorka fitness i tańca, ekspertka Vibrostation Training Studio.

    Zakwasy są wywołane zbyt dużym stężeniem kwasu mlekowego w pracujących mięśniach. Jest on jednak dosyć szybko usuwany przez przepływającą w organizmie krew.

    – Sprawdza się takie stare powiedzenie, że zarówno w zajęciach tanecznych, jak i fitness na zakwasy najlepszy jest dobry trening. Ponieważ następny trening niweluje zakwasy i po każdym następnym są one coraz mniejsze, aż w końcu całkowicie znikają, a mięśnie są wzmocnione – przekonuje Marlena Miszkiewicz.

    Każda forma aktywności fizycznej powinna być poprzedzona rozgrzewką, która delikatnie rozciąga mięśnie i przygotowuje organizm do wysiłku. Kiedy rozpoczyna się ćwiczenia z marszu, włókna mięśniowe ulegają mikrourazom. Stopień uszkodzeń włókien mięśniowych zależy między innymi od rodzaju treningu. Uszkodzone włókna mięśniowe pobudzają neurony bólowe, które sprawiają, że odczuwamy uciążliwy ból.

     – Ból mięśniowy trwa trochę dłużej, czyli 1–2 dni po treningu. Jeżeli ćwiczyłyśmy np. w poniedziałek i jeszcze w środę czujemy ból w mięśniach, oznacza to, że trening, który wykonałyśmy, miał za dużo powtórzeń albo był dla nas zbyt intensywny – tłumaczy Marlena Miszkiewicz.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Moda

    Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

    Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

    Konsument

    Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

    Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.